Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şeful Poliţiei, audiat la DNA

EXCLUSIV: Chestorul de Poliţie Ioan Scripniciuc - legături suspecte cu lideri politici

GALERIE
Chestorul de Poliţie Ioan Scripniciuc
  • Chestorul de Poliţie Ioan Scripniciuc
- +

Numărul 1 din Poliţia ieşeană, ches­torul Ioan Scripniciuc, a avut o relaţie cel puţin suspectă cu primarul suspendat Gheorghe Nichita, reiese dintr-o investigaţie a cotidia­nului nostru. Comandantul Inspec­to­ratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi a fost audiat de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu telefoanele primite de la primar, una dintre conversaţiile dintre Scripni­ciuc şi Nichita fiind interceptată de procurori la începutul acestui an.

Conversaţia interceptată de anchetatori denotă parcă o relaţie de subordonare între cei doi, deşi IPJ Iaşi este o instituţie care nu are nicio legătură cu Primăria Iaşi, răs­punzând direct în faţa Inspecto­ratului General al Poli­ţiei Românie şi în faţa Ministerului Afacerilor Interne. În acest context, se poate pune întrebarea dacă nu cumva şeful IPJ datorează postul vreunei filiere politice controlate de Nichita, vicepreşedinte PSD la nivel naţional atunci. Sunt între cei doi relaţii de colaborare? „Ziarul de Iaşi“ a mai aflat şi că fiul şefului Poliţiei a pri­mit un post la Primăria Iaşi exact în perioada în care Nichita conducea cu mână de fier instituţia, şi în care nimeni nu ajungea în organigramă fără ca primarul să ştie personal. 

Audierea de la DNA 

Interesul procurorilor antico­rup­ţie cu privire la chestorul Ioan Scrip­niciuc este legat de un telefon pe care acesta l-a primit de la Gheorghe Ni­chita, la scurt timp după ce pe rolul IPJ s-a înregistrat un dosar de abuz în serviciu care îl viza pe primarul suspendat. Scripniciuc a ex­plicat la DNA relaţiile profesionale existente între instituţia pe care o conducere şi Primăria Iaşi şi Poliţia Locală. Potri­vit declaraţiei semnate de Scripni­ciuc la DNA, acesta a catalogat aceste relaţii ca fiind unele „normale“. Scripniciuc a vorbit şi des­pre pa­trulele mixte, pe linie de ordine pu­blică, formate între angajaţi ai IPJ şi ai Poliţiei Locale, spu­nând că această colaborare a pornit din cauza lipsei de personal a poliţiei naţionale. 

Referitor la dosarul penal instrumentat de colegii săi pe numele lui Nichita, Scripniciuc a precizat la DNA că acel dosar a fost înregistrat la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale, şi avea legătură cu o posibilă infracţiune de abuz în serviciu legată de Pasajul subteran „Mi­hai Eminescu“. Scripniciuc a de­clarat că de acel dosar se ocupa Serviciul de Investigaţii Criminale, a cărui activitate este coordonată de către comi­sarul şef Costel Gâtlan. „Îmi amin­tesc că am fost contactat de către primarul Nichita Gheorghe, care mi-a comunicat că a primit adresă din partea IPJ Iaşi semnată de mine prin care se solicitau mai multe do­cumente. Întrucât nu ştiam despre conţinutul acelei adrese sau a dosarului penal, am întrebat şeful serviciului despre ce este vorba. Am aflat că în acel dosar se fac cercetări cu privire la pasajul Eminescu şi şeful instituţiei Direcţia patrimoniu, un anumit domn Băbâi (n.r. - Virgil Băbâi, şeful direcţiei pentru cultură). L-am recontactat pe edil şi i-am spus că este vorba despre un dosar penal în care trebuie să pună la dispoziţie documentele solicitate, iar dacă doreşte lămuriri, să se adre­seze parchetului. Acesta a fost iritat de solicitare“, a declarat Scripniciuc la DNA.

În traduceră liberă, Nichita l-a sunat pe Ioan Scripniciuc pentru a-l întreba ce dosar investighează subalternii şefului Poliţiei. Chesto­rul nu l-a refuzat pe edil, cum ar fi fost normal şi legal, ci s-a interesat despre dosar, după care l-a sunat înapoi pe Gheorghe Nichita. 

Şofer sancţionat la cererea „locotenentului“ primarului 

Un alt aspect menţionat de către Ioan Scripniciuc la audierea de la DNA este faptul că subalternii săi de la Biroul Rutier au sancţinat un participant în trafic, pentru lipsa RCA-ului, urmare a unei solicitări venite de la Liviu Hliboceanu, anchetat şi el în dosarul primarului-suspendat. Hliboceanu este descris de procu­rorii anticorupţie ca fiind una dintre persoane care executa întocmai ordinele venite de la Nichita. „Arăt că situaţia care mi-a fost adusă la cunoştinţă referitoare la sancţio­na­rea contravenţionlă de către Biroul Rutier al Poliţiei Municipiului Iaşi a unui participant la trafic care nu deţinea la acel moment poliţă RCA valabilă urmare a solicitării venite de la şeful Poliţiei Locale nu mi se pare una normală. Arăt că, în mod normal, orice sesizare trebuie trecută prin 112, iar dispecerul de serviciu să disemineze informaţia către toate patrulele din teren şi în condiţiile în care este o situaţie de urgenţă. (...) Personal, situaţia lipsei poliţei RCA a unui participant la trafic nu mi se pare o situaţie de urgenţă“, a notat Ioan Scripniciuc în declaraţia dată la DNA. 

Coincidenţă: fiul şefului Poliţiei, angajat la Primărie 

Un posibil răspuns cu privire la curajul primarului Nichita de a se arăta „iritat“ în discuţiile telefonice cu chestorul Scripniciuc îl putem găsi în organigrama Primăriei Iaşi. Fiul acestuia, tânărul Paul Scrip­niciuc, a primit un loc de muncă în cadrul municipalităţii chiar în perioada în care Gheorghe Nichita conducea cu mână de fier Primăria.

Informaţia a fost confirmată pentru „Ziarul de Iaşi“ de Ioan Scripniciuc, care ne-a precizat că Paul (23 de ani), este şi în prezent angajat la Pri­măria Iaşi. Paul Scripniciuc şi-a de­pus prima declaraţie de avere anul acesta, în document nefiind trecute venituri primite de la municipalitate, pentru anul 2014. Coroborând aceste informaţii, reiese că, cel mai pro­babil,

Paul Scripniciuc a fost angajat la Primărie ori la finele anului 2014, ori în prima jumătate a anului 2015. În august 2015, Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“ a realizat un do­cu­ment ce conţine numele studen­ţilor propuşi spre exmatriculare. În documentul deţinut de „Ziarul de Iaşi“, numele lui Paul I. Scripniciuc apare la categoria studenţilor de la master propuşi spre exmatriculare, motivul fiind „neplata taxei de şco­larizare“. Pe Paul Scripniciuc îl gă­sim şi pe Facebook. Potrivit pos­tărilor, tânărul este pasionat de mu­zica hip-hop, distribuind mai multe melodii aparţinând acestui gen mu­zical. Funcţia pe care a fost angajat la Primărie este de consilier juridic. 

Reacţia chestorului

O sursă din Primăria Iaşi a reite­rat ieri o informaţie transformată de-a lungul anilor în chestiune arhicu­noscută, referitoare la angajările din cadrul municipalităţii: puţin oameni erau angajaţi fără ca Nichita să nu ştie de ei. „De multe ori, domnul Nichita chema în birou la el persoanele care urmau să fie angajate, iar primarul decidea acest lucru pe loc. Nu ştiu cum se proceda atunci când era vorba de concursuri pu­blice“, ne-a explicat sursa. 

Discuţia purtată ieri între repor­terul „Ziarului de Iaşi“ şi chestorul Scripniciuc a acoperit atât telefoa­nele primarului „iritat“, cât şi angajarea fiului. În ceea ce priveşte telefonul primit de la Nichita, şeful Poliţiei ne-a precizat următoarele: „În declaraţie am spus că a sunat, era indignat, avea o adresa în faţă şi nu ştia despre ce este vorba. (în­trebare reporter: Este normal ca o persoană anchetată să sune şeful Poliţiei? - n.r.) Nu ştiu dacă e normal... Nu-i normal! De altfel, şi răs­punsul meu a fost adecvat. El era indignat că noi îl hărţuim şi că nu îl lăsăm să îşi desfăşoare el pro­iectele. E singura dată când a vorbit cu mine, în 2015.“

Întrebat despre angajarea fiului său, Scripniciuc a negat că ar fi avut vreo legătură. „A fost concurs acolo, şi chiar nu am nicio legătură. Nu-l băgaţi pe fiul meu în chestiunea asta, pentru că nu are nicio legătură. A fost concurs, se poate verifica, nu are chiar nicio legătură aici“, ne-a spus Scripniciuc.

Aseară, după câteva ore de la discuţia avută anterior, chestorul Scripniciuc a revenit telefonic, cu următoarele completari: „Referitor la angajarea fiului meu, precizez ca acesta a câş­tigat concursul după reţinerea primarului. Îmi amintesc că atunci i-am reporşat, i-am zis să nu se ducă, pentru că s-ar putea să se facă legătura. Mi-a zis că e major, că are şi el problemele sale, şi a mers în continuare la concurs. Este un post de consilier jurudic debutant, pe un salariu mizer de 800 lei". În ceea ce priveşte relaţia cu Nichita, el a spus: „Eu cu Nichita am avut o relaţie sporadică. Nu am avut o relaţie de prietenie, ci una instituţională“.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri