EXCLUSIV: Care a fost mobilul crimei din cămin! Studentul înjunghiat a vorbit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV: Care a fost mobilul crimei din cămin! Studentul înjunghiat a vorbit

GALERIE
Casian Harpa 1
  • Casian Harpa 1
- +

Trezirea din starea de inconştienţă a studentului Casian Harpă (foto) pune punct elucubraţiilor colegului său acuzat de crimă. Cu acceptul medicilor, Casian a dat ieri declaraţii ample anchetatorilor şi a dezvăluit, în premieră, mobilul crimei. Oricât ar părea de uluitor, acesta a fost jaful: câteva zeci de lei, un laptop şi alte bunuri cu valoare infimă. Agresorul, un împătimit maladiv al „păcănelelor“, se pare că rămăsese în pană de bani la jocuri şi cotrobăia în noapte cu disperare după orice putea fi valorificat rapid. Casian Harpă a fost conştient tot timpul atacului. Când au venit medicii la el, i-a implorat: „Nu vreau să mor ca cei din Colectiv“!

Punct final în elucubraţiile studentului acuzat de crimă: Casian Harpă s-a făcut suficient de bine încât, ieri, medicii să-şi dea acordul pentru a fi audiat de procurori. În faţa acestora a explicat, cu lux de amănunte, evenimentele petrecute în seara de duminică spre luni în căminul C4 din complexul Târ­guşor-Copou al Universităţii „Al.I. Cuza“.

Mărturiile acestuia sunt ab­solut uimitoare. Potrivit declara­ţi­il­or date de acesta în faţa procurorilor, Aurelian Giosan a venit în timpul somnului şi l-a atacat atât pe el, cât şi pe colegul său care nu a mai putut fi salvat, Victor Nour. Părinţii lui Casian povestesc că acesta este profund traumatizat de experienţa prin care a trecut, adă­u­gând că fiul său a fost conştient pe toată durata atacului.

„Îşi aminteşte tot“

„Da, poate vorbi, au fost şi poliţiştii, şi a dat declaraţii în faţa lor. Le-a spus că au fost atacaţi prin somn. Din momentul în care l-a luat salvarea e derutat, a pierdut numărul zilelor, dar în rest îşi aminteşte tot. Inclusiv că atunci când l-au scos din cameră şi l-au întrebat cine a făcut asta, a măr­turisit că Aurelian Giosan“, a spus Valentin Harpă, tatăl acestuia.

Bărbatul a mai spus că una dintre primele întrebări puse de Ca­sian atunci când s-a trezit a fost referitoare la colegul său de ca­meră, Victor Nour, iar când a aflat că acesta este mort „a fost o lovitură pentru el“.

Tatăl băiatului a spus că băiatul le-a povestit pă­rinţilor că l-a văzut în aceeaşi zi pe Aurelian Giosan luând discret 80 de lei din portofelul său, dar că pur şi simplu s-a temut să spună ceva, făcându-se că nu observă, fiindcă îi era frică de el pe motiv că era o fire agresivă.

„A mai avut 150 de lei într-un alt compartiment, lângă telefon, dar pe ăia nu i-a găsit. Când s-a trezit, a vorbit cu maică-sa şi i-a spus «Mămică, ne-a tăiat prin somn şi după aceea ne-a dat foc». Şi maică-sa l-a întrebat da­că agresorul era beat sau drogat, şi Casian i-a zis: «Mamă, era turbat»“, povesteşte bărbatul.

El a precizat apoi că fiul său, conştient fiind, a încercat să scape de incen­diul din cameră şi s-a târât înspre uşă, altfel, în mod sigur ar fi sufe­rit arsuri mult mai grave.

„A fost conştient, şi a încercat să scape... Dacă statea pe loc ardea şi el. Nu e adevărată varianta că a fost un basarabean în cameră cu ei. Nu e adevărat deloc, nu a mai fost nimeni“, a mai spus tatăl.

Mobilul crimei

După audierea martorului principal din anchetă, Casian Harpă, procurorii au reuşit să contureze cât de aproape de realitate faptele care s-au întâmplat în noaptea de duminică spre luni. Prima ipoteză, cea cu atacul în timpul somnului, a fost susţinută atât de probatoriu, cât şi de martori şi victime.

„A fost audiată victima spitalizată. Era o prioritate, şi am aşteptat să ob­ţinem consimţământul medi­cilor. Este suficient de spus că acesta a infirmat versiunea cu privire la faptele de care este acuzat. Încă din timpul anchetei, după cum e precizat şi în propunerea de arestare, aveam ipoteza că ar fi fost atacaţi în timpul somnului, iar aceasta a fost confirmată“, a declarat procurorul Alexandru Pe­cincu, purtător de cuvânt al Par­chetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Din toate mărturiile şi probele strânse la dosar, procurorii au concluzionat că mobilul crimei ar fi fost jaful.

„Este destul de bine conturat acest mobil, pe fondul unui anume tip de «sevraj» pe care-l avea inculpatul nostru. Acesta a recunoscut şi în faţa judecătorului o anumită dependenţă pentru jocuri. Avea nevoie de bani“, a adăugat Alexandru Pecincu.

Potrivit tatălui lui Casian, fiului său i-ar fi dispărut în acea noapte laptopul, cei 80 de lei şi telefonul mobil. Nu se ştie însă dacă şi ce lucruri îi lipsesc celuilalt student, care a decedat.

În continuare, procurorii mai au de stabilit exact dacă tânărul avea discernământ sau nu în momentul în care a comis faptele de care este acuzat. Cum momentan acesta nu figurează ca având probleme psihice în baza de date a Institutul de Psihiatrie „Socola“, în perioada următoare, el va fi supus, cel mai probabil săptămâna viitoare, unei expertizări.

În ceea ce priveşte de­claraţiile pe care le-a făcut acesta cu privire la existenţa unei a patra persoane în cameră, procu­rorii spun că acesta şi-a luat suficient timp pentru a-şi constitui o apărare în perioada în care a fugit. În faţa judecătorului de drepturi şi liber­tăţi, el a prezentat o apărare similară, inclusiv la nivel de discurs, exemple folosite şi cuvinte alese, cu declaraţiile făcute în faţa presei.

CITIŢI ŞI:

Casian, cu ultimele puteri către medici: „Nu mă lăsaţi să mor ca cei din Colectiv!“

Casian Harpă le-a cerut medicilor de la SMURD care au sosit la el să îl salveze. „Salvaţi-mă! Nu vreau să mor ca cei din Colectiv“: asta i-ar fi spus studentul medicului care ajunsese la faţa locului.

Cum au fost găsiţi studenţii înjunghiaţi în C4. Giosan, indicat criminal de 4 oameni

Aurelian Giosan, indicat ucigaş de patru martori. Aceştia ar fi auzit de la tânărul rănit în tragedia din C4 că „Aurelian Giosan“ este cel care a comis fapta. Judecătorii au considerat că sunt îndeajuns de multe indicii pentru ca tânărul de 20 de ani, care nu recunoaşte nimic, să fie arestat. În motivarea deciziei s-a amintit şi de conduita sa: împătimit al jocurilor de noroc, faptul că se întâmpla să nu răspundă la telefon cu zilele, că a fugit din Iaşi deşi a spus că a fost rănit de un personaj neidentificat.

Victor, studentul ucis în cămin, nu a apucat să se apere. Îi puteţi ajuta familia

„Ziarul de Iaşi“ a stat de vorbă cu un membru al familiei studentului ucis în cămin. Povestea acestuia este una emoţionantă.

Alt student în vârtejul CRIMEI DIN COPOU. Suspectul şi-a sunat părinţii din pădure

Dosarul crimei din Copou pare în impas: deşi toate dovezile duc la el, suspectul principal nu îşi recunoaşte cu nici un chip vinovăţia. Aurelian Giosan este extrem de reticent în a oferi orice detaliu, iar puţinele vorbe pe care le-a scos au fost total ambigue, adesea aiuritoare, şi nu au lămurit încă întrebările anchetatorilor. Culmea, acesta afirmă că un alt coleg, prieten cu el, dar dintr-un cămin alăturat, ar fi autorul masacrului.

Studenţii înjunghiaţi se mutaseră cu CRIMINALUL de teama altor colegi

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit ieri să vorbească cu tatăl lui Casian Harpa, studentul în­jun­ghiat de 12 ori, internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

CRIMĂ ODIOASĂ ÎN CĂMIN! Şi-a înjunghiat colegii de zeci de ori, apoi le-a dat foc

Noapte a cuţitelor lungi, scăldată în sânge, într-o cameră din căminul C4, complexul Târguşor. Un student de anul I şi-a căsăpit efectiv colegii de cameră, apoi a fugit, fiind căutat de Poliţie de ieri dimineaţă. Atacul a avut loc la primele ore ale dimineţii de ieri, după ce criminalul ar fi venit de la club. Cea care a dat alarma a fost femeia de serviciu, care a auzit strigăte de ajutor, ea aflându-se în căminul de alături. Un paznic al unităţii de cazare, împreună cu un student de pe acelaşi palier cu camera groazei, a spart uşa. Ceea ce au văzut le-a făcut părul măciucă: două paturi, în care se aflau corpurile a doi studenţi, ardeau. Camera, paturile, podeaua, toate erau pline de sânge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.