anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

EXCLUSIV: Galeria tăticilor de lux din Iași s-a mai îmbogăţit cu un reprezentant

GALERIE
Ficu Anghel
 • Ficu Anghel
- +

Galeria de „tătici de lux“ ai Iaşului s-a mai îmbogăţit cu un reprezentant din mediul bugetar. Pe fondul schimbărilor care vor avea loc după alegeri, directorul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi a intrat de ieri în concediu pentru creşterea copiilor. Anghel Ficu, şef al instituţiei care se ocupă cu controlul finanţărilor europene în mediul rural, are gemeni. Potrivit calculelor „Ziarului de Iaşi“, el va avea o indemnizaţie lunară de cel puţin 7.400 de lei, dar care poate urca până la 8.700 de lei dacă veniturile obţinute în calitate de acţionar s-au menţinut şi pe parcursul lui 2016. Acum circa 3 ani pleca în concediu de paternitate tot într-o perioadă delicată de schimbări în funcţii, un alt şef de structură bugetară: Andrei Buiceag, de la Agenţia de Prestaţii Sociale Iaşi.

 

Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi are de ieri un nou director, după ce Anghel Ficu (FOTO) a decis să intre în concediu pentru creşterea copiilor. Concediul paternal a devenit o modă printre bugetarii ieşeni, cunoscute fiind cazurile fostului şef de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Andrei Buiceag, sau a directorului Trezoreriei la nivel regional, Alin Fedorciuc. În cele două cazuri, intrarea în concediu de creştere copil a coincis mai mult cu o strategie de păstrare a funcţiilor publice în vremuri politice tulburi, însă începând cu acest an, miza reală este indemnizaţia care poate fi primită, având în vedere modificarea legislaţiei. În cazul directorului Anghel Ficu, diferenţa salarială faţă de soţia sa este vizibilă, cuantumul indemnizaţiei directorului CRFIR Iaşi fiind dublu, iar contextul politic este unul tulbure. „De astăzi (n.r. - ieri) nu mai deţin eu funcţia de director, interimar va fi adjunctul, Sorin Minciună. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va decide ce se va întâmpla în continuare, fie se va ocupa în continuare doar Sorin Minciună, fie va fi numită o altă persoană. Eu nu pot şti care vor fi planurile”, a precizat, ieri, Anghel Ficu.

Ce venituri a avut anul trecut

Potrivit noii legislaţii, cuantumul indemnizaţiei de creştere copil se stabilişte la 85% din valoarea veniturilor salariale din ultimele 12 luni anterioare aprobării dosarului. În cazul în care se solicită indemnizaţie pentru gemeni, cum este şi cazul directorului CRFIR, la suma calculată iniţial se adaugă şi un stimulent pentru cel de-al doilea copil, ce constă în 85% din salariul minim pe economie, respectiv 1062 lei. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Anghel Ficu a avut în 2015 venituri medii lunare de circa 7.500 lei de la instituţia publică şi de circa 1.500 lei de la firma unde este acţionar, Development Training Consulting SRL, adică aproximativ 9.000 lei în fiecare lună. Presupunând că în 2016 şi-a păstrat veniturile de la firma privată, potrivit legislaţiei, Anghel Ficu ar urma să încaseze în următorii doi ani o indemnizaţie lunară de 8.700 lei. În cazul în care nu a mai obţinut venituri şi de la societatea sa, indemnizaţia lui Anghel Ficu ar avea un cuantum de 7.400 lei, dar poate şi depăşi acel prag de 8.700 dacă a încasat venituri mai mari decât cele de anul trecut din mediul privat. Pe de altă parte, aceeaşi declaraţie de avere arată că soţia lui Anghel Ficu, Livioara, a avut anul trecut venituri totale de 36.500 lei din două surse, de aici rezultând că, dacă s-ar fi păstrat salariile şi în acest an, indemnizaţia pe care ar fi primit-o la depunerea dosarului ar fi fost de circa 3.600 lei.

Cine a mai fost în această ipostază

În ultimii ani, au fost cel puţin două cazuri de directori ai unor instituţii publice care au ales să intre în concedii de creştere copil în contexte politice nefavorabile lor. Un prim exemplu ar fi al fostului şef de la AJPIS Iaşi, Andrei Buiceag, care a intrat în concediu la sfârşitul anului 2013, când USL căuta să îşi impună un reprezentant. Totuşi, Buiceag a revenit pe funcţie câteva luni mai târziu după ce procurorii au început urmărirea penală pe numele său într-un dosar. Ulterior, pentru a nu influenţa ancheta, a fost mutat pe post de şef serviciu, dar cu funcţie şi salariu de director, de aici fiind demis după ce a primit calificativul nesatisfăcător pentru activitatea sa. Raportul respectiv este contestat în instanţă de Andrei Buiceag. De asemenea, în acest an a intrat pentru a doua oară în concediu de creştere copil cel cunoscut şi ca „inspectorul SMART”, director regional al Trezoreriei Alin Fedorciuc. Fiind impus pe acest post de UNPR, potrivit unor surse politice, Fedorciuc şi-a pierdut susţinerea şi nu s-a mai prezentat la concursul organizat lunile trecute pentru postul său, deşi şi-a depus dosarul, şi a ales varianta concediul paternal, care îi menţine viabilă funcţia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.