EXCLUSIV: Chirica, inculpat după ce a semnat în locul lui Nichita. Dosarul Skoda 2.0
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

După ce DNA Iaşi a investigat cu frâna de mână trasă

EXCLUSIV: Chirica, inculpat după ce a semnat în locul lui Nichita. Dosarul Skoda 2.0

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Noul dosar care vizează achiziţia unor servicii de leasing de către Primăria Iaşi, aşa-zisul „scandal Skoda“, a fost înregistrat oficial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Sunt 8 inculpaţi şi 3 suspecţi, primarul Mihai Chirica aflându-se în prima categorie. Dosarul a zăcut în sertarele DNA, procurorii anticorupţie având nevoie de doi ani ca să-şi dea seama că afacerea e de competenţa parchetului local.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a înregistrat pe rol un dosar penal ce vizează „scandalul Skoda“ de la Primăria Iaşi. Cauza a primit numărul 7254/P/2019 şi, potrivit unui răspuns oficial primit de „Ziarul de Iaşi“, a fost înregistrat în data de 13 iunie 2019, ca urmare a unei ordonanţe de disjungere şi declinare dispusă de DNA - Serviciul Teritorial Iaşi.

Potrivit informaţiilor oficiale furnizate ziarului de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, în acest dosar sunt cercetate pentru abuz în serviciu opt persoane, toate având calitatea de inculpat. Faţă de una dintre cele opt, acţiunea penală a fost pusă în mişcare doar pentru complicitate. Răspunsul oficial mai menţionează că, în dosar, alte trei persoane au calitatea de suspect, acuzaţiile fiind de „abuz în serviciu“ şi „fals intelectual“.

Surse judiciare au precizat că unul dintre cei vizaţi de dosar este şi primarul Mihai Chirica. Acesta are calitatea de inculpat, fiind pus sub acuzare în timpul investigaţiei de la DNA Iaşi, de care procurorii anticorupţie s-a debarasat sub pretextul lipsei de competenţă.

Ce vizează dosarul

„În cauză se efectuează cercetări cu privire la legalitatea achiziţionării unor servicii de leasing operaţional pentru patru autoturisme marca Skoda, în anul 2013, cu consecinţa producerii unei vătămări a intereselor legitime ale unităţii administrative teritoriale Municipiul Iaşi, şi a unei pagube în cuantum de aproximativ 503.482,17 lei, autoturismele fiind folosite în interes de serviciu şi în interes personal de către demnitari şi funcţionari din cadrul unităţii administrative teritoriale“, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în răspunsul furnizat ca urmare a unei solicitări remise de ziar.

În acelaşi document se mai arată că inculpaţii şi suspecţii din acest dosar „beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive“

DNA Iaşi s-a descotorosit de „dosarul Skoda“ înainte de izbucnirea unui scandal public în care protagonist a fost primarul Mihai Chirica şi care a vizat proprietăţile pe care acesta le-a trecut pe numele copiilor săi.

„La data de 27 mai 2019, procurorii anticorupţie au dispus declinarea acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, spre competentă soluţionare“

Conform unor surse judiciare, Mihai Chirica ar fi vizat, fără a avea nicio calitate procesuală, într-o investigaţie in rem derulată de DNA Bucureşti. Dosarul vizează proprietăţile acestuia şi modul de dobândire a acestora.

Cum s-a ajuns la „dosarul Skoda“

Licitaţia pe care DNA ar fi cercetat-o în acest dosar este cea privind achiziţia prin leasing operaţional, de către Primăria Iaşi, a patru vehicule marca Skoda: Superb şi Octavia. E vorba de o achiziţie realizată prin cerere de ofertă al cărei câştigător final a fost, în 16 mai 2013, dealerul Skoda Iaşi, leasingul fiind intermediat de Unicredit Leasing Fleet Management SRL. Caietul de sarcini aferent acestei achiziții a fost semnat, în locul lui Nichita, de Mihai Chirica, semnătura acestuia aflându-se şi pe documentele prin care se ofereau clarificări suplimentare operatorilor economici. Alte semnături care apar pe documente sunt cele ale lui Dumitru Tomorug şi Eugen Chişcă. După finalizarea procedurii de achiziţie, pe lângă cele patru maşini marca Skoda, Octavia şi Superb, ar mai fi ajuns una: un Skoda Rapid, de culoare roşie, cu număr de înregistrare B-99-KNG.Printr-un mecanism în care ar fi fost implicaţi mai mulţi funcţionari, inclusiv de la Poliţia Locală, această maşină ar fi ajuns, în cele din urmă, la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.