EXCLUSIV Iată unde se ascunde "haita" șacalilor imobiliari din Valea Lupului!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Jalea de pe lume la intrarea în Iași: 80% dintre ansamblurile rezidenţiale nu au autorizaţii

EXCLUSIV Iată unde se ascunde "haita" șacalilor imobiliari din Valea Lupului!

GALERIE
constructii valea lupului
  • constructii valea lupului
- +

Un haos total şi o junglă a fărădelegilor de neimaginat găsite în documentele de urbanism de către noul primar al comunei de lângă Iaşi cu cel mai mare avânt imobiliar din ultimii ani. Actele arată, nici mai mult, nici mai puţin, că această comună a fost practic acaparată de interesele oneroase ale dezvoltatorilor imobiliari. Practic, la o primă evaluare, circa 80% din blocurile ridicate din 2017 încoace ar avea probleme în documentele de urbanism. Mai grav, multe din ansamblurile de locuinţe sunt efectiv ridicate fără autorizaţii de construire, iar unele sunt deja intabulate şi vândute fără aceste documente. Cum a fost posibilă o astfel de situaţie greu de imaginat?

Raiul fărădelegilor urbanistice nu se află undeva la marginea judeţului, ci chiar la doi paşi de Iaşi. Surse din Consiliul Judeţean Iaşi descriu pentru „Ziarul de Iaşi” o situaţie greu de imaginat la Valea Lupului: noua administraţie a descoperit un adevărat haos în documentele legate de urbanism, ridicându-se semne de întrebare la peste 80% dintre blocurile construite începând cu 2017. Câteva zeci de proiecte, spun sursele citate, au fost ridicate fără a se respecta regimul de înălţime (blocuri de cinci-şase etaje, deşi a fost avizată o construcţie de maximum P plus 2), dezmembrări făcute aleatoriu şi nejustificat pe terenuri gata intabulate, astfel încât să se construiască blocuri noi pe foste parcări. Însă cele mai scandaloase descoperiri au fost cele legate de avizarea ridicării unor ansambluri rezidenţiale tip blocuri: o mare parte dintre acestea au fost construite şi intabulate deşi nu aveau nici măcar autorizaţie de construcţie valabil emisă de către primărie. Aceleaşi surse explică faptul că, după ce ar fi văzut care este situaţia pe urbanism, Liviu Dulgheriu, noul primar din Valea Lupului, a refuzat să mai semneze orice document legat de urbanism pentru proiectele aflate în implementare.

Inspectoratul de Stat în Construcţii, chemat în inspecţie

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia a trei solicitări făcute de către Primăria Valea Lupului către Consiliul Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Nord-Est, cu sediul la Bacău, cu acelaşi text, în care solicită verificarea legalităţii tuturor autorizaţiilor de construcţii emise de autoritatea locală în intervalul 2017 - 2020. „Având în vedere sesizările înaintate către Primăria Comunei Valea Lupului, vă solicit, prin prezenta, să ne acordaţi sprijinul de specialitate în scopul verificării legalităţii emiterii autorizaţiilor de construire eliberate în perioada 2017 - 2020 de către Primăria Valea Lupului”, se precizează în adresa respectivă.

Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi”, primarul comunei, Liviu Dulgheriu, nu a dorit să comenteze informaţiile cu privire la activitatea specialiştilor pe urbanism din primărie şi a situaţiei de acolo, însă a confirmat faptul că cererile au fost trimise către autorităţi. „De puţin timp, de când am preluat fotoliul de primar, mi-au venit foarte multe sesizări în privinţa legalităţii multor proiecte rezidenţiale din comuna noastră. Am luat şi eu la verificat autorizaţiile emise, dar fără un punct de vedere specializat pe acest domeniu nu mă pot pronunţa încă în niciun fel. De aceea, aştept cu mare interes aceste controale pentru a vedea care este situaţia de fapt a acestor construcţii. Nu am nimic împotriva dezvoltării de proiecte rezidenţiale atâta timp cât ele respectă legea şi nu aduc niciun prejudiciu celor aflaţi în vecinătatea lor”, a declarat Liviu Dulgheriu pentru „Ziarul de Iaşi”. Acesta nu a dorit să ofere nici nume de proiecte rezidenţiale şi nici de investitori care ar avea astfel de probleme. „Ziarul de Iaşi” va urmări însă îndeaproape verificările instituţiilor abilitate şi vă va ţine la curent cu evoluţia anchetelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.