anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

EXCLUSIV Blocul explodat din Copou: avem ordonanţa de clasare. “Dorel” e vinovatul. Cine este el?

GALERIE
colaj explozie vascauteanu
  • colaj explozie vascauteanu
- +

„Ziarul de Iaşi” a obţinut ordonanţa de clasare din dosarul exploziei blocului C2 de pe strada Teodor Văscăuţeanu, care a stârnit rumoare printre cei apropiaţi cazului. Doi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi au lucrat la această investigaţie, rezultatul muncii lor fiind unul surprinzător, mai ales că, în primă fază, compania Delgaz Grid fusese pusă sub acuzare. Explozia a avut loc, se arată în ordonanţă, din cauza a două fisuri din conducta stradală de gaz, ambele cu o vechime de cel puţin un deceniu. Fisurile au fost provocate în timpul unor lucrări, cel mai probabil chiar la reţeaua de gaz, însă din cauza multiplelor intervenţii din zonă nu s-a putut stabili cine a fost „Dorel“ care a spart conducta, care şi aşa era veche şi ruginită. Acesta e motivul principal al clasării, în viziunea celor doi procurori de caz, care au concluzionat că şi firma de gaz a respectat toate normele, chiar dacă nu a descoperit, în timpul multiplelor verificări din zonă, că la demisolul blocului se adună gaz.

Doi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, Diana Bâldea şi Lucian Mitrică, şi-au pus semnătura pe ordonanţa de clasare emisă la finele lunii iunie în dosarul exploziei de acum patru ani de pe strada Teodor Văscăuţeanu.

Acuzaţiile din dosar au fost de ucidere din culpă şi distrugere calificată, pentru ambele acuzaţii Parchetul începând urmărirea penală şi pe numele Delgaz Grid, în 2019.

Lista suspecţilor a fost completată de angajaţi ai companiei: Vasile Căruntu, Daniel Maftei, Iulian Matei, Vasile Atudosei, Valentin Vârlan şi Cezar Beda, care au fost acuzaţi iniţial că, deşi au efectuat verificări la faţa locului, nu au descoperit scurgerile de gaze din zonă.

Fisurile din conductă

Pentru a stabili cauza exploziei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus efectuarea unei expertize tehnice, care a fost realizată de INCD - INSEMEX Petroşani.

Reprezentanţii acestei instituţii au stabilit că punctul de plecare al tragediei au fost fisurile de la conducta de distribuţie stradală a gazelor naturale de la intersecţia străzilor Văscăuţeanu şi dr. Victor Babeş. Gazul a ajuns din cauza acelor fisuri în demisolul blocului C2 prin secţiunile libere ale trecerilor conductelor de termoficare.

Tot prin „fisuri, crăpături şi spaţii libere tehnologice aparăţinând conductelor de utilităţi”, gazul s-a infiltrat în apartamentul 1 al blocului, care nu era locuit. Epicentrul exploziei a fost stabilit a fi zona bucătărie-cămară-vestibul a aprtamentului 1, cauza declanşării fiind „o sursă eficientă de natură electrică“. O aprindere de bec.

După ce a fost clar cum s-a produs deflagraţia, următorul pas al anchetatorilor a fost să afle cine e de vină. Două fragmente de ţeavă metalică ridicate de la faţa locului, ambele cu fisuri, au fost expertizate.

Pe una dintre bucăţile de ţeavă se aflau două găuri cu diametre de aproximativ 2, respectiv 2,5 centimetri, iar pe cealaltă un orificiu cu diametru de circa un milimetru. Anchetatorii au vrut să afle cum au apărut acestea şi cât de vechi ar putea fi.

Apare în peisaj „Dorel“

Raportul de expertiză criminalistică a fost gata pe 28 februarie 2017.

El a relevat că cele două găuri de pe primul segment de ţeavă „s-au produs ca urmare a intervenţiei umane prin debitarea unor porţiuni sub acţiunea unei unelte aşchietoare prevăzută cu disc abraziv. Asupra acestor deschideri a acţionat un proces de coroziune care a produs mărirea suprafeţei debitate pe o distanţă de circa 15 mm“.

În traducere liberă, un muncitor a atins ţeava, în timpul unor lucrări, rugina mărind, apoi, orificiile. Prin acele două găuri s-ar fi infiltrat gazul în demisolul blocului C2.

Gaura de pe al doilea segment de ţeavă expertizat a fost provocată exclusiv de coroziune, a mai arătat raportul criminalistic.

În privinţa vechimii, expertiza a arătat că, în condiţii de laborator, ar fi fost nevoie de o perioadă de aproximativ 10 ani pentru a ajunge la nivelul de coroziune pe care primul segment de ţeavă - cel cu două găuri, îl prezenta. Rugina de pe al doilea segment era de aproximativ 17 ani.

Pentru a afla cu exactitate cât de vechi erau orificiile din conducta stradală, procurorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice, comandată la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Sudură şi Încercări de Materiale Timişoara. Pe 14 februarie 2020, instituţia a comunicat însă că nu poate realiza expertiza de stabilire a vechimii producerii orificiilor.

Acesta a fost punctul esenţial al anchetei, în viziunea procurorilor, a căror certitudine a fost doar că explozia a fost provocată de cele două orificii din conducta stradală (cele provocate de mâna umană, nu de rugină), fără a şti însă şi cine a provocat găurile.

„Constatăm că explozia ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi existat cele două orificii în conducta stradală, orificii ce au fost cauzate de activitatea unor persoane ce nu au putut fi identificate în cursul urmăririi penale, mai mult de atât, nici experţii nu au putut stabili o dată exactă a producerii orificiilor, motiv pentru care nu poate fi formulată o acuzaţie validă împotriva unei persoane“, explică cei doi procurori în ordonanţa de clasare.

E.ON a respectat normele, dar nu a descoperit găurile

O altă expertiză a mai relevat că, timp de şase ani şi jumătate înainte de explozie, reprezentanţii E.ON au efectuat 91 de verificări pe strada T. Văscăuţeanu. În 11 dintre cele 91 de verificări au fost depistate concentranţii de gaz.

Ultima revizie tehnică a conductei fusese efectuată pe 13 octombrie 2014, când nu au fost constatate defecţiuni.

Chiar şi aşa, în zonă au fost sesizate în mod repetat scăpări de gaze, ultima dată pe 6 iulie 2016, deci cu trei săptămâni înainte de tragedie. O echipă de verificare nu a constatat, însă, la faţa locului, că ar fi existat scăpări de gaze.

Pe 28 mai 2020, reprezentantul legal al Delgaz Grid a precizat procurorilor că revizia tehnică a reţelei de gaze naturale „nu a relevat niciun fel de indicii că reţeaua nu ar îndeplini condiţile tehnice de funcţionae în condiţii de siguranţă şi securitate, iar în cazurile în care au fost detectate defecte în reţeaua de distribuţie, s-a procedat la remediere cu promptitudine a acestora.“

Astfel, procurorii de caz au ajuns la concluzia că „Delgaz Grid a respectat atât legile primare aplicabile domeniului distribuţiei de gaze naturale, cât şi reglementările speciale sectoriale secundare adoptate în aplicarea legislaţiei primare.“

Anchetatorii au mai arătat că vina unor angajaţi ai firmei de gaz nu se transpune automat în vinovăţia penală a angajatorului, motivând astfel:

„În cazul de faţă, culpa unor simpli angajaţi ai SC Delgaz Grid SA (care nu şi-au exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, perforând conducta de gaze şi de a nu aduce la cunoştinţă reprezentanţilor societăţii) nu atrage inevitabil existenţa unei culpe a inculpatei persoane juridice. Pentru a ne afla în faţa unei astfel de răspundere este necesar să existe deficienţe, inacţiuni ale acesteia şi în concret ale consiliului de administraţie, acţionariatului, reprezentanţilor legali, care să fi creat premisele unui asemenea comportament neglijent al persoanelor fizice, comportament care a dus la explozia şi distrugerile aferente. Or, în cazul de faţă, nu se relevă astfel de deficienţe“.

Procurorii Bâldea şi Mitrică au mai explicat că toate datele din dosar legate de contextul exploziei îi sunt favorabile Delgaz, care a efectuat periodic revizii, şi-a creat un sistem organizat de supraveghere şi control, a efectuat lunar activităţi de detectare a pierderilor de gaze şi a înfiinţat departamente de înregistrare şi soluţionare a sesizărilor de scăpări de gaze.

Mai mult, cu un an înainte de explozie, firma ar fi avut chiar o activitate de reparaţie a reţelei de distribuţie din apropiere de blocul explodat. Pentru toate aceste motive, Parchetul a considerat că Delgaz nu a comis faptele de ucidere din culpă şi distrugere cu vinovăţia prevăzută de lege şi a clasat acuzaţiile, la fel cum a procedat şi în cazul angajaţilor.

De menţionat că toţi locatarii, cu excepţia unuia, au renunţat la pretenţiile civile din acest caz, după ce Delgaz le-a răscumpărat apartamentele distruse, dar şi bunurile.

Ordonanţa de clasare poate fi atacată mai întâi la superiorul ierarhic al celor doi procurori, după care şi în instanţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

Lucian DÎRDALA

Viitor incert pentru Conferinţa privind Viitorul Europei

A sosit, poate, momentul ca liderii UE să caute o personalitate din afara clasei politice: există, în Vest şi în Est, oameni de cultură care reflectează asupra unităţii Europei şi care, dacă ar fi bine completaţi de politicieni şi specialişti, ar putea insufla mai multă energie civică acestui forum ce se doreşte a fi şi un exerciţiu de democraţie participativă.

Filmuletul zilei

opinii

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

Ce va urma

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ce va urma

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

pulspulspuls

Să râdem cu Peni Hill

Să râdem cu Peni Hill

Tare ridicol mai e şi Peni Hill ăsta, băi frate... Deci, fiţi atenţi aicea: după ce s-a testat şi a aflat că are Covid, omul s-a retras la izolare în vila copilului, şi, din câte ne spun sursele noastre, zice-se că omul s-a c*%$& pe el de frică, nu alta, tremurând ca varga lângă ăla micu’ de acasă. 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.