Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV: Galeria tăticilor de lux din Iași s-a mai îmbogăţit cu un reprezentant

GALERIE
Ficu Anghel
  • Ficu Anghel
- +

Galeria de „tătici de lux“ ai Iaşului s-a mai îmbogăţit cu un reprezentant din mediul bugetar. Pe fondul schimbărilor care vor avea loc după alegeri, directorul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi a intrat de ieri în concediu pentru creşterea copiilor. Anghel Ficu, şef al instituţiei care se ocupă cu controlul finanţărilor europene în mediul rural, are gemeni. Potrivit calculelor „Ziarului de Iaşi“, el va avea o indemnizaţie lunară de cel puţin 7.400 de lei, dar care poate urca până la 8.700 de lei dacă veniturile obţinute în calitate de acţionar s-au menţinut şi pe parcursul lui 2016. Acum circa 3 ani pleca în concediu de paternitate tot într-o perioadă delicată de schimbări în funcţii, un alt şef de structură bugetară: Andrei Buiceag, de la Agenţia de Prestaţii Sociale Iaşi.

 

Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi are de ieri un nou director, după ce Anghel Ficu (FOTO) a decis să intre în concediu pentru creşterea copiilor. Concediul paternal a devenit o modă printre bugetarii ieşeni, cunoscute fiind cazurile fostului şef de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Andrei Buiceag, sau a directorului Trezoreriei la nivel regional, Alin Fedorciuc. În cele două cazuri, intrarea în concediu de creştere copil a coincis mai mult cu o strategie de păstrare a funcţiilor publice în vremuri politice tulburi, însă începând cu acest an, miza reală este indemnizaţia care poate fi primită, având în vedere modificarea legislaţiei. În cazul directorului Anghel Ficu, diferenţa salarială faţă de soţia sa este vizibilă, cuantumul indemnizaţiei directorului CRFIR Iaşi fiind dublu, iar contextul politic este unul tulbure. „De astăzi (n.r. - ieri) nu mai deţin eu funcţia de director, interimar va fi adjunctul, Sorin Minciună. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va decide ce se va întâmpla în continuare, fie se va ocupa în continuare doar Sorin Minciună, fie va fi numită o altă persoană. Eu nu pot şti care vor fi planurile”, a precizat, ieri, Anghel Ficu.

Ce venituri a avut anul trecut

Potrivit noii legislaţii, cuantumul indemnizaţiei de creştere copil se stabilişte la 85% din valoarea veniturilor salariale din ultimele 12 luni anterioare aprobării dosarului. În cazul în care se solicită indemnizaţie pentru gemeni, cum este şi cazul directorului CRFIR, la suma calculată iniţial se adaugă şi un stimulent pentru cel de-al doilea copil, ce constă în 85% din salariul minim pe economie, respectiv 1062 lei. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Anghel Ficu a avut în 2015 venituri medii lunare de circa 7.500 lei de la instituţia publică şi de circa 1.500 lei de la firma unde este acţionar, Development Training Consulting SRL, adică aproximativ 9.000 lei în fiecare lună. Presupunând că în 2016 şi-a păstrat veniturile de la firma privată, potrivit legislaţiei, Anghel Ficu ar urma să încaseze în următorii doi ani o indemnizaţie lunară de 8.700 lei. În cazul în care nu a mai obţinut venituri şi de la societatea sa, indemnizaţia lui Anghel Ficu ar avea un cuantum de 7.400 lei, dar poate şi depăşi acel prag de 8.700 dacă a încasat venituri mai mari decât cele de anul trecut din mediul privat. Pe de altă parte, aceeaşi declaraţie de avere arată că soţia lui Anghel Ficu, Livioara, a avut anul trecut venituri totale de 36.500 lei din două surse, de aici rezultând că, dacă s-ar fi păstrat salariile şi în acest an, indemnizaţia pe care ar fi primit-o la depunerea dosarului ar fi fost de circa 3.600 lei.

Cine a mai fost în această ipostază

În ultimii ani, au fost cel puţin două cazuri de directori ai unor instituţii publice care au ales să intre în concedii de creştere copil în contexte politice nefavorabile lor. Un prim exemplu ar fi al fostului şef de la AJPIS Iaşi, Andrei Buiceag, care a intrat în concediu la sfârşitul anului 2013, când USL căuta să îşi impună un reprezentant. Totuşi, Buiceag a revenit pe funcţie câteva luni mai târziu după ce procurorii au început urmărirea penală pe numele său într-un dosar. Ulterior, pentru a nu influenţa ancheta, a fost mutat pe post de şef serviciu, dar cu funcţie şi salariu de director, de aici fiind demis după ce a primit calificativul nesatisfăcător pentru activitatea sa. Raportul respectiv este contestat în instanţă de Andrei Buiceag. De asemenea, în acest an a intrat pentru a doua oară în concediu de creştere copil cel cunoscut şi ca „inspectorul SMART”, director regional al Trezoreriei Alin Fedorciuc. Fiind impus pe acest post de UNPR, potrivit unor surse politice, Fedorciuc şi-a pierdut susţinerea şi nu s-a mai prezentat la concursul organizat lunile trecute pentru postul său, deşi şi-a depus dosarul, şi a ales varianta concediul paternal, care îi menţine viabilă funcţia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri