EXCLUSIV: Elevă umilită de profesor în sala de judecată - „Eram hiperexcitat“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

EXCLUSIV: Elevă umilită de profesor în sala de judecată - „Eram hiperexcitat“

GALERIE
petrica anghelus
  • petrica anghelus
- +

Situaţie incredibilă la un proces desfăşurat la Paşcani! Un profesor judecat pentru hărţuire după ce a încercat să înduplece o elevă să facă sex cu el a continuat să umilească victima inclusiv în faţa judecătorilor. „Eram hiperexcitat“, a fost răspunsul lui Petrică Angheluş atunci când a fost întrebat de magistraţi de ce şi-a hărţuit eleva. Profesorul a adus martori care au discreditat-o, cot la cot cu el, pe victimă, chiar în sala de judecată. „Eleva a fost victimă a lipsei de empatie şi a lipsei de valori morale care caracterizează tot mai des societatea actuală, în cadrul căreia viaţa sexuală incluzând abordarea unei persoane sunt duse la paroxism şi justificabile oricum, inclusiv prin invocarea unei stări de hiperexcitabilitate, aşa cum a făcut-o inculpatul“, e concluzia judecătorilor, care l-au condamnat pe profesor la trei luni de închisoare cu suspendare.

Petrică Angheluş (61 de ani) este profesor de sport la Colegiul „Mihail Sado­veanu“ din Paşcani şi a fost judecat de judecătoria din acest oraş pentru hărţuire. Victima sa a fost o fostă elevă de-a colegiului, care în vara anului trecut a absolvit liceul şi a promovat examenul de bacalaureat cu nota 7,86.

Potrivit motivării Judecătoriei Paşcani, care l-a condamnat pe profesor la 3 luni de închisoare cu suspendare, Petrică Angheluş a aflat „din zvon public“ că o elevă de clasa a XI-a, originară din Republica Moldova, ar întreţine raporturi sexuale cu diverşi bărbaţi. De menţionat că, potrivit judecătorului, „informaţiile“ profesorului nu ar fi fost adevărate, eleva primind caracterizări bune chiar din partea propriilor profesori.

Petrică Angheluş a obţinut numărul de telefon al elevei A.O. de la un coleg de internat de-al acesteia. Pe 14 martie 2017, profesorul a sunat-o pentru prima dată pe elevă. S-a recomandat a fi un colaborator al Mossadului, SIAS, KGB şi i-a propus adolescentei să se întâlnească cu el la un ceai deoarece îi este dragă şi doreşte să îi ofere cadou „un puloveraş, un ceva, un bănuţ“ întrucât ştie că elevei „îi place viaţa… care... e făcută să fie trăită“. Eleva l-a refuzat pe interlocutor, recunoscând, după voce, că e profesorul său de sport. Conform propriei declaraţii date în instanţă, profesorul era „hiperexcitat“ şi, în aceeaşi zi, a sunat-o din nou pe elevă, de acea dată jignind-o.

„Inculpatul îi transmite persoanei vătămate că ştie despre aceasta că «face bani prin parcare, prin poligon» şi o insultă adresându-i fără niciun drept cuvinte deosebit de jignitoare şi umilitoare precum «nesim­ţită», «producătoare» şi «pocnitoare»“, se arată în motivare.

Refuzat din nou, profesorul nu s-a lăsat, şi a sunat-o pe elevă şi pe 19 martie 2017, atunci când se oferă să îi dea un inel de aur, un telefon. Fata i-a spus profesorului că va a­nunţa Poliţia, însă Angheluş i-a spus că „nu mai poate el de frică“. Eleva a mers, într-a­devăr, la Poliţie, oferind ca probă şi înregistrările telefonice.

Potrivit judecătorilor, poliţiştii din Paşcani „nu au întreprins măsuri corespunzătoare faţă de gravitatea faptei dovedită printr-o probă aproape irefragabilă, respectiv înregistrarea audio“.

Umilinţa de la proces

Audiat în cele din urmă de poliţişti, Petrică Angheluş a avut o atitudine stupefiantă, spunând că totul a fost un act de „justiţie morală şi socială“, în sensul că a vrut să adune probe cu privire la moralitatea îndoielnică a elevei pentru a le prezenta conducerii şcolii. La Parchet, profesorul a recunoscut că a sunat-o pe fată, negând însă că ştia că aceasta îi este elevă.

„În cursul judecăţii, inculpatul a dovedit aceeaşi atitudine de totală neînţelegere a gravităţii faptei sale, din contră, acesta invocând stări de hiperexcitabilitate şi acuzând-o în continuare pe eleva O.A. şi sugerând că a transformat internatul într-un adevărat bordel“, au precizat judecătorii.

Mai mulţi bărbaţi, elevi unii dintre ei, au fost audiaţi în instanţă, la propunerea profesorului, toţi umilind-o pe elevă şi spunând că aceasta ar fi prostituată.

Judecătorii au analizat însă mai multe caracterizări ale profesorilor liceului din care rezultă că aceasta „nu doar că a fost o elevă deosebită, însă că aceasta s-a remarcat prin trăsături de caracter şi printr-un comportament cu totul aparte, dovedind mereu o deosebită bună cuviinţă, decenţă, bun simţ şi echilibru în toate activităţile sale“.

Despre bărbaţii care au denigrat-o în sala de judecată pe elevă, judecătorul a precizat că au caracter moral îndoielnic.

„Chiar dacă persoana vătămată ar fi fost o fată de moravuri uşoare şi s-ar fi dovedit că aceasta ar fi transformat căminul într-un bordel aşa cum a afirmat inculpatul, instanţa consideră că inculpatul, în calitatea sa de om educat în primul rând şi înzestrat cu valori morale şi inteligenţă, iar apoi în calitate de profesor cu experienţă, nu avea în nicio situaţie dreptul şi justificarea de a aborda eleva şcolii sale şi de a o trata ca pe ultima prostituată“, au motivat judecătorii de la Paşcani.

Magistraţii continuă şi precizează „cu regret“ că fata nu a fost victima profesorului său doar în momentul conversaţiilor telefonice, ci şi în timpul procesului, când Angheluţă „a adus în apărarea sa martori, colegi ai victimei, care în prezenţa acesteia au jignit-o şi umilit-o din nou, acuzând-o în esenţă că ar fi prostituată“.

Judecătorul a concluzionat că victima a fost o elevă deosebită „victimă a lipsei de empatie şi a lipsei de valori morale care caracterizează azi tot mai des societatea actuală, în cadrul căreia viaţa sexuală incluzând abordarea unei persoane sunt duse la paroxism şi justificabile oricum, inclusiv prin invocarea unei stări de hiperexcitabilitate aşa cum a făcut-o inculpatul“.

Pe lângă cele trei luni de închisoare cu suspendare, profesorul a mai fost obligat să achite daune morale de 20.000 de lei fostei sale eleve. Dacă decizia va rămâne definitivă, Angheluş nu va mai avea voie să fie profesor timp de doi ani.

Profesorul se consideră neîndreptăţit, şi a contestat decizia la Curtea de Apel Iaşi, care nu a înregistrat încă dosarul. Decizia de la Paşcani a fost pronunţată de un judecător de generaţie tânără. Bărbat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.