EXCLUSIV Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat

sâmbătă, 29 octombrie 2022, 01:50
7 MIN
 EXCLUSIV Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat

Un caz pe cât de revoltător pe atât de şocant, descoperit de „Ziarul de Iaşi” în cel mai mare spital din Moldova. Mai multe surse din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi descriu o situaţie greu de imaginat: un medic se foloseşte de angajaţii şi de resursele unităţii medicale pentru a oferi, în ultimii trei ani, o îngrijire de tip paliativ pentru părinţii săi, dar la Secţia de Dermatologie, şi totul pe banii contribuabililor. Multiple persoane din spital ne-au confirmat faptul că, în ultimii trei ani, tatăl prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru, şefa secţiei, a stat mai mult timp internat la unitatea medicală decât acasă.

Cum bărbatul este imobilizat la pat şi nu se poate îngriji singur, surse din spital au explicat pentru publicaţia noastră că acesta a fost ajutat în permanenţă de personalul secţiei, de asistentele şi infirmierele de acolo, primind inclusiv medicamente de la farmacia unităţii medicale.

Contactată telefonic, şefa secţiei a negat toate acuzaţiile, dar în urma investigaţiei „Ziarului de Iaşi” conducerea spitalului a verificat registrele de internare: tatăl şi mama medicului figurează cu „multiple perioade de spitalizare continuă” începând cu anul 2018, respectiv 2019. De luni, 31 octombrie, va fi constituită o comisie care va cerceta cazul.

Surse din spital: „Tatăl stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, îngrijit continuu”

Surse din spital susţin că tatăl medicului, Nicolae Solovăstru, care este imobilizat la pat de mai mulţi ani, este îngrijit în mod constant în ultimii ani în cadrul Secţiei de Dermatologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Iniţial acesta era adus pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni de zile, dar în ultima vreme acesta stă aproape în permanenţă într-o rezervă.

Acolo este monitorizat continuu de către personalul medical de pe secţie, cu toate îngrijirea pe care o primeşte în mod normal un pacient internat pe o secţie de paliative: cazare în rezervă, hrănire şi spălare la pat, îngrijire zilnică, în permanenţă fiind cineva în salon şi asigurarea medicaţiei adecvate. O îngrijire similară într-un spital de profil poate ajunge la privat câteva mii de lei pe lună.

„Stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, ca pacient, uneori i se face foaie de internare, alteori nu. Înainte îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secţie şi le primeşte de la farmacia spitalului. Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alţi 27-30 de bolnavi, câţi se află internaţi acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să îşi facă şi treaba de pe sector şi să stea cu el. Şi asistentele la fel. Iar acolo sunt probleme cu personalul care este insuficient, în secţie au mai rămas 6 infirmiere din 13 câte erau, iar turele s-au schimbat, de la 8 ore cât erau, acum sunt ture de 12 ore”, au precizat membri ai personalului medical care activează la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru „Ziarul de Iaşi”.

De asemenea, aceleaşi surse mai spun că circulă în interiorul secţiei informaţia că ar urma să fie adusă şi mama sa în perioada următoare. Aceasta se internează de obicei pe perioada iernii.

„A fost şi mama ei şi a stat jumătate de an, a plecat abia prin august, de obicei vine când e frig şi stă până în vară. Laura Gheucă-Solovăstru le spune angajaţilor: «Sunt părinţii mei şi nimeni nu poate să-mi facă nimic»„, au mai precizat sursele.

Medicul: „Dacă doriţi, vă invit să îl vedeţi, să îi vedeţi sonda, leziunile, v-ar convinge?”

Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a catalogat informaţiile primite de la sursele din spital ca fiind „o exagerare”, însă a confirmat că tatăl său a fost internat în mai multe rânduri în secţie, motivând că suferă şi de o problemă dermatologică care necesită îngrijire, pe lângă celelalte probleme de sănătate.

Practic, conform acesteia, şederea pe perioadă îndelungată la Dermatologie a tatălui este cauzată de faptul că bărbatul ar suferi de escare, răni care apar la nivelul pielii în cazul persoanelor imobilizate pentru mai mult timp la pat.

„Nu ştiu cine v-a informat, dar din punct de vedere medical eu sunt cea mai în măsură. Dacă escarele nu sunt probleme dermatologice, atunci ar trebui să externez toţi pacienţii pe care îi am. Tatăl meu a fost internat şi în Clinica de Dermatologie şi la ATI şi la Cardiologie, este un pacient cu multiple comorbidităţi, cu accidente vasculare multiple, cu hemipareză, afazic, cu sondă, cu escare. Nu a stat internat trei ani, el umblă prin spitale, a fost şi la ATI şi la Oncologie, a fost peste tot, umblă de mai mulţi ani, nu a stat doar aici. Dacă doriţi, vă invit să îl vedeţi, să îi vedeţi sonda, leziunile, v-ar convinge?”, ne-a spus prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru.

Referitor la informaţiile conform cărora întreg personalul medical ar fi angrenat în îngrijirea permanentă a tatălui său în detrimentul celorlalţi pacienţi internaţi, şefa secţiei a negat acest aspect, la fel şi informaţiile că ar urma să fie internată şi mama sa.

„Mama mea nu are de ce să stea în spital, are casa ei. Vă invit să vorbiţi cu pacienţii din clinică şi dacă vreunul a fost nemulţumit de personalul medical, medici, asistente, infirmiere referitor la îngrijirea pe care o dăm… Suntem una dintre clinicile în care pacienţii sunt cei mai mulţumiţi, inclusiv în perioada de COVID. Nu folosesc pe nimeni în niciun fel, eu sunt mereu în clinică, vin la serviciu, ni se şi prelungeşte programul de lucru. Şi părinţii altora au fost internaţi, când avem părinţi cu probleme de sănătate îi ducem în spital. Faptul că îl îngrijesc pe tatăl meu, dacă asta e o culpă, mi-o asum. Dar nu îl îngrijesc doar în clinica dermatologică, este un pacient obişnuit, cu necazurile vremurilor, are patologie şi dermatologică, de toate felurile. Dar nu mă miră nimic şi sunt deschisă să vă arăt mai multe decât spun unii”, a mai precizat şefa Secţiei de Dermatologie.

Conducerea spitalului confirmă internări neobişnuit de lungi şi demarează o anchetă

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu conducerea spitalului şi am prezentat informaţiile pe care le-am descoperit în urma discuţiilor cu mai mulţi membri ai corpului medical. Majoritatea celor cu care am discutat s-au ferit să se pronunţe cu privire la legalitatea situaţiei, dar cu toţii au confirmat că părinţii prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru sunt o prezenţă constantă, ca pacienţi, la Secţia Clinică de Dermato-Venerologie.

Investigaţia publicaţiei noastre a demarat, la rândul ei, o investigaţie a conducerii unităţii medicale, iar concluziile preliminare confirmă informaţiile prezentate anterior: părinţii medicului au fost internaţi încă din 2018 de mai multe ori în spital, „pe o durată mari mare decât durata medie de spitalizare a spitalului”. De luni, o comisie condusă de directorul medical va începe o investigaţie pentru a vedea dacă există diagnostice şi documentaţii care să justifice aceste spitalizări, iar dacă concluziile nu vor fi satisfăcătoare „se vor lua măsurile administrative corespunzătoare”.

Vă prezentăm în continuare, integral, răspunsul unităţii medicale.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră am efectuat verificări la Serviciul de Statistică al Spitalului şi se confirmă faptul că pacientul Solovăstru Nicolae şi pacienta Solovăstru Rodica au multiple perioade de Spitalizare Continuă în Secţia Clinică Dermatovenerologie, începând cu anul 2018, respectiv 2019.

Urmează ca în cursul zilei de luni să fie constituită o comisie coordonată de directorul medical, care să verifice şi să analizeze justificarea menţinerii internării pe o durată mai mare decât durata medie de spitalizare a spitalului, susţinută de diagnosticele pacienţilor şi starea de sănătate a acestora.

CITESTE SI: Primele reacții după investigația ZDI de la Spiridon: panică la Dermatologie. „Se anunță controale, fiți pe fază, NU dați informații despre pacienți”

Faţă de rezultatele acestei analize se va stabili dacă au fost justificate perioadele de spitalizare ale pacienţilor în funcţie de episodul de boală pentru care a fost tratat pacientul şi se vor lua măsurile administrative corespunzătoare raportate la indicatorii pe care şeful de secţie îi are stipulaţi în Contractul de Administrare semnat cu managementul spitalului.” 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii