anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

EXCLUSIV: Blonda penalilor! O sentință revoltătoare le dă apă la moară condamnaților

GALERIE
Spulber and Vatamanu
 • Spulber and Vatamanu
- +

Ce riscă secretarii care îşI apără primarii condamnaţi penal refuzând pur şi simplu să trimită referatul de demitere spre Prefectură? Aproape nimic, a decis instanţa. Un precedent s-a produs deja la Iaşi: secretara Primăriei Târgu Frumos, care l-a ţinut în funcţie ani de zile în mod revoltător pe primarul condamnat penal Ionel Vatamanu, a fost achitată în procesul de abuz în serviciu deschis de Prefectură pentru neîndeplinirea unei atribuţii. Sentinţa nu e încă definitivă. Nu ştim motivarea judecătorului, dar sentinţa face deja să jubileze toată liota de primari condamnaţi care nu se dau duşi din funcţii, deşi legea spune clar că trebuie demişi imediat. La Sireţel, de exemplu, situaţia e încă şi mai gravă: comuna e blocată de încăpăţânarea primarului de a rămâne în funcţie. Urmează încă o comună la rând. Cum „rezolvă“ Codul administrativ astfel de situaţii de blocaj?

 

Femeia căreia primarul din Tg. Frumos îi datorează rămânerea în funcţie a fost scoasă basma curată de instanţa Judecătoriei Paşcani. Ionel Vatamanu, primarul oraşului amintit, a fost condamnat în toamna lui 2016 la un an de închisoare cu suspendare, la care se adaugă încă trei ani de încercare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. Deşi a scăpat de puşcărie, Ionel Vatamanu trebuia să renunţe la mandat, conform legii. Însă primarul din Tg. Frumos n-a demisionat, iar doi prefecţi n-au putut să-i semneze ordinul de încetare a mandatului. Şmecheria stă într-un referat pe care secretarul primăriei trebuie să-l trimită Instituţiei Prefectului. Doar pe baza acelei hârtii prefectul poate să emită ordinul. Ce se întâmplă însă dacă secretarul nu întocmeşte referatul?

Simplu: stai fără secretar la primărie

Felicia Spulber era secretar la Primăria Tg. Frumos atunci când a venit comunicarea Curţii de Apel Iaşi privind condamnarea definitivă a şefului ei. Pentru neîndeplinirea formalităţilor, respectiv a referatului, prefectul de atunci a trimis o adresă Inspectoratului de Poliţie Judeţean în care solicită cercetarea unor eventuale încălcări ale legii. Între timp, şi Agenţia Naţională de Integritate a ajuns la concluzia că Ionel Vatamanu e incompatibil cu funcţia de primar. Doar că, din vara lui 2017, Vatamanu se tot judecă cu ANI. El a obţinut la Iaşi anularea raportului de evaluare al inspectorilor ANI, dar recursul se judecă la curtea supremă, cu următorul termen fixat la sfârşitul lui februarie 2020.

Cum Felicia Spulber a fost trimisă în judecată, anul trecut, sub suspiciunea de abuz în serviciu, primarul a fost nevoit să renunţe la serviciile ei, fără însă să pună pe altcineva în loc ca secretar al primăriei oraşului. În acest fel, nu are cine să facă referatul cu pricina.

Achitare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu

Săptămâna trecută, surpriză totală: la Judecătoria Paşcani, Spulber a obţinut achitarea. Soluţie pe care procurorii au atacat-o imediat cu apel. „Achită pe inculpata Spulber Felicia-Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de Abuz în serviciu, faptă prevăzută de art.297 alin.1 Cod penal“, menţionează minuta instanţei, care a luat act „de faptul că nu există constituire de parte civilă în procesul penal“. Articolul 297 a fost subiect de dezbatere acerbă cu doi ani în urmă din cauza unei expresii considerate imprecise. „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“, stipulează articolul respectiv. Curtea Constituţională a clarificat expresia „în mod defectuos“. În cazul Feliciei Spulber, e vorba de neîndeplinirea unui act - referatul respectiv.

Codul administrativine cu un plasture

Dincolo de aspectele tehnice şi de caracterul nedefinitiv al verdictului, acesta creează un precedent. Practic, dacă instanţa superioară confirmă sentinţa, un secretar şi primarul lui incompatibil vor avea o armă puternică împotriva respectării unei hotărâri judecătoreşti. Codul administrativ abia intrat în vigoare - e adevărat, prin ordonanţă de guvern, nu prin lege - nu repară această imprecizie a Legii administraţiei publice locale. Singura „îmbunătăţire“ este impunerea unui termen de zece zile în care secretarul unei primării să-şi îndeplinească îndatoriile de serviciu şi să întocmească acel referat.

Se pregăteşte Sireţelul

Exact după acelaşi tipar se menţine în scaunul de primar Gheorghe Ancuţa, la Sireţel. Spre deosebire de omologul de la PSD din Tg. Frumos, primarul liberal din Sireţel a fost condamnat în octombrie 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Tot vreme de trei ani, el are interdicţie să ocupe funcţii publice. La Sireţel însă, primarul se bucură din plin de legile incomplete şi lipsite de vlagă. Pe de o parte, secretarul primăriei, finul primarului, ba a demisionat, ba a fost detaşat în funcţie, ba a câştigat concursul pentru postul de secretar iar naşul nu l-a numit în funcţie, ba e secretar deşi este trimis în judecată. Instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi a constatat astă-vară tot balamucul la judecarea unei cereri a primarului de dizolvare a Consiliului Local: „Anulează ca fiind formulată de o persoană fără calitate de reprezentant cererea promovată de Vasilică Gheorghiţă Liviu, în calitate de Secretar al Comunei Sireţel privind constatarea dizolvării Consiliului Local al comunei Sireţel. Anulează ca fiind formulată de o persoană fără calitate de reprezentant cererea de intervenţie în interes propriu promovată de Gheorghe Ancuţa, în calitate de Primar al Comunei Sireţel“, se arată în minuta instanţei din 19 iulie. Procesul continuă pe fond. Între timp, procesul finului Vasilică a avut ieri primul termen de judecată. La fel ca Felicia Spulber, el este acuzat de încălcarea articolului 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu.

Urmează Răchiteni?

În fine, la Răchiteni, primarul Petre Doboş e cel care a intrat în vizorul anchetatorilor pentru că nu a numit un secretar. Condamnat şi el la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, în urma unui accident petrecut în Iaşi, Doboş trebuia să rămână fără funcţie încă de astă-primăvară. În această comună săracă, aflată la limita judeţelor Iaşi şi Neamţ, situaţia începe să semene cu blocajul administraţiei de la Sireţel. Trebuie menţionat că există comune din judeţ - Balş, Oţeleni, Andrieşeni etc. - unde secretarii primăriilor au remis referatele către Prefectură, iar încetarea mandatelor înainte de termen s-a produs fără probleme. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.