De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Dosar DNA pentru salarii fabuloase la Fortus SA din Iasi

Subtitlu

miercuri, 26 septembrie 2012, 18:42
5 MIN
 EXCLUSIV: Dosar DNA pentru salarii fabuloase la  Fortus SA din Iasi

Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insoventa Transilvania, si Simona Silvana Sermer, reprezentant al Sigma IPURL (foto), au ajuns in atentia procurorilor. DNA a inceput urmarirea penala in cazul lor si ii acuza ca au adus firmei Fortus SA un prejudiciu de aproape 2,3 milioane euro. Procurorii arata, intr-un document adresat AVAS, actionarul majoritar, ca bunurile firmei au fost subevaluate si vandute la preturi mai mici decat cele din piata, directorii au incheiat contracte paguboase dar au primit salarii fabuloase si au platit sume nejustificate catre evaluatori. Lotrean si Sermer nu au raspuns la apelurile telefonice pentru a oferi un punct de vedere pe aceasta tema. "Nu stim ce anume sta la baza acestei masuri pe care noi o consideram neintemeiata", a fost replica oficialilor Casei de Insoventa Transilvania. 

Fostii reprezentanti ai administratorilor judiciari de la Fortus SA au intrat in vizorul autoritatilor. Directia Nationala Anticoruptie Iasi a dispus inceperea urmaririi penale pe numele lui Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insoventa Transilvania (CITR) Cluj Napoca, si Simona Silvana Sermer (n.r. – fosta Dalea) reprezentant al administratorului judiciar Sigma IPURL. Conform unui document emis de catre DNA Iasi si destinat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionar si totodata creditor principal al combinatului, reiese ca Fortus SA a fost pagubita de milioane de euro, prin subevaluarea patrimoniului societatii, contracte paguboase, salarii nejustificate si cheltuieli de protocol nepermise.

Documentul soc

In documentul cu numarul 23.871 emis catre AVAS se mentioneaza: “Va precizam faptul ca prin rezolutia din data de 24.09.2012 s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea urmatoarelor fapte de natura penala (…) de catre reprezentantii legali si/sau administratorii judiciari SC Fortus SA Iasi: Lotrean Radu-Lucian si Sermer Simona-Silvana-Georgeta (fosta Dalea) in calitate de reprezentantii practicienilor in insolventa Casa de Insolventa Transilvania si Sigma IPURL(…) in convenienta cu numitul Popa Anton-Sorin in calitate de reprezentant SC CS Invest Consulting SRL (n.r. – firma care a evaluat bunurile combinatului), care au stabilit valori diminuate fata de valoarea reala de piata a mijloacelor fixe pe care le-au vandut catre terte firme in cursul licitatiei organizate la data de 18.11.2010”, se arata in documentul mentionat.

Traseul banilor

Este vizata licitatia de acum doi ani, atunci administratorii judiciari ai combinatului au vandut un pachet principal de utilaje catre SC Mereva Tools SRL Piatra Neamt cu suma de 1,425 milioane euro fara TVA, iar un alt pachet secundar de mijloace fixe a fost adjudecat de SC Colect Metal SRL pentru suma de aproximativ 450.000 de euro, fara TVA. Potrivit documentului mentionat, pachetul principal avea valoare de piata de 2,703 milioane de euro fara TVA, iar cel secundar de 726.200 de euro fara TVA. Aceste sume au rezultat in urma unui raport de evaluare intocmit de catre expertul evaluator Dan Nistor Nutescu  in martie 2010. Procurorii arata ca astfel Fortus SA a fost prejudiciata in total cu suma de 1,83 milioane de euro. Procurorii mai arata ca Radu Lotrean si Simona Silvana Sermer au achitat din fondurile combinatului iesean, cu rea vointa, suma de 566.360 lei (133.560 euro) catre Silviu Popa Anton, reprezentant CS Invest Consulting SRL – firma ce facea parte din echipa CITR Cluj Napoca si care a realizat evaluarea bunurilor Fortus SA. “Onorariul CITR Cluj Napoca era de zero lei si onorariul de succes de 5% din sumele recuperate de la debitori sau din valorificarea partiala a patrimoniului. SC Fortus SA a fost prejudiciata cu suma in cauza (n.r.-platita catre evaluator)”, detaliaza documentul emis de DNA Iasi.

Contracte paguboase

Anchetatorii nu au trecut cu vederea nici sumele exagerate incasate sub forma de salarii de catre fosta directoare a combinatului, Marinela Chelu, membru din echipa CITR Cluj Napoca. “417.000 lei au fost achitati in favoarea numitei Chelu Marinelea. 247.263 lei remuneratie de manager, iar 149.465 lei cheltuieli de deplasare, transport aerian, cazare, in conditiile in care contractul cu aceasta a fost incheiat in baza unor obiective si indici de performanta prinsi in Planul de reorganizare, care nu a fost confirmat de catre judecatorul sindic, platile au fost efectuate fara a fi analizat realizarea indicilor de performanta, iar prezenta acesteia la sediul societatii a fost sporadica etc”, arata procurorii DNA Iasi. In document se mai arata ca Chelu a vandut bunuri fabricate de Fortus la preturi mai mici decat costurile de productie. Este vorba despre zece contracte incheiate in perioada 28.06.2010-31.03.2011 cu compania Globe Incom Handels GmbH Germania. Prejudiciul calculat de procurori in acest caz este de 330.830 euro. “In baza acestor considerente punctuale ca rugam sa ne comunicati optiunea de a va constitui parte civila in cauza, ipoteza in care ne veti indica natura si cuantumul prejudiciului suferit”, se arata la finalul documentului trimis catre AVAS.

“Nu am primit nicio instiintare oficiala”

“Ziarul de Iasi” a incercat sa ia legatura cu Radu Lotrean si Simona Sermer, dar acestia nu au raspuns la apelurile telefonice repetate. Ei au fost schimbati din functia de reprezentanti ai adminstratorilor judiciari la inceputul lunii martie 2012. Cel care a oferit un punct de vedere vis-à-vis de situatia creata a fost Vasile Godanca Herlea, actualul reprezentatul CITR la Fortus. “Pana in acest moment nu am primit nicio instiintare oficiala. Nu stim ce anume sta la baza acestei masuri, pe care noi o consideram neintemeiata. Referitor la dosarul Fortus, lucrurile au fost transparente. Toate masurile au fost luate conform prevederilor legii insolventei si au avut, dupa caz, aprobarea comitetului creditorilor, a adunarii creditorilor, confirmarea judecatorului sindic sau dispozitia legii. Vanzarea activelor s-a facut in cadrul unei licitatii publice cu vanzare, organizata cu votul creditorilor si confirmata de tribunal. Pretul a fost stabilit de evaluatori. Vom discuta cu autoritatile pentru a intelege despre ce este vorba si vom reveni cand vom avea mai multe informatii”, a explicat Godanca Herlea, managing partner CITR Cluj Napoca.

Banii ajung pentru plata salariilor restante

Micii actionari si reprezentantii salariatilor sunt cei mai suparati pe faptul ca autoritatile au intervenit asa tarziu. “Cand noi prezentam situatia aceasta in martie 2010, lumea radea de noi. Acum DNA intreaba AVAS daca se va constitui parte in cauza. Cifrele mentionate nu ma fac decat sa ma gandesc la ce colegi maleabili avem noi in Fortus. Ce contabil sef am avut noi in combinat de a permis el calatorii cu avionul de 1,5 miliarde lei vechi. Este ceva de neimaginat”, a mentionat ieri Florin Rugina, mic actionar la Fortus. Eugen Mantea, reprezentatul salariatilor disponibilizati, afirma ca sumele cu care a fost prejudiciat combinatul sunt suficiente pentru achitarea salariilor restante si compensatorii. “Este un lucru bun ca s-a sesizat in sfarsit DNA-ul, dar nu stim finalitatea. Noi nu dorim raul la nimeni, ci doar sa ne recuperam banii. Sumele cu care s-a prejudiciat Fortus ne ajung pentru indestularea creantei salariale”, a incheiat Mantea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii