EXCLUSIV - Iată îmbogăţiţii politicii ieşene! Consilierii locali cărora mandatul actual le-a priit cel mai mult
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Analiză cu lupa pe avere

EXCLUSIV - Iată îmbogăţiţii politicii ieşene! Consilierii locali cărora mandatul actual le-a priit cel mai mult

GALERIE
consilieri imbogatiti
  • consilieri imbogatiti
- +

Afacerile imobiliare ale unor consilieri locali au cunoscut apogeul în actualul mandat al deliberativului. Cu profituri de ordinul milioanelor de lei, principalii consilieri-imobiliari continuă să profite de statutul lor pentru a-şi creşte afacerile. Unii sunt membri ai Comisiei de urbanism, alţii sunt apropiaţi de cei care trebuie să decidă asupra proiectelor lor. În ultimii patru ani au fost numeroase scandaluri imobiliare, iar în cazul unora dintre acestea, deloc puţine din nefericire, protagoniştii au fost consilieri locali. În ciuda evidenţelor, „aleşii“ şi-au continuat nestingheriţi „activitatea în interesul public“, aşa cum le place mereu să spună. Acum, nici imobiliarele nu le mai ajung: recent, un consilier-imobiliar a ajuns să livreze până şi viziere la Primărie şi la instituţii din subordine. 

Zilele trecute, consilierii locali şi-au actualizat declaraţiile de avere. „Ziarul de Iaşi“ a analizat din nou toate declaraţiile din ultimii patru ani, şi vă prezintă astăzi cum au înflorit afacerile principalilor consilieri-imobiliari. Ca o curiozitate, ce poate avea însă unele explicaţii: deşi fără a fi colegi de partid cu el, ba dimpotrivă, toţi aceşti îmbogăţiţi au susţinut şi susţin 100% proiectele primarului PNL Mihai Chirica.

* Florin Boca trăieşte oficial cu 1.000 lei/lună: firmă paravan cu profit de 1,1 mil. euro - Unul dintre consilierii cu afaceri imobiliare este Florin Boca (PSD). Apropiat de primarul Mihai Chirica (PNL), Boca a fost în mijlocul mai multor scandaluri în ultimii ani. În 2016, „Ziarul de Iaşi“ a arătat cum consilierul a construit în Păcurari un bloc cu 14 apartamente deşi avea autorizaţie pentru o vilă. În urma scandalului, Boca a demisionat de la şefia Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL). „Vila“ a ajuns în proprietatea companiei Rafant, unde, în acte, figurează sora consilierului PSD. Florin Boca a negat în permanenţă vreo legătură cu firma Rafant, în ciuda evidenţelor: adresa de mail de contact a firmei este adresa sa, iar soţia a fost pe statul de plată al firmei (acum, soţia este şef de serviciu în Primărie).

În „vilă“ au primit apartamente foşti proprietari ai unor case vândute către Rafant din zona Splai Bahlui, aproape de Palas. În actualul mandat, terenul din Splai a fost una dintre „loviturile“ consilierului PSD: anul trecut, terenul de peste 2.200 mp a fost vândut către un dezvoltator cu proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) „la pachet“. La Primărie, PUZ-ul a primit undă verde fără probleme, proiectul Rafant fiind blocat o perioadă de timp la Comisia naţională de monumente istorice. În 2019, Rafant a declarat un profit de 5,3 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 3.600 lei. A fost cel mai mare profit din ultimii 10 ani, de la momentul înfiinţării firmei. În declaraţia de avere actualizată a consilierului nu există vreo referinţă la Rafant. În schimb, Boca spune că a vândut în ultima lună două apartamente (total, circa 365.000 lei).

În ultimii cinci ani, Boca a mai vândut alte opt apartamente şi a obţinut, în total, aproape 1,9 milioane lei, conform declaraţiile depuse anual. În ciuda acestor venituri consistente, Boca spune că a împrumutat, în 2019, de la o persoană fizică o sumă de peste 680.000 lei. Oficial, singurul venit al lui Boca este indemnizaţia de consilier local: anul trecut, a încasat 1.000 lei/lună. În declaraţia de interese, Boca vorbeşte doar despre trei firme: Radan Construct, Areal Investment şi Firsthomefactory. Prin intermediul primei firme menţionate, Boca derulează un proiect imobiliar în Aurel Vlaicu (6 blocuri cu 10 etaje). Un alt proiect imobiliar care urmează să fie implementat, de data aceasta prin intermediul firmei Rafant, este în Păcurari (blocuri cu 4 etaje, zona Blue Aqua). Coincidenţă sau nu, ambele proiecte au trecut prin fazele de autorizare ale Primăriei în ritm alert şi în acelaşi timp. De-a lungul timpului, Boca a negat implicarea şi într-o altă firmă (Darcilo) care a construit, cu controversele de rigoare, un bloc în capăt CUG

* Gabriel Surdu: profit de 700.000 euro în urma unei singure afaceri - Un alt consilier cunoscut pentru afacerile sale imobiliare este Gabriel Surdu (PSD). În prezent, Surdu declară 21 proprietăţi: 11 terenuri, 5 vile, 3 apartamente şi 2 spaţii comerciale, toate, cu o singură excepţie, fiind dobândite în perioada 2015 - 2017. Una dintre afacerile făcute de Surdu a fost în Copou: în 2017, a vândut un teren cu 1,2 milioane euro după ce, anterior, îl achiziţionase cu 500.000 euro.

La vânzare, Surdu a dat terenul cu tot cu PUZ-ul aprobat la nivelul Primăriei. Afacerea a fost făcută prin intermediul firmei Terramold, aceeaşi societate restituindu-i lui Surdu, în ultimul an, un credit de aproape 475.000 lei. Alţi peste 600.000 lei i-au fost restituiţi consilierului de firma Forest Hills Gardens. Recent, „Ziarul de Iaşi“ a scris despre faptul că această companie a fost beneficiara unei hotărâri ilegale adoptate în CL cu privire la construirea unui aparthotel lângă Baia Comunală. Ulterior, CL a revenit asupra deciziei. Activele financiare ale consilierului PSD ajung la aproape un milion de lei, social-democratul declarând că trebuie să recupereze alte peste 15 milioane lei (împrumuturi date la firmele sale sau către persoane fizice). În acelaşi timp, Surdu spune că are datorii de peste 510.000 lei la rude.

Din 2016 încoace, Surdu a înstrăinat 8 proprietăţi imobiliare (terenuri, apartamente, spaţii comerciale), pe care a încasat, în total, aproape 4,5 milioane lei. În mai 2019, consilierul PSD a vândut un teren (cu circa 1,6 milioane lei) către o persoană fizică despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris în trecut că este o apropiată a colegului său din PSD Florin Boca, respectiv aceeaşi persoană care se ocupa de vânzarea apartamentelor din „vila“ din Păcurari a firmei-paravan a lui Boca, Rafant şi de blocul Darcilo din CUG. De precizat că Surdu este membru al Comisiei de urbanism, aceeaşi comisie prin care au trecut şi investiţiile sale imobiliare.

* Violeta Găburici l-a „bătut“ pe colegul Gabriel Surdu - Proiecte imobiliare desfăşoară şi un alt membru al Comisiei de urbanism: Violeta Găburici (PMP). Recent, acesteia i-a fost aprobat în CL un aparthotel la doi paşi de aparhotelul firmei lui Surdu. Totuşi, Găburici a câştigat „duelul“ cu consilierul PSD: indicatorii urbanistici ai proiectului Concept MSG Trade (firma consilierului PMP) sunt mai generoşi. Explicaţia? Aparhotelul lui Surdu este în zonă protejată, iar cel al lui Găburici nu este, deşi distanţa între cele proiecte este de mai puţin de 100 metri. Consilierul PMP nu deţine proprietăţi pe persoană fizică şi declară că are de recuperat de la firmele sale peste 650.000 lei.

* Vlad Nedelcu: firma-paravan a lui furnizează viziere Primăriei - Un alt nume pe lista consilierilor-imobiliari este tot un social-democrat: Vlad Nedelcu. Acesta s-a remarcat prin mai multe dezvoltări imobiliare în ultimii ani şi, mai nou, prin faptul că furnizează viziere către Primărie şi Termo-Service. În ultimele două săptămâni, firma Plastic Inject SRL a încheiat trei contracte pentru livrarea a 1.080 de viziere în sumă totală de peste 17.000 lei. În declaraţia de avere actualizată, Nedelcu spune că a încasat un salariu de la firma respectivă, fiind consilier juridic. În aceeaşi declaraţie, tot Nedelcu spune că are de recuperat de la Plastic Inject o sumă 573.000 lei (un împrumut acordat firmei acum câţiva ani).

Oficial, Nedelcu nu apare în acţionariatul societăţii. În vârstă de 32 ani, consilierul PSD declară că deţine în proprietate 18 bunuri imobiliare: 12 terenuri, 3 vile, 2 spaţii comerciale şi un apartament. Toate, cu două excepţii (două terenuri), au fost dobândite în perioada 2016 - 2019. În acelaşi timp, social-democratul şi-a evaluat diverse colecţii (ceasuri, artă plastică, cărţi etc.) la o sumă totală de peste 850.000 lei. Din 2016 încoace, Nedelcu a vândut 11 proprietăţi (terenuri, apartamente, spaţii comerciale) pe care a obţinut, în total, peste 1,9 milioane lei. Nedelcu are afaceri imobiliare în special în centrul Iaşului şi în Valea Lupului.

Toţi au ceva în comun: Chirica

Cei patru consilieri menţionaţi mai sus au un lucru comun: au susţinut şi susţin în continuare proiectele iniţiate de primarul PNL Mihai Chirica. De-a lungul timpului au existat situaţii când primarul le-a luat apărarea şi nu a intervenit atunci când au ieşit la iveală controversele din jurul unor afaceri imobiliare. De neînţeles este şi lipsa de reacţie a organelor abilitate să constate încălcări ale legilor, în ciuda faptului că, în ultimii patru ani, numeroase articole de presă au dezvăluit neregulile în derularea unor proiecte imobiliare.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.