
EXCLUSIV Imposibilul s-a produs: deși dr. Glod a câștigat concursul de manager, Ministerul a pus-o pe dr. Mitrofan interimar încă 6 luni

Situație nemaiîntâlnită în România: Ministerul Transporturilor a emis un ordin de prelungire cu șase luni a mandatului interimar la conducerea Spitalului CF Iași pentru dr. Cristina Mitrofan. Asta în contextul în care concursul pentru ocuparea postului de manager a fost derulat de Consiliul de Administrație al unității medicale, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, la finalul anului trecut. Doar că, așa cum a relatat „Ziarul de Iași” acum două săptămâni, hârtiile cu privire la rezultatele concursului au fost „rătăcite” la sediul ministerului, între secretariat și cabinetul ministrului.
Deși am solicitat din urmă cu două săptămâni informații de la minister, aceștia ne-au răspuns luni, 10 iunie, că au înregistrat cererea și că urmează să o soluționeze. La rândul său, întrebat de „Ziarul de Iași” cum comentează această situație, dr. Mihai Glod a spus că nu dorește să facă vreo declarație, dar că în această săptămână îi va da în judecată pe toți cei implicați – Consiliul de Administrație al unității medicale și Ministerul Transporturilor.
I-am solicitat din nou managerului interimar, dr. Cristina Mitrofan, un punct de vedere cu privire la această situație, pe adresa de email furnizată redacției de pe care a spus că va răspunde dacă o vom contacta. Am așteptat răspunsul solicitat timp de 48 de ore și nu a venit: dacă va veni, vom reveni cu noi precizări.
Istoricul „pierderii” documentelor
„Ziarul de Iași” a scris în repetate rânduri despre concursul de ocupare a funcției de manager la Spitalul CF din Iași de la finalul anului trecut, când cei doi candidați înscriși au fost dr. Mihai Glod și dr. Cristina Mitrofan. După contestații depuse la fiecare probă și o competiție strânsă, într-un final câștigător a ieșit dr. Glod, care a mai condus unitatea medicală pentru mai bine de zece ani, înainte de a fi demis, fără explicații, și înlocuit interimar cu dr. Cristina Mitrofan. Diferența între cei doi candidați a fost de doar 30 de sutimi.
Conform informațiilor publicației noastre, la mijlocul lunii ianuarie toată documentația, care avea avizele necesare la nivelul structurilor administrative ale spitalelor și a Consiliului de Administrație, a fost trimisă de către Spitalul CF către Ministerul Transportorilor. Au trecut aproape cinci luni de la momentul respectiv, fără ca ministerul să ia act de concursul respectiv și să semneze ordinul de numire în funcție a dr. Mihai Glod. Acesta din urmă a trimisă o adresă, în urmă cu mai multe luni, către minister și către Consiliul de Administrație, pentru a înțelege de ce nu au avansat în vreun fel lucrurile.
Răspunsul Consiliului de Administrație, consultat și de către publicația noastră, spunea că toată documentația a fost transmisă către București, existând și număr de înregistrare și date de curierat care au confirmat livrarea. La Ministrul Transporturilor documentele au ajuns, dar răspunsul neoficial primit de către managerul care nu a fost numit încă în funcție și de Consiliul de Administrație este că „s-au rătăcit undeva de la secretariatul ministerului, către cabinetul ministrului”. Mai mult, aceleași surse spuneau că se pregătește emiterea unui ordin de ministru pentru prelungirea cu încă șase luni a interimatului dr. Cristina Mitrofan la conducerea spitalului, acesta expirând pe data de 11 iunie.
Schimbări masive de personal fără explicații
Am încercat insistent să o contactăm pe dr. Cristina Mitrofan pentru că mai mulți angajați ai spitalului s-au plâns de faptul că există o întreagă „schimbare masivă în rândul angajaților”, după ce aceasta și-a dat demisia. Medicii și personalul administrativ care au discutat cu noi, sub condiția protejării identității, au precizat că există un sentiment „de frică” în rândul tuturor, dar și de confuzie. Aceștia nu au înțeles de ce nu s-a schimbat managerul, deși dr. Mihai Glod a câștigat concursul, iar apoi nu au înțeles de ce spitalul derulează concursuri de angajări și sunt modificări semnificative de personal în această perioadă.
Pentru că, din ianuarie încoace, din informațiile „Ziarului de Iași”, au fost concediați directorul economic, cel financiar-contabil, iar directorul medical în funcție și-a dat demisia. A fost tăiat contractul de colaborare cu cabinetul de avocatură care ținea partea juridică a unității medicale și care reprezenta spitalul și în instanță, aceeași fiind situația și în cazul unei farmaciste care lucra de 14 ani la CF Iași și era considerată una dintre cele mai bune angajate din secția ei. În același timp, șeful serviciului administrativ este de trei săptămâni în concediu medical.
După ce „Ziarul de Iași” a publicat informațiile cu privire la plângerile angajaților, conducerea spitalului a încercat să îi pună pe aceștia să semneze un acord de confidențialitate pentru a nu divulga nicio informație legată de activitatea unității medicale. Din document, deși spitalul este finanțat din fonduri publice, reiese că angajații nu ar avea voie să vorbească nici cu presa, în calitate de avertizori de integritate.
„Angajatul se obligă să întreprindă toate acțiunile care îi sunt la dispoziție și să ia toate măsurile de precauție rezonabile pentru a se asigura că informațiile indicate la punctul 1 care i-au fost, îi vor fi sau ar fi posibil să i se dezvăluie de către angajator, oficial sau neoficial, în mod verbal sau scris, pe suport electronic sau prin orice alte mijloace, sunt protejate de orice dezvăluire neautorizată spre orice terță parte”, se menționează în documentul citat.
Conducerea spitalului pare să fi dat înapoi în acest punct, din sursele noastre: în urma unui refuz generalizat al angajaților de a semna acest acord, el a rămas să fie renegociat și gândit sub o altă formă.
Publicitate și alte recomandări video