anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Informaţii „bombă“ dintr-un dosar instrumentat de structura DNA Iaşi

EXCLUSIV: INFORMAŢII EXPLOZIVE! Şef al IPJ Iaşi, chef plătit ilegal cu Nichita

GALERIE
politist
 • politist
- +

Informaţii explozive apar în dosarul de corupţie în care sunt anchetaţi primarul, viceprimarul şi şeful Ocolului Silvic din Hârlău. Procurorii susţin că unul dintre şefii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a participat la o petrecere nocturnă alături de cei trei, la care toată prestaţia organizatorului a fost plătită cu lemne luate ilegal din patrimoniul Ocolului. Procurorii au refuzat să ofere numele „şefului IPJ“ care participa la petreceri alături de funcţionarii acuzaţi de corupţie. Surse judiciare au precizat „Ziarului de Iaşi“ că la acea petrecere ar fi participat chiar şi Gheorghe Nichita, acesta fiind în acel moment sub control judiciar. La Hârlău, plata în lemne era o practică veche. Patronul unui restaurant era de asemenea plătit în material lemnos, pentru că îşi oferea unitatea pentru petrecerile la care participa „spuma“ politicii din zona Hârlău, cu invitaţi „de marcă“ de la Iaşi. Plata în lemne ajungea până la localuri din judeţul vecin, aproape de Botoşani.

Un nou dosar al DNA pare să facă explozie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi susţin că şefii administraţiei de la Hârlău organizau petreceri la localuri agreate, la care participau oa­menii de seamă ai judeţului, şi care erau plătite ilegal cu lemne de la Ocolul Silvic. Informaţiile explozive apar în referatul privind luarea măsurii arestării preventive pe numele lui Cristian Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primar şi vi­ceprimar în Hârlău, ambii membri PSD, dar şi asupra lui Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din localitate.

Care este şeful din Poliţie?

Anchetatorii explică în documentul citat că la una dintre aceste petreceri ar fi participat chiar şi „unul dintre şefii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi“. În mod bizar, DNA nu nominalizează însă, cum face de obicei când pu­blică funcţia, şi persoana din fruntea IPJ care dănţuia alături de edilii şi de directorii cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Potrivit site-ului IPJ Iaşi, instituţia are ca şefi pe chestorul Ioan Scripniciuc (şef al IPJ) şi pe comisarii şefi Costel Gîtlan şi Mihai Pintilei, ambii adjuncţi ai şefului IPJ. Este, aşadar, neclar dacă poate fi vorba despre unui dintre aceştia trei, sau formularea eliptică a DNA face referire, deşi nu pare, la un alt şef din cadrul IPJ.

Petrecerea la care ar fi participat şeful din Poliţie a fost organizată, potrivit procuro­ri­lor, în luna iulie 2015, şi ar fi avut loc, potrivit unor surse judiciare, la Maxut. Ulterior, şeful Ocolului Silvic ar fi acordat fără documente legale o cantitate considerabilă de material lemnos persoanei care a organizat respectiva petrecere.

„Cantitatea de material lemnos a reprezentat o plată a prestaţiei nu­mitului (....) la o petrecere or­ganizată cu prilejul unei şedinţe de bilanţ la (....), petrecere organizată de Amariei Ioan la o cabană a ocolului silvic pe care îl conduce. La această petrecere a participat şi Cernescu Constan­tin, Ţăpuşă Florin, (....), şi unul din şefii Inspectoratului Jude­ţean de Poliţie Iaşi“, a precizat DNA.

Sursele juridice ale „Zia­rului de Iaşi“ au precizat că la res­pectiva petrecere a participat chiar şi Gheorghe Nichita, în acel mo­ment aflat sub control judiciar în dosarul spionării amantei. Alţi şefi din PSD au participat la acea petrecere.

Primarul obţinea buletine „la urgenţă“ 

Nu doar petrecerea din iulie ar fi fost plătită cu lemne luate ilegal din gestiunea Ocolului Silvic, mai spun procurorii DNA. O plată similară ar fi fost efecutuată în luna august, atunci când, la instigarea primarului Constantin Cer­nescu, Amariei ar fi dispus elibe­rarea şi transportul de lemne, fără documente legale, către administratorul unui restaurant din ju­deţul Botoşani.

„În acea locaţie, cei doi au organizat frecvent petreceri la care au fost invitaţi oameni politici. Totodată, s-a stabilit că preţul materialului lemnos a fost negociat chiar de către primarul Cernescu Constantin, Amariei Ioan supunându-se de­ciziei edilului“, au mai precizat anchetatorii.

La pachet, Amariei, Cernescu şi Ţăpuşă sunt acuzaţi şi de alte mici fapte de corupţie. Şeful Ocolului Silvic, de pildă, a solicitat de la patronul unei firme care avea contract cu instituţia pe care o conducea să îi efectueze lucrări la vilă. Constantin Cernescu, pe lângă faptul că îl determina pe Amariei să plătească în lemne persoane apropiate, mai este acuzat că a determinat un angajat de la Evidenţa Populaţiei să eli­bereze mai repede două buletine de identitate, printre care şi pentru o rudă de-a sa. De asemenea, ar fi determinat un angajat al Primăriei să recepţioneze o lucrare nefina­lizată.

În ceea ce îl priveşte pe vice­primarul Florin Ţăpuşă, patron de pizzerie, restaurant şi florărie în Hârlău, acesta este acuzat că ar fi derulat acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa publică. La un moment dat, viceprimarul Ţăpuşă ar fi negociat cu primarul Cer­nescu preţul unor meniuri pe care primăria le-a achiziţionat de la restaurantul celui dintâi. De ase­menea, Ţăpuşă ar fi determinat an­gajaţii de la Evidenţa Popula­ţiei să elibereze mai rapid documente de identitate, dar s-ar fi folosit şi de poliţişti locali în in­teres propriu, pentru diferite co­misioane la firma sa.

Mister total: Vom afla astăzi, domnule chestor Scripniciuc, cine este „şeful IPJ“ care chefuieşte pe spatele unor persoane cercetate penal?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.