Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Dosar bombă! Directorul Filarmonicii Iaşi, urmărit penal

GALERIE
filarmonica bujor prelipcean @jpg
  • filarmonica bujor prelipcean @jpg
- +

Şeful Filarmonicii din Iaşi, Bujor Prelipcean, este cercetat penal de procurori pentru conflict de interese. Anchetatorii l-au pus sub urmărire penală pe Prelipcean în urmă cu câteva zile acuzându-l pe acesta că ar fi încheiat contracte cu fostul jurist al instituţiei chiar şi după ce acesta şi-a dat demisia. În anii 2011 şi 2012, juristul Dumitru Popa şi-a dat demisia de la Filarmonică şi a intrat în avocatură. În aceeaşi perioadă, Popa a continuat să încaseze lunar bani, însă nu în baza contractului de muncă, ci a unor contracte de asistenţă juridică. Procurorii spun că situaţia se încadrează la conflict de interese întrucât, potrivit legii, persoanele care au încheiat raporturile contractuale cu o instituţie publică nu mai pot încasa sume de bani pentru prestări de servicii timp de cinci ani. Juristul Popa ar urma şi el să fie pus sub urmărire penală.

Un nou dosar bombă a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Magistraţii ieşeni au dispus, în urmă cu câteva zile, începerea urmăririi pe­nale pe numele directorului Filarmo­ni­cii de Stat „Moldova“ Iaşi, Bujor Prelipcean, acuzat de conflict de interese. Cercetările în cazul violonistului au pornit ca urmare a unei sesizări din oficiu a procurorilor. „Pot confirma că în dosarul la care fa­ceţi referire a fost începută urmărirea pena­lă“, ne-a spus Adina Bocai, purtătorul de cu­vânt al instituţiei ieşene. Prelipcean a aflat care îi sunt învinuirile şi a dat declaraţii în faţa anchetatorilor în cursul săptămânii tre­cute.

Contracte suspecte cu fostul jurist

Potrivit unor informaţii deţinute de „Zia­rul de Iaşi“, acuzaţia de conflict de in­te­re­se ce îi este imputată lui Bujor Prelipcean ar avea la bază contractele de asistenţă ju­ridică încheiate cu actualul consilier juridic al Filarmonicii, Dumitru Popa. Aces­ta este, de altfel, şi purtător de cuvânt al ins­tituţiei.

În anul 2011, Popa s-a retras din func­ţia de consilier juridic de la Filarmonică ca ur­mare a intrării în Baroul Iaşi. Cu toate aces­tea, juristul ar fi încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică cu fostul său în angajator, primind aceeaşi retribuţie, însă având şi posibilitatea de a-şi exercita func­ţia de avocat. Procurorii au reţinut că, potrivit legii, funcţionarii publici care au încheiat raporturile contractuale cu o ins­tituţie de stat nu au dreptul de a încasa bani de la respectiva entitate în astfel de situa­ţii. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, juristul Dumitru Popa a precizat că nu ştie despre ce este vorba atunci când a fost în­trebat despre dosarul de pe rolul Parche­tu­lui de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. „Eu nu am fost chemat la Parchet şi nu ştiu ni­mic despre acest dosar“, a spus Popa, care a recunoscut că, în perioada în care a fost avocat, a încheiat contracte de asistenţă cu Filarmonica.
Infracţiunea de conflict de interese s-ar fi derulat până în august 2012, atunci când Popa s-a suspendat din Baroul Iaşi şi a re­ve­nit în funcţia de consilier juridic al Filar­monicii. Din informaţiile deţinute de „Zia­rul de Iaşi“, în perioada următoare, cel mai probabil, juristul Dumitru Popa va fi şi el pus sub urmărire penală pentru aceeaşi in­fracţiune.

Bujor Prelipcean ar fi declarat în faţa an­chetatorilor că nu a ştiut că încheierea res­pectivelor contracte ar fi fost ilegală. Direc­torul de la Filarmonică nu a răspuns ieri la telefon pentru a-şi expune un punct de ve­dere, în ciuda apelurilor insistente.

Prelipcean este una dintre cele mai im­portante figuri din cultura ieşeană. Artistul a fost director al Filarmonicii Iaşi, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei, între anii 1984 şi 1988, în prezent ocupând această funcţie din 1999. Prelipcean este cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi a primit Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de cavaler, pentru merite deosebite în promo­varea culturii româneşti în ţară şi peste ho­tare. Violonistul este şi profesor universitar doctor la Universitatea de Arte „Geor­ge Enescu“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri