EXCLUSIV! Dosarul Zămosteanu: Șmecherii betoanelor ştiau că vor fi călcaţi de gardă: „Au venit!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Interceptările care confirmă ipoteza unei „cârtiţe“ în dosarul Zămosteanu

EXCLUSIV! Dosarul Zămosteanu: Șmecherii betoanelor ştiau că vor fi călcaţi de gardă: „Au venit!“

GALERIE
zamosteanu parvu
  • zamosteanu parvu
- +
Negru pe alb, în dosarul de la DIICOT se arată: „inculpaţii erau pregătiţi de mai multă vreme de o descindere a organelor de urmărire penală“. Afirmaţia aparţine chiar procurorului de caz, într-un document prezentat recent instanţei şi obţinut de „Ziarul de Iaşi“. Surse judiciare ne-au precizat că cei vizaţi de anchetă, de la Zămosteanu la Pârvu, ar fi ştiut mai multe date despre investigaţia care a zguduit lumea imobiliarilor din Iaşi. „Au venit!“, e ultimul mesaj, elocvent, interceptat în acest dosar şi trimis de pe telefonului iubitei lui Cristin Zămosteanu, către Aura Pârvu.

Multe dintre circuitele presupus infracţionale din dosarul în care cap de afiş este omul de afaceri Cristin Zămosteanu au căpătat forţă juridică în baza unor interceptări realizate de anchetatori încă de anul trecut. Potrivit unor informaţii obţinute în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“, cei mai mulţi membri ai grupării ar fi avut telefoanele interceptate cel puţin din toamna anului 2019, printre cei ale căror discuţii au ajuns în filele dosarului de la DIICOT numărându-se, pe lângă Zămosteanu, cei mai apropiaţi colaboratori ai acestuia, printre care fosta soţie Mirela Zămosteanu, dezvoltatorul Cristinel Bolobiţă, Aura Pârvu ş.a. Totuşi, la un moment dat al anchetei, necunoscut, filajul tehnic s-a rupt deoarece membrii grupării - denumită de DIICOT „infracţională“ - au aflat despre anchetă. Nu doar că au dedus că au telefoanele ascultate ci - mult mai grav - ştiau că urmează să fie realizate percheziţii. Va rămâne un mister dacă scurgerea de informaţii ar fi putut duce extinderea acuzaţiilor din dosar şi către alte paliere infracţionale.

Mesaj plecat din preajma lui Zămosteanu: „Au venit“

Ipoteza scurgerii de informaţii a căpătat caracter cert acum câteva săptămâni, când DIICOT a mers în instanţă şi a cerut prelungirea arestării preventive. În acel document, dincolo de acuzaţiile explicite de ordin financiar ce îi sunt imputate „grupării Zamosteanu“, procurorul de caz scria şi despre faptul că cei vizaţi ştiau că sunt anchetaţi.

„Inculpaţii erau pregătiţi de mai multă vreme de o descindere a organelor de urmărire penală la firmele/do­mi­ciliile lor, dovadă fiind mesajul din data de 28.07.2020 recepţionat (la orele 6,34) de inculpata Pârvu Aura de la concubina inculpatului Zămosteanu: «Au venit». Acest mesaj atestă cu certitudine faptul că inculpaţii erau puşi în gardă de o perioadă despre ceea ce urma să se întâmple“, se arată în documentul de la dosar. 

Anchetatorii au mai arătat că, şi după percheziţii, deci când existenţa dosarul a devenit publică, cei vizaţi de el au încercat să deţină controlul. Unii martori ar fi fost reticenţi în a declara ceea ce ştiu, în timp ce „inculpaţii, deşi nu-şi formulează apărări, doresc să fie la curent cu ceea ce declară angajaţi lor“.

Tot în ziua percheziţiilor, pe 28 iulie, una dintre angajatele lui Zămosteanu, Dora Călin, a fost interceptată discutând cu o persoană care nu este nominalizată şi care îi spune că „s-a vorbit“ cu un avocat, care să o însoţească la audierile de la DIICOT.

Iată stenograma discuţiei:

X: - Pisoi, hai îmbracă-te, când se trezeşte fata şi vino la mine!
CDM: - O zis Călin că vine acasă, ideea e că...
X: - Nimeni nu răspunde de la muncă, deci toţi sunt…
CDM: - Da nu e …, am înţeles, faza e că … vroiam să stau de vorbă cu tine … cum să fac, cum să fac!
X: - Oricum vine Cezar şi Vlad, da, deci o vorbit, adică vine prietenul lui Cezar… adică vin ca să ai avocat, acolo cu tine la audieri!
CDM: - …
X: - Hai că te sun pe WHATSAPP, vrei, hai pa!

În viziunea DIICOT, acest tip de convorbire arată că angajaţii lui Zămosteanu, martori în dosar, au fost ţinuţi sub control de la început, cu privire la ce atitudine să aibă la audieri.

O altă stenogramă depusă la dosar este cea a unei discuţii dintre Aura Pârvu şi Cristinel Bolobiţă, în care aceasta spune că, ea este cea care se ocupă ce activitatea fiscală a societăţilor lui Zămosteanu. „Eu am în fiecare lună, da şi pe OXYGEN şi pe PLEIADA şi pe MCM, în general la, adică la mijlocii ştiu că se dă cu control ulterior, cum am eu pe MCM şi o să vină controlul în maxim doi ani de zile!“, îi spunea Pârvu lui Bolobiţă, pe 9 octombrie 2019. 

Această stenogramă contrazice o declaraţie iniţială de-a Aurei Pârvu, care a spus la DIICOT că este prietenă cu familia lui Zămosteanu din 2000, dar nu cunoştea afacerile sale şi nici nu îndeplinea vreo sarcină la firmele acestuia.

Între timp, Cristin Zămosteanu şi Aura Pârvu, consideraţi liderii grupării, au fost eliberaţi din arest, ca urmare a unei decizii luată de Curtea de Apel Iaşi. Apărătorii acestora, care nu au avut până acum vreo poziţie publică cu privire la acuzaţiile din dosar, încearcă să demonteze bucată cu bucată acuzaţiile de evaziune fiscală, comise în forma grupului infracţional, de care sunt acuzaţi Zămosteanu, Pârvu şi mai mulţi angajaţi de-ai primului.

Reamin­tim că DIICOT acuză că grupul infracţional coordonat de Zămosteanu s-ar fi constituit în 2012, prin intermediul a nenumărate firme fiind realizate tranzacţii ce ar fi păgubit fie bugetul de stat, fie propriile firme ale lui Zămosteanu. Dezvoltatorul mai este acuzat că a vândut zeci de apartamente pe persoană fizică şi a decontat ilegal TVA, printre altele. O altă pistă deschisă de anchetatori după arestarea lui Zămosteanu este cea a obţinerii în mod ilegal de fonduri europene. Sunt verificate toate proiectele cu finanţare comunitară pe care firmele lui Zămosteanu sau ale apropiaţilor le-au implementat din 2010 până în 2019, susţin surse judiciare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.