Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Cum acționa gaşca edililor infractori de la Hârlău. Amănunte din dosarele DNA

GALERIE
politie
  • politie
- +
O prolifică reţea de corupţie, dată în vileag de ranchiunile aparent banale ale unor colegi de serviciu. Asta s-a întâmplat în dosarul DNA care a decapitat practic Hârlăul. La baza constituirii acestui dosar au stat denunţurile unui gestionar al Ocolului Silvic din oraş, Călinel Rugină, denunţuri care au fost o răzbunare împotriva şefului său, Ioan Amariei, între ei existând o stare conflictuală de durată. Procurorii au ascultat iniţial telefoanele lui Amariei, iar pe interceptări „au căzut“ apoi, prin ricoşeu, atât primarul, cât şi viceprimarul oraşului, dar şi şeful Poliţiei, şi chiar protopopul.

Modul în care aceştia înţelegeau să conducă oraşul care i-a ales sau numit este de-a dreptul revoltător, putând constitui un studiu de caz de predat studenţilor de profil, despre modul în care se poate face administraţie în România, laolaltă cu corupţia endemică. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi amănunte în premieră, de-a dreptul incredibile, despre corupţia care a acaparat practic un oraş întreg.

Potrivit materialului de urmărire pe­nală, la începutul anului 2014 gestionarul Călinel Rugină a fost contactat de şeful Ocolului Silvic Hârlău, Ioan Amariei, aces­ta solicitându-i să pregătească o ma­şină cu lemne, de 8 - 10 mc, pe care urma să o primească comisarul şef Dumitru Si­mio­nescu, şeful Poliţiei din oraş. „Dis­poziţia verbală a şefului Ocolului Silvic a fost ca materialul lemnos să fie de cea mai bună calitate, să nu se întocmească documente justificative, în sensul că marfa să nu fie achitată. Lemnul urma să fie trecut în procentul de 5% pierderi din totalul materialului lemnos aflat în ges­tiunea martorului denunţător. După câteva zile, martorul denunţător a elibe­rat din depozitul Ocolului 8 mc de esenţă fag şi stejar, lemnul fiind încărcat în maşina Ocolului“, se arată în dosarul de urmărire penală a procurorilor DNA.

La depozit s-a prezentat pentru a ridica lemnul Vasile Cernescu, şoferul Ocolului Silvic, şi Constantin Ungureanu, agent şef principal în cadrul Postului de Poliţie Scobinţi. Acesta din urmă era îmbrăcat în uniforma de serviciu, şi i-a spus lui Ru­gină: „Am venit să încarc lemnele şefului“. După ce lemnul a fost încărcat, poli­ţistul a urcat în maşina de transport. 

Şeful Poliţiei venea personal după lemnul ilegal

La începutul lui decembrie 2014, Rugină a fost contactat din nou de şeful său, Amariei, cerându-i-se să pregătească un nou transport de lemne pentru Simio­nescu. Amariei a ţinut să-i sublinieze lui Rugină că Simionescu ştie despre transporturile ilegale pe care le făcea, şi că nu l-ar mai proteja dacă ar refuza. Înainte de sărbătorile de iarnă, Rugină a fost chemat în biroul şefului Ocolului, în care se afla şi comisarul Simionescu.

Rugină a fost în­trebat de şeful său dacă lemnele lui Simionescu sunt pregătite, iar la răspunsul afirmativ al acestuia poliţistul i-a spus că va veni să le ia, lucru care însă nu s-a mai concretizat. Pe data de 2 februarie 2015, Amariei l-a avertizat pe Rugină că lemnele destinate lui Simionescu urmează să fie ridicate în perioada următoare. Şeful Ocolului Silvic Hârlău mai este acuzat că, în perioada iunie - iulie 2014, a constrâns administratorul unei firme care avea contract cu Ocolul să-i monteze trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, iar în caz de refuz, firma nu va mai prinde alte contracte.

Amariei nu s-a mulţumit cu atât, şi a cerut administratorului, Grigore Cotună, să-i realizeze lucrări şi la vila sa. Ulterior, Cotună a fost „ademenit“ cu contracte la alte Ocoale în schimbul lucrărilor în va­loare de alte 7.000 lei: „În luna septembrie 2014, în calitate de şef al Ocolului Hârlău, înainte să facă propunerea către Direcţia Silvică Iaşi privind efectuarea unor lucrări la Cantonul Silvic Baraş, a stabilit ca lucrarea să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător Grigore Cătună, şi i-a solicitat acestuia din urmă suma de 10.000 lei din suma pe care acesta urma să o obţină din acest contract“.

Primar şi viceprimar

Alte amănunte din dosar îl privesc di­rect pe edilul şef al oraşului. Primarul suspendat Constantin Cernescu este cer­cetat în dosar pentru că în august 2015 l-a pus pe Amariei să dispună eliberarea şi transportul de material lemnos, fără documente legale, către Aurel Fediuc, administratorul restaurantului Lebăda din judeţul Bo­toşani, acolo unde cei doi organizau frecvent petreceri. Cernescu mai este cer­cetat pentru instigare la abuz în serviciu după ce a intervenit pe lângă Marius Cristian Boureanu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Hârlău, pentru eli­berarea fără respectarea prevederilor legale a unor cărţi de identitate.

De asemenea, pentru dare de mită este cercetat şi fostul viceprimar al oraşului Hârlău, după ce ar fi cerut ca mită obiecte de mobilier de la administratorul unei firme, în schimbul unor contracte de lucrări. „În calitate de viceprimar al oraşului Hârlău a pre­tins de la numitul Dan Mihai Cojocea, administrator al SC Construct & Drum SRL, obiecte de mobilier în schimbul ajutorului acordat în vederea atribuirii de către societatea menţionată a unor contracte de lucrări având ca beneficiar Primăria Oraşului Hârlău“, se arată în rechizitoriu. Pentru dare de mită este cercetat şi Cojocea, după ce a oferit mobilier viceprimarului Ţăpuşă Florin, în schimbul ajutorului acordat

Cum a fost prins protopopul

S-au lămurit şi implicaţia în acest caz a protopopului de Hârlău, Nicolae Crăciun. Protopopul a fost prins în vara anului 2015 de către angajaţii Gărzii Forestiere cu o cantitate de lemne fără documente legale, iar Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic, nu l-a sancţionat. „Pe data de 11 august 2015, în calitate de şef al Ocolului Silvic Hârlău, şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu privind asigurarea integrităţii şi paza fondului forestier şi a pădurilor şi nu a dispus măsurile legale care se impun privind confiscarea unei cantităţi de material lemnos de la numitul Nicolae Crăciun, protopopul oraşului Hârlău, care fusese depistat de către angajaţii ITRSV transportând material lemnos, respectiv cherestea, fără documente legale“, se arată în rechizitoriu. 

Sechestru pe casa şefului pădurarilor

Procurorii au instituit sechestru zilele trecute asupra vilei şefului Ocolului Silvic Hârlău, pentru un prejudiciu de 10.891 lei. Suma reprezintă diferenţa de preţ între cantitatea de 7,5 metri cubi buşteni molid solid primită de Amariei şi cantitatea de PAL consemnată în documentele justificative, precum şi o altă diferenţă de preţ între cantitatea de 12 metri cubi de buştean clasa C plus B şi a unei piese de furnir de trei metri şi cea de 12 metri cubi de PFL consemnată în documentele justificative. Amariei deţine un imobil în care locuieşte în suprafaţă de 120 metri pătraţi, amplasat pe un teren cu suprafaţa de 644 metri pătraţi, situat pe strada Lăpuşneanu din oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri