
EXCLUSIV: Iașul a fost la un pas să trimită exponate valoroase la muzeul de unde s-au furat Coiful de aur de la Coțofănești și trei brățări dacice

Iașul a fost cât pe ce să trimită exponate valoroase în Olanda, la expoziția din Drents, muzeul de unde au fost furate Coiful de aur de la Coțofănești și trei brățări dacice.
Oficialii Complexului Muzeal Moldova explică faptul că a fost o întâmplare că piesele respective nu au ajuns în același loc de unde au fost sustrase cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Reprezentanții muzeului arată că vestigiile de la Iași sunt duse către diverse colțuri ale lumii cu pază și avioane militare. Șase tezaure ale Iașului sunt la București, într-un muzeu închis din 2002. Iată care sunt aceste tezaure care ar trebui să fie la Iași.
De ce nu s-au trimis artefacte de la Iași în Olanda?
Un oraș cu un patrimoniu cultural și istoric deosebit, muzeografii din Iași au fost aproape de a trimite exponate valoroase în Olanda. Totuși, acest lucru nu s-a concretizat, iar situația este catalogată drept un caz singular de muzeografii Complexului Muzeal Moldova din cadrul Palatului Culturii, cea mai importantă instituție muzeală din regiune. Aceștia spun că vestigiile și artefactele valoroase sunt foarte bine păzite atât la Iași, cât și atunci când sunt trimise peste hotare.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Palatul Culturii se numără printre muzeele cele mai bine păzite și mai securizate din întreaga Europă, asta și datorită zidurilor groase. Deci nu ne putem gândi că cineva ar putea să le detoneze. Dar și a pazei pe care o avem 24 de ore din 24, pază armată cu post fix și încă unul mobil. Așadar, mereu cineva patrulează de jur împrejurul Palatului. Avem și zona centrală, care, iarăși, avantajează foarte mult, fiindcă sunt foarte multe sisteme de securitate afară, cât și sistemul nostru de securitate din interior, post de pompieri, iarăși 24 din 24. Deci, indiferent de oră, în Palatul Culturii se află oameni care protejează atât clădirea în sine, cât mai ales exponatele și lucrurile de patrimoniu pe care le avem. Este un fapt regretabil ce s-a întâmplat în Olanda. Sperăm să recuperăm acele obiecte de patrimoniu și să se întoarcă acasă cu siguranță. Sunt pentru aceste expoziții ca să fie itinerante și să le ducem să le vadă întreaga lume. De altfel, noi, când avem câte un obiect important expus, sporim măsurile de securitate, fie prin vitrine securizate suplimentar, fie prin pază armată, dacă acest lucru se impune”, a precizat Andrei Apreutesei, directorul Complexului Muzeal Moldova din cadrul Palatului Culturii Iași.
Nouă brățări dacice au fost aduse la Iași
În anul 2007, cei de la Complexul Muzeal Moldova au adus la Iași 9 brățări dacice recuperate de statul român și aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie al României. Bijuteriile au fost sub pază strictă la Iași.
„A fost o organizare mare, de care au știut doar câteva persoane. Brățările au fost puse într-un container blindat pe care l-au transportat jandarmii. Locul, data și traseul au fost știute doar de câteva persoane. De asemenea, paza a fost foarte strictă 24/24, atât în apropierea brățărilor, cât și în afara muzeului”, ne-a precizat Lăcrămioara Stratulat, director în cadrul instituției.
De asemenea, în anul 2023, la una dintre cele mai prestigioase expoziții de artefacte organizate la Roma, au fost trimise piese și de la Iași, în condiții strict militare. Expoziția s-a numit „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” și a fost la Muzeul Național Roman din Roma, Italia.
Proiectul expozițional, conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, a fost realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Moldova, inclusiv amenajarea spațiului expozițional cu vitrine, panouri, podiumuri, corpuri de iluminat, toate realizate și transportate de MNIR la Roma.
Peste 900 de obiecte de patrimoniu din colecțiile a 44 de muzee din România și unul din Republica Moldova au ajuns în siguranță la Roma, transportul acestora fiind realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Forțelor Aeriene Române. „De la Iași au plecat vestigii cu pază strictă, realizată de către jandarmerie. Au fost duse mai întâi la București, apoi urcate în avioane militare până la Roma”, a completat Lăcrămioara Stratulat.
Un tezaur asemănător cu cel furat la muzeul din Olanda
În prezent, Iașul are un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda: tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, numai că acesta se află la București, la Muzeul Național de Istorie, închis din anul 2002. Acesta și alte șase tezaure descoperite de-a lungul timpului în județul Iași au fost transferate la București pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. De fapt, în anul 1970, se înființa la București Muzeul Național de Istorie a României, instituție care urma să ilustreze evoluția societății omenești de pe tot teritoriul României, din cele mai vechi timpuri și până în „epoca de aur”. Fiind cel mai mare muzeu de istorie și arheologie, acesta trebuia să dispună de un patrimoniu impresionant ca valoare și ca mărime. Prin urmare, în perioada lui Ceaușescu au fost luate, cu titlu de transfer, foarte multe obiecte deosebit de valoroase din toată țara. De la Iași au fost transferate, pe baza unui proces-verbal, în perioada 1974-1975, câteva obiecte clasate la tezaur.
Cel mai valoros ar fi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, sec. IV î.Hr. În componența sa sunt artefacte din aur, cu caracter ritualic și apotropaic, majoritatea în stare fragmentară. Principalul obiect din acest tezaur este un coif de tip mithraic, cu diferite reprezentări simbolice. Alături de acesta se regăsesc două brățări spiralate, un colan, aplice de harnașament și decorațiuni vestimentare.

Diadema de aur de la Buhăieni
Diadema de aur de la Buhăieni, județul Iași, datată în prima jumătate a sec. V d.Hr., este o altă piesă valoroasă. Aceasta este lucrată dintr-o bandă lată de aur, fixată pe un suport de bronz care îi conferă o mai mare soliditate și este împodobită cu pietre semiprețioase, montate fiecare în câte o casetă separată.
Un alt tezaur dus la București ar fi cel de la Cucuteni-Lețcani, un tezaur medieval descoperit în 1926, în localitatea Cucuteni din Lețcani. Acesta era alcătuit din 41 de piese, printre care o cupă de argint, linguri cu inscripții în limba poloneză, brățări de argint, teci pentru tacâmuri și nasturi din argint.

Tezaurul de la Băiceni Cucuteni
Tezaurul de la Voinești a fost descoperit tot în 1926 și constituie unul dintre cele mai importante din seria descoperirilor de piese de tradiție bizantină. Acesta este format din 31 de piese de podoabă și accesorii vestimentare, întregi sau rupte, confecționate din argint și argint aurit. Proprietarul viei în care a fost descoperit l-a predat prefecturii din Iași, iar mai apoi a ajuns în patrimoniul Muzeului de Antichități din Iași. În timp, vasul în care a fost descoperit tezaurul și o parte a pieselor s-au pierdut. Tezaurul cuprinde două loturi de piese: unele de tradiție bizantină și altele de tradiție veche rusească.
Brățările torsionate, executate din argint și decorate în tehnica granulației și filigranului, sunt cunoscute pe un spațiu extrem de întins (România, Serbia, Bulgaria), în special în secolele XIII-XIV. Brățările din plăci late, decorate cu motive vegetale și zoomorfe, prinse între ele cu balamale, sunt de tip Halici.
Sute de monede de argint și unele din aur
Tezaurul de la Oțeleni-Deleni a fost descoperit întâmplător în anul 1921, cu ocazia lucrărilor agricole. Podoabele și monedele au fost ascunse într-un vas ceramic, acoperit cu un capac din același material. Până în momentul achiziției lui, în anul 1954, de către Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași, o parte din piese au fost pierdute ori au ajuns în diferite colecții. Inițial, acesta a fost compus din aproximativ 400 de monede de argint, altele din aur, trei brățări, două perechi de cercei și o diademă.
În acea vreme, au mai fost recuperate din tezaur câteva zeci de monede de argint tătărești, două de aur bizantine, două brățări, un fragment dintr-o a treia și trei cercei.
Tezaurul de la Popricani, Cotu Morii, a fost descoperit în anul 1958, fiind vorba despre o comoară găsită pe un câmp, în timpul unei campanii de prășit. Localnicii au găsit 21 de obiecte de podoabă, cum ar fi cercei, inele, nasturi, catarame, cât și 179 de monede turcești și dinari ungurești.
Publicitate și alte recomandări video