Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV Jaf de miliarde la Altex cu o sfoară și o dubiță. S-a furat numai marfă de lux

GALERIE
spargere altex carrefour (3)
  • spargere altex carrefour (3)
- +

Un "Black Friday" devastator la Altex. Jaf organizat în stil mare, ca în filme, la unul dintre cele mai mari magazine de electronice din Iaşi. Magazinul Altex din Complexul ERA Shopping Park a fost spart ieri-noapte de profesionişti ai furatului. Două structuri de poliţie se ocupă cu acest caz nemaiîntâlnit. Hoţii s-au documentat foarte bine în ceea ce priveşte accesul în interiorul magazinului, dar şi în privinţa topografiei zonei, pentru a reuşi să fure, dar şi să transporte marfa furată: numai laptopuri şi smartphone-uri scumpe.

Aseară, printre anchetatori erau vehiculate două ipoteze despre hoţi. Într-o primă variantă, ar fi vorba de foşti angajaţi ai magazinului, deoarece au ştiut foarte bine cum să intre în complex şi în clădire, în ciuda camerelor. A doua ipoteză: actuali angajaţi care au oferit pontul altor hoţi. Vizaţi sunt şi cei de la firma de pază. Din primele cercetări, hoţii au venit cu o maşină pe şoseaua de centură, până la sensul giratoriu de la Uricani. De la Altex Era şi până la aici, aceştia au cărat bunurile pe jos, dovadă fiind mai multe laptopuri găsite în bălării, pe câmp. Valoarea furtului este una uriaşă, surse convergente vorbind de circa o sumă ce ar ajunge la 3-5 miliarde de lei vechi.

Din primele cercetări, sunt indicii clare că jaful de ieri-noapte de la Altex a fost regizat ca la carte: hoţii au ştiut la perfecţie să intre în interiorul complexului, apoi să urce pe acoperiş, iar aici au tăiat o coală de metal. Camerele de supraveghere ale complexului au surprins două siluete în întuneric, fără să ofere amănunte detaliate.

Cel mai probabil, traseul hoţilor a fost şoseaua de centură, unde au lăsat maşina, la sensul giratoriu de la Uricani. De aici au mers pe jos, cu sculele de tăiat după ei. Ajunşi la gardul de sârmă care împrejmuieşte complexul, aceştia au intrat pur şi simplu prin el. De aici şi până la clădirea unde se face aprovizionarea Altex, în spate, sunt aproximativ 50 de metri, şi cel mai probabil hoţii s-au furişat, profitând că zona nu este luminată decât cu câteva becuri chioare. Ajunşi aici, hoţii au ştiut exact pe unde să urce pe acoperiş, evitând senzorii de mişcare din apropierea rampei de încărcare Altex.

Aceştia au urcat fără zgomot pe o scară de incendiu. Ajunşi pe acoperiş, un fel de terasă, ei au putut „lucra” în linişte şi fără să fie deranjaţi, deoarece nu mai puteau fi observaţi de agenţii de pază care acţionau în zonă. Cei doi hoţi au tăiat o coală de tablă albă, apoi au aruncat în interiorul magazinului o sfoară. Unul dintre hoţi a coborât pe sfoară direct în interior. Pe pereţi, criminaliştii au fotografiat urmele de cauciuc lăsate de încălţămintea hoţului, la coborâre, cât şi la urcare. Anchetatorii cred că, timp de câteva ore, cel de jos a legat cutiile cu laptopuri şi telefoane de frânghie, iar cel de sus le-a tras pe acoperiş. De acolo, aceştia, cel mai probabil, le-au cărat până la maşină, peste câmp, în mai multe drumuri. Dovadă au fost patru laptopuri găsite de poliţişti scăpate pe câmp, în bălării. Poliţiştii cred că ori au fost scăpate şi datorită grabei nu au mai fost ridicate, ori au fost pierdute fără ca hoţii să-şi fi dat seama.  

"Au ocolit senzorii, care s-ar fi declanşat imediat" 

„Acţiunea” hoţilor a fost prezentată chiar de un angajat al centrului comercial. „A fost organizată o acţiune cum ai parte să vezi doar în filmele de la Hollywood. Totul s-a făcut într-o ordine exemplară. Făptaşii s-au furişat prin spatele clădirii şi s-au folosit de scara de incendiu pentru a ajunge în zona unde este amplasat magazinul Altex. Este clar faptul că hoţii s-au documentat foarte bine până s-au decis să dea lovitura. Nu au folosit intrarea din spate a magazinului, folosită pentru aprovizionare, unde sunt amplasaţi senzori care ar fi declanşat imediat alarma. Cum spuneam: au urcat pe acoperiş, au tăiat o foaie de aluminiu din perete şi au coborât, cu ajutorul unei frânghii, de la o înălţime de circa 10 metri, direct în interiorul magazinului.

Ajunşi acolo, s-au dus glonţ doar spre produsele cele mai scumpe, depozitate la raionul IT şi Comunicaţii. Nu s-au încurcat cu «hârburi». Zeci de laptopuri de firmă şi tot atâtea telefoane de ultimă generaţie. Cele mai noi produse de pe piaţă. Spre exemplu, la telefoane s-au atins doar de smartphone-uri, respectiv cele marca Samsung. Au legat produsele de acea frânghie, folosită să coboare în magazin, şi le-au ridicat până la acea breşă făcută în perete. După ce au terminat de încărcat toate aceste produse, s-au urcat pe frânghie şi duşi au fost. S-au găsit pe câmpul din apropierea magazinului câteva laptopuri pe care, cel mai probabil, le-au lăsat în urmă în timp ce se grăbeau spre maşină. Poate nu au mai avut loc şi pentru acestea în portbagaj...”, a spus acesta. De pe acestea au fost prelevate amprente. 

Închis de la 9 la 13 

Prejudiciul creat de hoţi, în mare, se ridica aseară la aproximativ jumătate de milion de lei, fiind vorba despre circa 80 de laptopuri şi 60 de telefoane inteligente. Ieri, magazinul Altex a fost închis de dimineaţă, de la ora 9 până la ora 13, până când poliţiştii au făcut cercetările.

Descoperirea jafului a fost făcută de angajaţi, după deschiderea magazinului. Pe tot parcursul zilei de ieri, angajaţii unităţii au făcut gestiunea şi au întocmit o listă cu bunurile furate. Lista conţine seriile bunurilor, care va fi transmisă poliţiştilor. Cifra oficială a prejudiciului va fi transmisă astăzi poliţiştilor.

Tot ieri, au fost chemaţi la Altex şi reprezentanţii firmei care gestionează camerele de supraveghere video. Înregistrările au fost transmise anchetatorilor, însă până aseară nu aveau decât două „fantome”. Adică, pe camere se pot observa doar două siluete, însă nu pot fi observate detaliile feţelor.

Cazul a fost preluat ieri de către ofiţeri de la Serviciul de Investigaţii Criminale, dar au fost şi poliţişti de la Secţia 3 Urbană. Aseară, poliţiştii aveau deja un cerc de suspecţi. „Facem cercetări pentru stabilirea împrejurărilor, identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului”, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.

Paza complexului este asigurată de o firmă privată. Contactaţi telefonic de „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţi din conducerea ERA Shopping Park au refuzat să spună câţi agenţi de pază asigurau siguranţa complexului comercial în noaptea incidentului. Ba mai mult, Mihaela Adam, managerul complexului, a oprit imediat apelul atunci când a fost întrebată de aceste aspecte.

Andrei DÎSCĂ, Diego CIOBOTARU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri