EXCLUSIV Discuţia care a lăsat Poliţia Rutieră fără şef. Scurgeri grave de informații?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

EXCLUSIV Discuţia care a lăsat Poliţia Rutieră fără şef. Scurgeri grave de informații?

GALERIE
Politie discutie telefon
  • Politie discutie telefon
- +

Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Iaşi, serviciul secret al MI, ştia încă de anul trecut despre poliţiştii de la Biroul Rutier care primeau mâncare gratis de la reprezentanţii restaurantului „Mamma Mia”. O ipoteză ruşinoasă pentru acest serviciu, care teoretic este “secret”, este că informaţia despre anchetă ar fi ajuns inclusiv la directorul restaurantului. Surse judiciare oficiale au precizat pentru “Ziarul de Iaşi” că Andrei Cosmin Hîncu ar fi aflat despre investigaţia SIPI în octombrie anul trecut, de atunci schimbând modalitatea de hrănire a poliţiştilor. „Ziarul de Iaşi” a obţinut, în exclusivitate, şi discuţia telefonică dintre managerul de la „Mamma Mia” şi şeful Biroului Rutier, în care acesta din urmă comanda pizza pentru acasă. Discuţia este proba principală a DNA în baza căreia şeful Biroului Rutier a fost plasat sub control judiciar, ceea ce a dus la punerea sa la dispoziţia instituţiei, care a desemnat un înlocuitor la comandă 

Dosarul în care mai mulţi poliţişti rutieri din Iaşi sunt acuzaţi că ar fi primit mită mâncare de la reprezentanţii restaurantului „Mamma Mia” a fost deschis, din oficiu, de DNA, pe 25 mai 2019. Potrivit unor surse juridice, investigaţia a fost declanşată din oficiu, după ce informaţii despre cum îşi stăvileau poliţiştii foamea au ajuns la procurorul de caz. Surse judiciare oficiale au precizat “Ziarului de Iaşi” că speţa care umple de ruşine Poliţia ieşeană s-a aflat şi în vizorul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI), structura secretă a Ministerului Afacerilor Interne. Aceleaşi surse ne-au relatat că SIPI a investigat mai multă vreme acest caz, până ca acesta să ajungă la DNA, existând, însă, la un moment dat, o scurgere de informaţii. Despre existenţa unei investigaţii în acest caz a aflat până şi directorului de la „Mamma Mia”, Cosmin Andrei Hîncu, ne-au transmis sursele. Acesta ar fi ştiut încă din octombrie anul trecut despre asta, tot de atunci luându-şi şi măsuri de precauţie care au îngreunat sarcina organelor de anchetă. “În luna octombrie 2019, Hîncu Andrei Cosmin a aflat că ar fi existat o investigaţie a SIPI în legătură cu aceste produse gratuite remise poliţiştilor”, ne-au precizat surse oficiale. 

Cum pleca mita de la „Mamma Mia” la Poliţia Rutieră

Potrivit surselor, până să afle de investigaţia SIPI, reprezentanţii “Mamma Mia” ofereau mâncare poliţiştilor rutieri prin înregistrarea comenzilor la masa nr. 45 a restaurantului, destinată exclusiv protocolului pentru oamenii legii. Bonurile aferente acelor comenzi erau bătute în casă cu discount 100%. “În perioada mai 2019 - aprox. octombrie 2019, comenzile venite dinspre Poliţia Rutieră Iaşi se băteau în casă, pe bonul de comandă apărând menţiunile „POL POL, numele poliţistului, numărul de telefon al acestuia şi locaţia unde trebuie livrată comanda (sediul Poliţiei Rutiere, str. Otilia Cazimir sau domiciliul poliţistului). Costul comenzii este menţionat 0 lei”, ne-au mai transmis sursele judiciare.

După ce ar fi aflat despre investigaţia SIPI, Hîncu ar fi decis ca bonurile de comandă să nu mai facă referire la poliţişti şi să nu mai aibă discountul de 100%. Bonurile erau întocmite fie pe nume fictive şi apoi anulate, fie erau întocmite pe numele managerilor de tură, au mai transmis sursele citate. De asemenea, din decembrie 2019, poliţiştii trebuiau să vină să îşi ia mâncarea de la restaurant, Hîncu stabilind ca angajaţii să nu o trimită prin intermediul şoferilor.

Andrei Hîncu pare să fi fost cunoscut în rândul poliţiştilor rutieri. Îl suna direct inclusiv şeful Biroului Rutier Iaşi, Gheorghiţă Ciobanu, care este în acest moment plasat sub control judiciar, instituţia punându-l “la dispoziţie” şi desemnând un înlocuitor la comandă până la clarificarea juridică a lucrurilor, el oricum aflându-se în concediu de odihnă dinainte de declanşarea anchetei. Potrivit DNA, Ciobanu l-a sunat pe directorul regional de la “Mamma Mia” pentru pizza. Se întâmpla pe 12 martie 2020, când Ciobanu i-a cerut, telefonic, patru pizza reprezentantului restaurantului. Nu e clar, la acest moment, cum va demonstra DNA că şeful Biroului Rutier nu a plătit acea comandă, Ciobanu declarându-se că el a plătit-o. Potrivit surselor oficiale, imediat după conversaţie, Ciobanu i-a remis lui Hîncu un mesaj telefonic cu conţinutul “achit la livrare mulţumesc”. Aceleaşi surse spun că există la dosar o interceptare cu angajaţii care au livrat mâncarea şefului Poliţiei şi care discută între ei că nu trebuie să ceară bani de la Ciobanu.

Iată discuţia!

Iată conversaţia considerată probă de DNA, împotriva şefului Biroului Rutier, care este în acest moment anchetat sub control judiciar, fiind pus la dispoziţie de şefii săi.

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bună ziua!

CIOBANU Gheorghiţă: - Bună ziua!  Ce faci, domnul...?

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bine, bine! Mă îndrept spre căsuţă. Ce faceţi?

CIOBANU Gheorghiţă: - Am înţeles! Dar ce să fac? Şi eu pe-acasă, am ajuns mai devreme şi... !

HÎNCU Andrei Cosmin: - Ah, am înţeles!

CIOBANU Gheorghiţă: - Dar pot să fac şi eu o comandă sau să sun acolo de...? Vreau trei pizza de post şi una de frupt.

HÎNCU Andrei Cosmin: - Da. Da, dar trimiteţi-mi un mesaj, vă rog!

CIOBANU Gheorghiţă: - Da? Cu adresa, da?

HÎNCU Andrei Cosmin: - Ca să dau mesajul. Da, da, da şi cu adresa, da.

CIOBANU Gheorghiţă: - Am înţeles! Da, bine, bine!

HÎNCU Andrei Cosmin: - Da? Bine! Şi se rezolvă, da?

CIOBANU Gheorghiţă: - Mulţumesc! Mersi! Pa, pa!

HÎNCU Andrei Cosmin: - Bine, domnul, bine! Sănătate! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.