EXCLUSIV: Cazier curat pentru comisarul Minea, prins băut la volan. Cine l-a salvat?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV: Cazier curat pentru comisarul Minea, prins băut la volan. Cine l-a salvat?

GALERIE
minea
  • minea
- +

Trei prefecţi au sărit în ajutorul comisarului prins băut la volan, acesta primind o pedeapsă nouă prevăzută în Codul Penal: închisoare cu amânare. Fostul şef de la Permise a căzut pentru asta „la pace“ cu procurorii. Acesta a semnat zilele trecute un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Surse juridice au menţionat pentru „Ziarul de Iaşi“ că Minea s-a înţeles cu procurorii pentru o pedeapsă de un an de închisoare cu amânare, pe un termen de supraveghere de doi ani. Practic, pedeapsa lui Tudor Minea se va activa doar în cazul în care acesta va mai comite vreo infracţiune, altminteri el putând rămâne cu cazierul „curat“. Trei prefecţi ai Iaşului - Dragomir Tomaşeschi, Victorel Lupu şi Romeo Olteanu - au depus la dosar caracterizări favorabile comisarului, acestea cântărind mult la stabilirea pedepsei. Caracterizări similare au depus la dosar şi colegi din poliţie de-ai comisarului.

Dosarul de conducere în stare de ebrietate al comisarului Tudor Minea a fost finalizat în timp record de procurorii ieşeni. Fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise a semnat, acum câteva zile, un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, ambele părţi fiind de acord cu o pedeapsă cu amânare pentru Tudor Minea. Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că pedeapsa la care cele două părţi s-au înţeles este de un an de închisoare cu amânarea executării, pe un termen de supraveghere de doi ani. Dacă, în timpul supravegherii, comisarul nu mai comite vreo infracţiune, acesta va rămâne cu cazierul „curat“. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei urmează să ajungă pe rolul instanţei pentru a fi validat. Amânarea executării pedepsei a fost introdusă de noul Cod Penal, şi prevede şi o serie de obligaţii pentru condamnat pe durata supravegherii, cum ar fi prezentarea la Serviciul de Probaţiune, primirea în vizită a consilierului de probaţiune, anunţarea autorităţilor în cazul schimbării domiciliului etc. „Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită, dacă nu a săvârşit din nou o infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare“, se precizează în noul Cod Penal, despre a amânarea executării pedepsei.

Un teanc de recomandări

La dosarul de cercetare penală instrumentat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au fost depuse, în ultima perioadă, mai multe recomandări ale foştilor şefi sau colegi ai lui Minea. Sursele citate au arătat că printre cei care au scris cuvinte laudative la adresa lui Minea se numără şi trei prefecţi: Romeo Olteanu (în funcţie), Victorel Lupu şi Dragomir Tomaşeschi. De asemenea, la dosar ar fi fost depuse şi documente asemănătoare semnate de către chestorul Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, sau de către adjunctul său, comisarul Liviu Zanfirescu. Stareţul Mănăstirii Hlincea ar fi redactat şi el o scrisoare de recomandare. Contactată telefonic, avocata lui Tudor Minea, Gianina Poroşnicu, a admis că scrisorile de recomandare au cântărit mult în semnarea acordului cu procurorii. „Circumstanţierea persoanei domnului comisar-şef Minea Tudor s-a constituit într-un întreg dosar de acte, înscrisuri care au evidenţiat calificările multiple, aprecierea profesională de care s-a bucurat, studii şi specializări pe care le are. Pentru mine a fost fără precedent să depun într-un dosar penal un număr atât de mare de înscrisuri care să circumstanţieze atât de pozitiv o persoană, iar eu am apărat pe parcursul a 15 ani de avocatură multe persone şi personalităţi“, ne-a spus aseară Poroşnicu. Tudor Minea nu a putut fi contactat pe parcursul zilei de ieri.

Faptele imputate lui Minea

Comisarul s-a pensionat recent din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în locul său aflându-se în prezent Vasile Zacornea, fostul său adjunct. Acuzaţiile de conducere pe drumurile publice cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală datează din noaptea de 14 spre 15 februarie, atunci când fostul şef de la Permise a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere în zona Splai Bahlui. Agenţii de la Rutieră l-a testat la faţa locului pe Minea, acesta având o alcoolemie în aerul pur expirat de 0,79 la mie. Ca urmare a prelevării probelor biologice s-a constatat că alcoolemia din sânge a comisarului Minea era de 1,70 la prima probă şi 1,60 la mie la cea de a doua. Tudor Minea este unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti din Iaşi, activând în structurile MI din 1995. Înainte de a fi prins băut la volan, era şef al Serviciului de Permise din martie 2004.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.