Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Iahturi de lux furate şi vândute magnaţilor din Rusia şi Arabia. Negociatorul grupării, prins la cumpărături la Iaşi

GALERIE
iahturi de lux
  • iahturi de lux
- +

Unul dintre cei mai căutaţi infractori din Italia a fost prins zilele trecute de autorităţile din Iaşi. Nicolae Ciobotaru era căutat de anchetatorii din Peninsulă de mai bine de jumătate de an, fiind considerat unul dintre liderii unei reţele de hoţi profesionişti, specializată în furturi de iahturi de lux. Ciobotaru este originar din Republica Moldova, iar procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi l-au prins după ce a venit la Iaşi împreună cu soţia, pentru cumpărături.
Surse juridice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că bărbatul a crezut că a scăpat de acuzaţiile italienilor după ce autorităţile din Chişinău l-au audiat recent în acelaşi caz, însă l-au lăsat să plece acasă. La punctul de trecere a frontierei în România a fost depistat însă în baza informaţiilor oferite de biroul SIRENE, instrument de colaborare judiciară între statele membre ale Uniunii Europene.


Arestat pentru 15 zile


Nicolae Ciobotaru a fost arestat de Curtea de Apel Iaşi pentru 15 zile, iar săptămâna viitoare, pe 14 mai, urmează să se discute extrădarea sa în Italia. El va fi cercetat alături de alte persoane din Italia, hoţi profesionişti, capturaţi deja de autorităţi ca urmare a „operaţiunii Kasioca“.
Kasioca este numele iahtului de lux, de la al cărui furt a pornit operaţiunea cu acelaşi nume, demarată de Procuratura din oraşul-port Genova, din Italia. Iahtul Kasioca a fost furat de gruparea din care făcea parte şi Nicolae Ciobotaru pe 1 aprilie 2012. Vasul, construit în 2004, are o lungime de 34 de metri şi poate fi închiriat în prezent, potrivit site-urilor de specialitate, cu 12.000 de euro pe zi. Valoarea sa este estimată la 7 milioane de euro. Kasioca aparţinea în momentul furtului unei firme de leasing din Italia, iar înainte de a fi furat fusese vizitat de mai mulţi potenţiali cumpărători.
A doua zi după furt, iahtul a fost ancorat în portul Saint Florent din insula Corsica (situată în apropiere de Peninsula Italică, însă care aparţine Franţei). Jandarmii francezi au percheziţionat iahtul şi au descoperit că era furat, la bord fiind găsiţi patru oameni de naţionalităţi diferite: un rus, un german, un ucrainean şi un ceh. Jandarmeria franceză a informat Parchetul din Genova, care a demarat la acea vreme ceea ce presa italiană, care a relatat în amănunt despre acest caz, a numit „Operazione Kasioca“. Mai multe surse din presa italiană relatează că operaţiunea a fost finalizată în octombrie 2013, atunci când 12 persoane erau deja în custodie, iar alte 4, printre care şi bărbatul prins la Iaşi, erau date în urmărire internaţională. S-a destructurat astfel o organizaţie transfrontalieră specializată în furturi de vase mari, în special iahturi de lux, ce erau apoi transportate în Europa de Est şi Asia şi vândute. Printre cumpărători s-ar fi aflat magnaţi din Rusia sau Peninsula Arabică.


Bărbatul prins la Iaşi, negociatorul grupării


Ancheta avea să releve că gruparea transfrontalieră furase şi alte vase de lux ce erau declarate dispărute în Italia. Un vas estimat la 2 milioane de euro, furat din localitatea Vrsar (Croaţia), a fost descoperit la Odessa, în Ucraina. Un alt iaht, denumit „Life“ şi cu o valoare estimată de 5-6 milioane de euro, a fost descoperit la Split (Croaţia). Italienii au concluzionat că printre membrii reţelei se aflau persoane care aveau abilitatea de a modifica elementele de identificare a vaselor, dar şi specialişti în navigaţie. De asemenea, gruparea avea la dispoziţie sume mari de bani pentru a plăti „echipajul“, respectiv hoţii care furau efectiv vasele.
Surse diverse din mass-media italiene, printre care şi cotidianul „Corriere della Sera“, susţin că basarabeanul capturat de procurorii ieşeni ar fi fost printre liderii grupării transfrontaliere. Nicolae Ciobotaru (pe portalul instanţelor ieşene, el figurează cu numele „Ciubotaru“), cunoscător al limbii ruse, ar fi avut rolul de a negocia vânzarea iahturilor către oligarhii ruşi sau bogaţii din Arabia. Nicio sursă media din Italia nu a prezentat numele vreunui cumpărător al vaselor furate.
„Ciobotaru, ultimul dintre arestaţi, este considerat o piesă din vârful organizaţiei specializată în furtul şi «spălarea» iahturilor de lux, care au fost transportate prin canalul Bosfor (n.r. - strâmtoarea ce desparte Europa de Asia) spre porturile ucrainene şi care, în cele din urmă, au fost vândute magnaţilor ruşi“, se arată în ediţia electronică de alaltăieri a cotidianului „Genova24“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri