Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hoţul de identităţi: 4 victime

EXCLUSIV: Hoț ieșean „unicat“ oferit Europei. Coşmarurile celor lăsați fără buletin

GALERIE
hot de identitate
  • hot de identitate
- +

Pe lângă cerşetori, proxeneţi şi tâlhari de duzină sau de anvergură, Iaşul a „oferit“ Europei şi un hoţ mai puţin obişnuit, unul probabil unicat. Tânărul Claudiu Găluşcă, de loc din cartierul Alexandru cel Bun, a reuşit să „fure“ nu mai puţin de patru identităţi, cu care îşi acoperea în faţa legislaţiei din diferite state europene vasta activitate infracţională. „Furturile“ de identitate erau atât de bine puse la punct încât pentru faptele sale erau condamnaţi definitiv prin Franţa sau Italia cu totul alte persoane. Una dintre victime, un tânăr economist ieşean, a fost la un pas de a face puşcărie pentru nelegiuri cu care nu avea nici în clin, nici în mânecă. Citiţi povestea „hoţului de identităţi“ din Iaşi şi vă veţi convinge că banalul furt sau pierderea cărţii de identitate vă poate crea probleme pe care nu vi le imaginaţi nici după coşmarurile cele mai înfricoşătoare!

Un tânăr ieşean din cartierul Alexandru cel Bun, cu „şcoală“ infracţională în Italia, a reuşit să-şi procure cel puţin patru identităţi. Despre trei dintre ele se ştie cu siguranţă că au fost furate de la un spaniol, de la un alt ieşean, şi de la un bucureştean. Pe lângă numele lui real Claudiu Găluşcă, ieşeanul îşi ducea veacul prin Italia şi Franţa sub diferite nume, unul din ele fiind Enrico Almendosa. Dacă era prins, el se mai numea, în acte, şi Claudiu Grădinaru, după cum avea chef, iar sub acest nume infractorul a făcut un an şi patru luni de puşcărie. Însă numele aparţine unui tânăr economist ieşean care a fost cât pe ce să facă închisoare pentru faptele ho­ţului de identităţi. De asemenea, se pare că Găluşcă a preluat şi identitatea unui tânăr din Bucureşti, care încă nu ştie ce cazier „bogat“ are.

Ghinionul din tramvai

Poliţiştii spun că toate identită­ţile ieşeanului au corespondent în realitate, adică au fost furate. Cel mai probabil, ca şi în cazul economistului ieşean Claudiu Grădinaru, care s-a trezit cu un cazier „bogat“ fără să facă nimic: actele i-au fost furate cu ani în urmă, în timp ce călătorea într-un tramvai, prin Tătăraşi.

„La vârsta de 16 ani, în clasa a VIII-a, spre a IX-a, mi-a fost furat portofelul cu totul. Eram în tramvai, că învăţam la Liceul Metalurgic. Din staţia Dispecer şi până în Metalurgie mi l-a luat. El a executat închisoarea sub numele meu, Grădinaru Claudiu Emilian, şi când a ieşit afară din puşcărie a aruncat buletinul şi şi-a continuat viaţa liniştit, fără nicio condam­nare şi nicio problemă. La fel, în sistemul bancar, trebuie să văd ce credite a mai făcut acel om. Că mă pot trezi cu cine ştie ce dubioşenii. Judecătorii i-au dat (n.r. - lui Găluşcă) un an şi două luni o dată, şi apoi încă două luni de puşcărie. A stat în închisoare, iar când a ieşit, eu eram în clasa a XI-a deja. Persoana respectivă chiar a făcut puşcărie, cu CNP-ul meu, asta este culmea... Asta este marea pro­blemă. Cineva, un X-ulescu, a făcut o faptă în Franţa, când l-a prins Poliţia i-a dat buletinul meu, în Franţa fiind asta. Eu în Franţa am fost, o săptămână, în plimbare. Am fost în Paris, în urmă cu cinci sau şase ani“, îşi aduce aminte Grădinaru.

Acesta mai spune că po­liţiştii i-au dat de urmă lui Găluşcă de curând.

Victimă: „Trebuie să laud Poliţia Română“

„Trebuie să laud Poliţia Româ­nă, că într-un final s-a făcut dreptate. Este vorba despre un puşcă­riaş, recidivist, cunoscut în Iaşi, Găluşcă Claudiu, este cu un an mai mare decât mine, născut în anul 1982, luna mai. Am fost che­mat la Poliţie, mi-au arătat foto­grafia lui, a făcut puşcărie în 2015 la Penitenciarul Iaşi. Este clar, un golan... Stă în cartierul Alexandru. Problema este că, pe lângă furtul identităţii mele, el în Franţa apare cu două nume. Al meu, adică Clau­diu Grădinaru, şi cu un alt nu­me, al unui bucureştean. A mai furat şi altcuiva identitatea. Bă­iatul din Bucureşti nici nu ştie, însă când va scoate cazierul va ve­dea că a făcut şi el puşcărie. Îl cheamă Vlad. Acestuia i-a fost furat buletinul, şi el nu are habar că cineva s-a folosit de identitatea lui“, ne-a mai spus victima „hoţu­lui de identităţi“.

Ca să îşi „cureţe“ cazierul, ieşeanul este nevoit acum să obţină o hotărâre judecătorească care să arate că este nevinovat.

Lista infracţiunilor este înfricoşătoare

Claudiu Găluşcă a fost condamnat la ani buni de închisoare, din care, se pare, a scăpat repede, pentru o activitate infracţională foarte „bogată“ şi diversă. Acesta a stat în închisoare în Franţa sub numele de Claudiu Grădinaru, iar în Italia sub numele de Enrico Almen­dosa.

Numai în martie 2005, ie­şeanul hoţ de identităţi a săvărşit următoarele infracţiuni: ucidere din culpă, conducerea pe drumurile pu­blice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoo­lică în sânge de peste 0,8 concentraţie, tăinuire, fals material în îns­crisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea; fapte pentru care a fost condamnat în 2007 la o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare şi 3.000 de euro amendă. Însă a fost graţiat repede, după numai 11 luni de închisoare.

În anul 2008, Găluşcă a primit şi o altă pedeapsă, de cinci ani închisoare, în România, pentru tâlhărie. Şi aici a scăpat repede: a fost întemniţat abia în martie 2012 şi eliberat condiţionat în septembrie 2015. Acesta a scăpat relativ repede de anii de închisoare, atât de cei „obţinuţi“ în Italia, din Franţa, dar şi din România, prin contopirea celor trei pedepse cu închisoarea.

Acesta a fost închis iniţial în Italia după un accident rutier, timp în care a stat în arest preventiv din aprilie şi până în iulie 2005, şi încă o dată în luna septembrie 2006. Găluşcă a stat însă atunci în închisoare sub numele de Enrico Almendosa, apoi şi-a dat numele adevărat, astfel încât italienii l-au graţiat în 2010 pentru un „rest“ de pedeapsă de doi ani şi 11 luni de închisoare.

„Instanţa a constatat că petentul a fost condamnat de către instanţa italiană sub numele de Elmendosa Enrico, reţinându-se că printre numele indicate de către persoana condamnată şi pe cel de G. (n.r. - Găluşcă), născută în municipiul Iaşi, la data de 24 mai 1982, date ce priveau identitatea reală a petentului, motiv pentru care a apreciat (n.r. - instanţa) din coro­borarea datelor, precum şi celor conţinute în decretul prin care s-a dispus acordarea extră­dării petentului G, că acesta este persoana condamnată prin sen­tinţa penală sus menţionată“, se arată în cererea avocaţilor de contopire a pedepselor.

Găluşcă a fost eliberat anul trecut din închisoare, unde a stat puţin, pentru că în anul 2000 a comis o infracţiune de tâlhărie. Acesta a fost condamnat abia în anul 2008, iar poliţiştii au pus mâna pe el după încă patru ani, în martie 2012, când a fost băgat în închisoarea din Iaşi.

Condamnat în Tivoli

Furtul de identităţi s-a întors împotriva ieşeanului până la urmă, dar l-a şi ajutat. Acesta fusese condamnat în Italia, de către Tribunalul din Tivoli, sub numele de Enrico Elmendosa. În România, după ce Găluşcă a fost prins în 2012 şi băgat la închisoare, el a cerut contopirea pedepselor şi a cerut de la autori­tăţile italiene o dovadă despre faptul că a stat 11 luni în arestul din Roma. Demersul a fost făcut de Găluşcă pentru ca perioada de detenţie să-i fie scăzută din anii de puşcărie primiţi în România, dat fiind faptul că el a fost graţiat în Italia. Numai că italienii au spus că nu îl recunosc. Însă autorităţile româneşti au luat totuşi în conside­rare cele 11 luni de închisoare petrecuţi în Italia şi l-au eliberat.

„Tribunalul Ordinar din Tivoli a constatat că, din analiza acestei sentinţe, nu rezultă că la momentul condamnării s-ar fi stabilit că identitatea reală a persoanei condamnate este cea a petentului condamnat iar efectuarea demersurilor procedurale necesare pentru a se stabili existenţa unei astfel de corespondenţe care ar fi dus la modificarea conţinutului hotărârii de condamnare. Chiar dacă sus­ţi­nerea petentului, imposibil de confirmat cu absolută precizie la acest moment, în sensul că petentul (n.r. - Găluşcă) este persoana condamnată de Tribunalul Ordinar din Tivoli sub un alt nume, ar fi reală, instanţa a susţinut că situa­ţia juridică a acestuia este în mod evident urmarea propriei culpe, constând în declinarea unei alte identităţi în faţa autorităţilor statului italian“, au răspuns judecătorii italieni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri