Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Filiera ucraineană de cumpărat diplome false de doctor la Iaşi. Taxa: 10.000 de euro

GALERIE
apolloniavasile burlui
  • apollonia
  • vasile burlui
- +

Zilele trecute, ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, anunţa discret că la o universitate privată de medicină din Iaşi există dosare penale privind eliberarea de diplome în mod fraudulos unor cetăţeni străini. El nu a oferit amănunte. Singura universitate privată de medicină din Iaşi este „Apollonia“, coordonator al acesteia fiind chiar Vasile Burlui, un fost rector al UMF care are în CV un imens scandal cu diplome false oferite contra-cost mai multor italieni, în anii '90. Investigaţiile „Ziarului de Iaşi“ au scos la iveală un fapt extraordinar: „Apollonia“ ar fi capătul de reţea al unei filiere româno-ucrainene prin care cetăţeni italieni obţin diplome în Medicină contra cost. Sumele ajung până la 10.000 de euro. Ei încep, chipurile, studiile în Ucraina, dar spre final se transferă la Iaşi, ca să finalizeze facultatea într-un stat UE. Culmea: am găsit la Apollonia italieni care vin să dea examen în engleză, dar care nu ştiu o boabă din această limbă

Universitatea „Apollonia“ din Iaşi a reuşit să evite intrarea în lichidare a celor patru progame de studiu: Tehnică Dentară, Medicină Dentară, Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, printr-un tertip. Unul dintre motivele pentru care acestea au intrat în lichidare era faptul că membrii conducerii universităţii trebuiau să depună, după ce au fost un an sub monitorizarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, dosarele pentru a cere din nou evaluarea.

Însă universitatea nu a făcut-o până la apariţia proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2014-2015. Dar proiectul acesta a stat în dezbatere pe site-ul ministerului câteva zile, iar conducerea universităţii a depus dosarele respective în ultima zi posibilă, astfel încât conţinutul acestora nu a putut fi verificat, dar, legal, nici specializările nu au putut intra în lichidare. În plus, ministrul de resort a amintit de dosarele de cercetare penală de aici, legate de unii studenţi italieni, fără însă a oferi prea multe detalii. La ce fapte penale s-a referit ministrul Mihnea Costoiu? Surse din cadrul instituţiei ne-au dezvăluit informaţii despre o reţea transfrontalieră de diplome care ar fi obţinute fraudulos.

Ce spune ministrul

 „Cele patru programe aveau grad de neîncredere şi trebuia să fie depus dosar de evaluare. A fost depus în ultima zi, iar procedural nu aveam cum să iau altă decizie decât monitorizarea. Acum, eu nu ştiu ce este în dosarele respective, dacă sunt conforme cu realitatea, de aceea voi ruga ARACIS ca în septembrie să realizeze evaluarea cât mai repede, iar dacă «Apollonia» nu reuşeşte să intre în normele de calitate va urma, din nefericire o spun, aceeaşi soartă ca şi celelalte patru universităţi care au intrat în lichidare“, a declarat în exclusivitate pentru „Ziarul de Iaşi“ Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Acesta a explicat că universitatea a depus formal dosarele, care vor fi verificate dacă sunt cu adevărat reale sau dacă au fost depuse doar ca să nu piardă un termen. „Dacă lucrurile se dovedesc doar de formă, discutăm atunci. Dar nu aveam cum, formal, să propun lichidare dacă universitatea a făcut acest pas“, a adăugat ministrul.

Studenţi italieni, veniţi pe filieră ucraineană

Problema reacreditării programelor de studiu nu este singura pe care o are universitatea de învăţământ superior privat din Iaşi. Conform unei declaraţii publice făcute de ministrul Costoiu săptămâna trecută, şi publicată de gândul.info, există în cazul acestei universităţi „dosare de cercetare penală privind înmatricularea ilegală a unor studenţi străini, în special la programele de studiu de Medicină“.

Această informaţie, coroborată cu sursele „Ziarului de Iaşi“ din interiorul instituţiei, scot la iveală o adevărată filieră a studenţilor italieni care-şi termină fraudulos studiile în Iaşi. Surse juridice atât din interiorul universităţii, cât şi din cadrul organelor de anchetă au relevat faptul că un număr mare de studenţi italieni au reuşit să termine, în mod fraudulos şi contra cost, Facultatea de Medicină Dentară, mulţi dintre aceştia fiind înscrişi şi acum la cursurile de licenţă. Iar sistemul prin care aceştia ajung să studieze la Iaşi este unul extrem de laborios, care nu a putut fi încă determinat integral de către anchetatori.

Din informaţiile care există până în prezent, una dintre liniile prin care studenţii italieni îşi fac documentele pentru a studia în România trece prin Timişoara. Acolo ar exista, conform surselor citate, o serie de persoane care realizează documente false, foi-matricole şi situaţii de studii, folosind parafa în original obţinută de la o linie de universităţi din Ucraina. Sumele plătite, care ajung şi la 10.000 de euro, variază în funcţie de anul în care doresc să fie trecuţi studenţii italieni şi complexitatea foilor matricole. Apoi, aceştia, cu actele făcute, vin să se „transfere“ din Ucraina la Universitatea „Apollonia“ din Iaşi, o universitate din Comunitatea Europeană, lucru ce le conferă acestor diplome validitate oficială în Italia. Aici intervine rolul conducerii universităţii ieşene.

Procedural, următorul pas în cazul acestor studenţi este ca universitatea să sune la instituţiile din Ucraina pentru a confirma faptul că cei unu, doi sau trei ani au fost făcuţi într-adevăr acolo. Însă mai multe secretare şi-ar fi dat demisia în ultimii cinci ani de la universitatea ieşeană, tocmai pentru că, spun aceleaşi surse, ar fi fost îndemnate să sară peste acest pas şi să înmatriculeze studenţii veniţi din Italia fără ca să facă verificarea suplimentară. În plângerea făcută de către studenţii de la „Apollonia“ către Poliţia Muncipiului Iaşi, se precizează inclusiv faptul că unele dintre actele lor, depuse în original, se pierd odată ce ajung la secretariat şi în unele cazuri nu se mai recuperează. Iar anul trecut, când a avut loc un protest al studenţilor împotriva conducerii universităţii, erau prezenţi şi 11 dintre italienii care urmau să susţină examenul de licenţă. Aceştia nu cunoşteau limba română şi nici limba engleză, iar examenul de licenţă trebuia susţinut fie în română, fie în engleză.

Costoiu: „Apollonia are probleme serioase“

Interesant este că Vasile Burlui (foto), fost rector al UMF, a avut numeroase probleme cu oamenii legii şi în anii '90 tot din cauza unor diplome false oferite contra cost unui mare număr de studenţi italieni care, potrivit anchetatorilor, nici măcar nu ajungeau în România. Scandalurile şi dosarele de atunci l-au lăsat pe Burlui, printre altele, şi fără funcţia de rector.


Mihnea Costoiu a mai precizat că Universitatea „Apollonia“ din Iaşi a fost vizitată în ultima perioadă de trei-patru ori de către Corpul de control al ministerului, şi există un raport în curs de finalizare care va fi făcut public. „Avem un raport, iar la momentul în care va fi finalizat vom preciza ce s-a găsit. Este o chestie mult prea serioasă ca eu să dau declaraţii care nu au fundament. Dar Universitatea «Apollonia» are probleme şi nu mă feresc să spun asta, nu se încercă protejarea ei“, a conchis Mihnea Costoiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri