anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

EXCLUSIV: Blat la numirile directorilor de școli? Demisii în masă la Iași după concurs

Şmecheria ministrului secretar de stat Liviu Pop: zeci de directori de şcoli din Iaşi au stat în funcţie doar câteva zile. Au făcut jocurile celor cu proptele politice?

GALERIE
liviu_pop
 • liviu_pop
- +

Un fenomen pe cât de straniu şi de discret pe atât de îngrijorător s-a petrecut la începutul acestui an în sistemul de învăţământ preuniversitar. Zeci de directori de şcoli din judeţ şi-au dat în mod bizar demisia, la numai câteva zile după ce fuseseră numiţi în funcţie. Valul de demisii a venit imediat după ce noua conducere a Ministerului Educaţiei, prin semnătura secretarului de stat Liviu Pop, a decis oficial că în funcţii de directori pot fi numiţi şi foştii directori ce nu au fost la concursul din toamnă, organizat în perioada guvernării Cioloş, precum şi cei care au fost dar au picat. Potrivit unui ordin de ministru din perioada fostei guvernări, cei în situaţia de mai sus nu mai aveau voie să acceadă la funcţia de director. Demisiile celor numiţi interimar la începutul anului pot astfel avea o explicaţie de altă natură: au făcut posibilă întoarcerea în funcţie a directorilor vechi, cei mai mulţi desemnaţi politic. „Ziarul de Iaşi“ publică astăzi lista directorilor care au demisionat şi au fost înlocuiţi de persoane care, potrivit reglementărilor anterioare, nu ar fi avut acces la funcţie.

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi una dintre situaţiile absurde provocate de noua conducere a Ministerului Educa­ţiei Naţionale, care a decis să permită numirea în funcţii de conducere în grădiniţele, şcolile şi liceele din Iaşi a directorilor care nu s-au prezentat la concurs sau care l-au picat. Prin consultarea unor documente obţinute chiar după ce, pe 5 ianuarie, cu o zi înaintea emiterii ordinului de ministru ce a permis aceste numiri, Inspectoratul Şcolar Judeţean a finalizat semnarea contractelor pentru funcţiile de conducere la unităţile de învăţământ care nu aveau director, „Ziarul de Iaşi“ scoate în evidenţă o situaţie îngrijorătoare. Există un număr total de 29 de profesori care, numiţi în funcţie pe 5 ianuarie, după apariţia ordinului de ministru de pe 6 ianuarie, au hotărât în numai câteva zile, luni, 9 ianuarie, să îşi dea demisia din funcţiile în care au fost proaspăt numiţi. Care să fie explicaţia unor astfel de răzgândiri „în masă“?

O manevră dubioasă, făcută pe faţă

Din cifrele identificate de către „Zia­rul de Iaşi“, sunt nu mai puţin de 25 de directori plini şi patru adjuncţi care au hotărât să demisioneze intempestiv. În plus, pe lângă aceştia au mai fost trei directori care şi-au depus demisia, dar apoi şi-au retras-o, şi încă 17 cereri de demisie care, la momentul solicitării de informaţii oficiale către ISJ, urmau să fie analizate la nivelul inspectoratului. În peste 80% dintre cazurile semnalate anterior, persoanele care au fost numite în funcţie sunt dintre acelea care au dat concursul şi l-au picat sau au fost înainte directori ai unităţilor, dar nu s-au prezentat la concurs. Adică persoane care nu ar mai fi avut acest drept, potri­vit reglementărilor din timpul guvernării anterioare la momentul organizării concursurilor din toamnă, din decizia fostului ministru Mircea Dumitru.

În contextul în care prevederile legale au fost decise de noua conducere a ministerului Educaţiei, rezultată după alegerile din decembrie, reprezentanţii ISJ Iaşi au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că apariţia demisiilor nu îi surprinde.

„Concursul nu a fost lipsit de momente neplăcute pentru unii candidaţi, care au traversat momente dificile legate de viaţa privată - decese în familie, accidente etc. - chiar în preziua sau în ziua examenului scris, ce au influenţat nefast rezultatul final. Pe de o parte, funcţia de director al unei şcoli nu necesită în mod obligatoriu experienţă, dar cu siguranţă presupune formare în domeniul managementului educaţio­nal, asumarea unor responsabilităţi, luarea unor decizii, dăruire şi implicare în viaţa şcolii la un nivel superior, postură pentru care nu toate cadrele didactice sunt pregătite“, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Nimeni nu vorbeşte

Deşi am identificat în timpul documentării o parte dintre cazurile scoase în evidenţă de reprezentanţii ISJ - cu profesori care nu au putut susţine examenul fiindcă au avut probleme în ziua sau preziua desfăşurării acestuia, mai multe surse din mediul şcolar ne-au detaliat faptul că a mai există o situaţie, întâlnită în realitate în cele mai multe şcoli. Pe filiere politice s-a transmis în judeţe că, în momentul în care noul Guvern va intra în pâine, adică începutul anului 2017, se va emite acel ordin de ministru care va permite desemnarea în funcţii de directori şi a celor ce nu ar fi avut acest drept. Astfel că la multe şcoli a fost pus la cale un „blat“, în multe cazuri în folosul foştilor directori.

Mai concret, pentru că vechile reglementări cereau ca până în 5 ianuarie să fie desemnaţi directorii interimari, persoane care nu şi-ar fi dorit funcţia de conducere au ocupat provizioriu directoratul, la soli­citarea discretă a celor ce şi-o doreau şi aveau sprijin politic sau de altă natură pentru asta. Ulterior, după numai câteva zile, adică imediat după apariţia ordinului semnat de secretarul de stat Liviu Pop, ordin despre care în mediul şcolar se auzise pe filiere politice că urma să vină, persoanele desemnate directori interimari „de formnă“ au eliberat postul la cerere. Aceleaşi surse ne-au precizat însă că nimeni nu se aştepta ca sincronizarea să fie de aşa natură încât să rămână în funcţie doar pentru câteva ore vineri, 6 ianuarie, şi luni, 9 ianuarie, până când şi-au înaintat demisia.

„Înain­tarea unei demisii este un act unilateral, determinat de multe ori de motive personale pe care nu avem dreptul să le expunem şi să le co­mentăm“, au adăugat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Dintre persoanele în cauză contactate de noi, niciuna nu a vrut să co­men­teze gestul de a demisiona după numai câteva zile.

Lista actualilor şi foştilor directori demisionari, pe şcoli

1. Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu“ - a fost Daniela Ţifui, apoi Dolores Liana Voinea;

2. Grădiniţa PP 1, Iaşi - a fost Adriana Cochior, apoi Geta Bambu;

3. Grădiniţa PP 22, Iaşi - a fost Petronela Ignat, apoi Doina Cristina;

4. Grădiniţa PP 29, Iaşi - a fost Ana Maria Petrache, apoi Rica Gavriluţă;

5. Grădiniţa PP 8, Iaşi - a fost Roxana Nicoleta Curea, apoi Mihaela Baghiu;

6. Şcoala „D. Sturdza“ Iaşi - a fost Gabriela Teoderescu Nedelcu, apoi Gabriela Popa;

7. Şcoala „G. Călinescu“ Iaşi - a fost Ana-Maria Pînzaru, apoi Ştefan Butnariu;

8. Şcoala „Ion Creangă“ Iaşi - a fost Elena Tomulesei, apoi Nicoleta-Cristina Creţu.

9. Grădiniţa PP 3, Paşcani - a fost Maria Grigoraş, apoi Daniela Comârzan;

10. Şcoala Andrieşeni - a fost Angelica Cucoranu, apoi Dumitru Cucoranu;

11. Şcoala Bivolari - a fost Daniela Raba, apoi Constantin Ţâru;

12. Liceul Tehnologic Brăeşti - a fost Cătălin Dumitru Benţa, apoi Cătălina Gavriluţă;

13. Şc. profesională Coarnele Caprei - a fost Dorica Melinte, apoi Manuela Ciurariu;

14. Şcoala Cucuteni - a fost Mioara Mărisac, apoi Raluca Mariana Ciudin;

15. Şc. profesională, Fântânele - a fost Loredana Marinela Huşleag, apoi Maria Chelariu;

16. Şcoala Mădîrjac - a fost Petru Şerbănescu, apoi Gheorghe Iordache;

17. Şc. profesională Plugari - a fost Mirela Nicoleta Cordineanu, apoi Lenuţa Deleanu;

18. Şcoala Topile - a fost Gabriela Irimiea, apoi Daniel Gheorghiţă Pintilie;

19. Şcoala Trifeşti - a fost Cătălina Bujor, apoi Liliana Lazăr;

20. Şcoala Ţigăneşti - a fost Carmen - Georgiana Ciohodariu, apoi Silvia Romaşcanu;

21. Şcoala Şipote - a fost Ancuţa Valerica Liuţa, apoi Eugen Botezatu;

22. Şcoala Chişcăreni - a fost Gabriela Muscalu, apoi Ghiniţa Rusu;

23. Şcoala Sineşti - a fost Elena Niga, apoi Damiana Grigorovici;

24. Şcoala Rădeni - a fost Beatris Munteanu, apoi Elena Voinescu;

25. Şcoala Româneşti - a fost Laura Creţu, apoi Paul Pricop;

Directori adjuncţi:

1. Palatul Copiilor Iaşi - a fost Bogdan Bantă, apoi Anca Apetroaiei;

2. Şcoala Trifeşti - a fost Petronela Arhip, apoi Simona-Loredana Alexandru;

3. Şcoala „Ion Creangă“ din Iaşi - a fost Cristinel Iliescu, apoi Mihai-Adrian Pălimariu;

4. Şcoala „Petriceicu Haşdeu“, Iaşi - a fost Rodica Mănucă, apoi Mioara Acatrinei.

Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.