Jalea de pe lume la intrarea în Iași: 80% dintre ansamblurile rezidenţiale nu au autorizaţii

EXCLUSIV Iată unde se ascunde „haita” șacalilor imobiliari din Valea Lupului!

joi, 05 noiembrie 2020, 03:03
3 MIN
 EXCLUSIV Iată unde se ascunde „haita” șacalilor imobiliari din Valea Lupului!

Un haos total şi o junglă a fărădelegilor de neimaginat găsite în documentele de urbanism de către noul primar al comunei de lângă Iaşi cu cel mai mare avânt imobiliar din ultimii ani. Actele arată, nici mai mult, nici mai puţin, că această comună a fost practic acaparată de interesele oneroase ale dezvoltatorilor imobiliari. Practic, la o primă evaluare, circa 80% din blocurile ridicate din 2017 încoace ar avea probleme în documentele de urbanism. Mai grav, multe din ansamblurile de locuinţe sunt efectiv ridicate fără autorizaţii de construire, iar unele sunt deja intabulate şi vândute fără aceste documente. Cum a fost posibilă o astfel de situaţie greu de imaginat?

Raiul fărădelegilor urbanistice nu se află undeva la marginea judeţului, ci chiar la doi paşi de Iaşi. Surse din Consiliul Judeţean Iaşi descriu pentru „Ziarul de Iaşi” o situaţie greu de imaginat la Valea Lupului: noua administraţie a descoperit un adevărat haos în documentele legate de urbanism, ridicându-se semne de întrebare la peste 80% dintre blocurile construite începând cu 2017. Câteva zeci de proiecte, spun sursele citate, au fost ridicate fără a se respecta regimul de înălţime (blocuri de cinci-şase etaje, deşi a fost avizată o construcţie de maximum P plus 2), dezmembrări făcute aleatoriu şi nejustificat pe terenuri gata intabulate, astfel încât să se construiască blocuri noi pe foste parcări. Însă cele mai scandaloase descoperiri au fost cele legate de avizarea ridicării unor ansambluri rezidenţiale tip blocuri: o mare parte dintre acestea au fost construite şi intabulate deşi nu aveau nici măcar autorizaţie de construcţie valabil emisă de către primărie. Aceleaşi surse explică faptul că, după ce ar fi văzut care este situaţia pe urbanism, Liviu Dulgheriu, noul primar din Valea Lupului, a refuzat să mai semneze orice document legat de urbanism pentru proiectele aflate în implementare.

Inspectoratul de Stat în Construcţii, chemat în inspecţie

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia a trei solicitări făcute de către Primăria Valea Lupului către Consiliul Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Nord-Est, cu sediul la Bacău, cu acelaşi text, în care solicită verificarea legalităţii tuturor autorizaţiilor de construcţii emise de autoritatea locală în intervalul 2017 – 2020. „Având în vedere sesizările înaintate către Primăria Comunei Valea Lupului, vă solicit, prin prezenta, să ne acordaţi sprijinul de specialitate în scopul verificării legalităţii emiterii autorizaţiilor de construire eliberate în perioada 2017 – 2020 de către Primăria Valea Lupului”, se precizează în adresa respectivă.

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi”, primarul comunei, Liviu Dulgheriu, nu a dorit să comenteze informaţiile cu privire la activitatea specialiştilor pe urbanism din primărie şi a situaţiei de acolo, însă a confirmat faptul că cererile au fost trimise către autorităţi. „De puţin timp, de când am preluat fotoliul de primar, mi-au venit foarte multe sesizări în privinţa legalităţii multor proiecte rezidenţiale din comuna noastră. Am luat şi eu la verificat autorizaţiile emise, dar fără un punct de vedere specializat pe acest domeniu nu mă pot pronunţa încă în niciun fel. De aceea, aştept cu mare interes aceste controale pentru a vedea care este situaţia de fapt a acestor construcţii. Nu am nimic împotriva dezvoltării de proiecte rezidenţiale atâta timp cât ele respectă legea şi nu aduc niciun prejudiciu celor aflaţi în vecinătatea lor”, a declarat Liviu Dulgheriu pentru „Ziarul de Iaşi”. Acesta nu a dorit să ofere nici nume de proiecte rezidenţiale şi nici de investitori care ar avea astfel de probleme. „Ziarul de Iaşi” va urmări însă îndeaproape verificările instituţiilor abilitate şi vă va ţine la curent cu evoluţia anchetelor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii