Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV Marea „ciuguleală”! Fundaţia Culturală a topit 2 milioane lei prin rapoarte măsluite

GALERIE
fundatie iasicontrol fundatia culturala iasi
  • fundatie iasi
  • control fundatia culturala iasi
- +

O misiune de audit realizată la Fundaţia Iaşi - Capitală Culturală Europeană 2021 a scos la iveală nereguli serioase în activitatea organizaţiei. Rezultatele evaluării sunt ţinute la secret de aproape două luni, dar „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia documentului. O parte din cheltuielile fundaţiei în perioada septembrie 2013 - aprilie 2015 nu au acoperire în documente. Bugetele anuale au fost întocmite defectuos. Contractele încheiate cu terţi au încălcat principiile legislaţiei privind achiziţiile publice. Situaţia dezastruoasă i-a determinat pe auditori să-şi exprime reţinerea faţă de „realitatea datelor financiare“ raportate de şefii FICCE. Fostul manager de proiect, Dan Doboş, a încasat pe drepturi de autor 10.440 lei pentru „reprezentare festival FIE 2014“, iar firma Media Tech SRL, unde administrator este soţia sa, a facturat 15.134 lei pentru „prestare servicii informaţionale, editare reviste şi ziare“. Rezultatele auditului arată, în premieră, cum au fost cheltuiţi banii publici, în contextul în care fundaţia şi Primăria au refuzat în trecut să facă publice rapoartele.

O fundaţie a Primăriei Iaşi, responsabilă cu activităţile pentru obţinerea titlului de ca­pitală europeană a culturii în 2021, a eşuat în îndeplinirea obiectivelor. Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii care rezultă dintr-un raport de audit care a avut ca obiect verificarea activităţilor Fundaţiei Iaşi - Capitală Culturală Euro­peană 2021 (FICCE) în perioada septembrie 2013 - aprilie 2015. Rezultatul auditului este ţinut la secret de către municipalitate încă din data de 30 iunie. „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia documentului şi vă prezintă în exclusivitate cele mai importante nereguli semnalate de auditori.

Fundaţia a cheltuit 2,1 milioane lei

În perioada auditată, cheltuielile FICCE au fost de peste 2,1 milioane lei, în con­diţiile în care veniturile totale s-au ridicat la 2,84 milioane lei. Cea mai mare pondere în plăţi au avut-o cheltuielile cu „alte servicii executate de terţi“ (1.555.137 lei). Cheltu­ielile cu salariile au ajuns la 196.361 lei, iar cele cu colaboratorii la 192.280 lei. Restul sumei, de aproape 160.000 lei, a fost utilizată pentru diverse alte plăţi (cheltuieli materiale auxiliare, poştă, comisioane ban­că, TVA etc.). În raportul de audit, se precizează că „bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2013 a fost defectuos întocmit, având prevăzute cheltuieli mai mari decât veniturile previzionate, documentul nefiind rectificat pe parcurs“.

Problemele din fundaţie au continuat şi în 2014. „Auditorul îşi exprimă rezerva asupra realităţii datelor înscrise în evidenţa contabilă a FICCE, aşa cum au fost ele reflectate în situaţiile financiare ale anului 2014 şi în anexele la acestea, preluat eronat inclusiv în raportul cenzorului“, a constatat auditorul. Acesta a adăugat că, în conformitate cu Legea Contabilităţii, „prezentarea de situaţii financiare care conţin date eronate sau necorelate“ (art. 41, Legea 82/1991) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 lei. „Atât rapoartele financiare şi de activitate, cât şi notele justificative întoc­mite (pentru perioada septembrie 2013 - aprilie 2015, n.r.) au avut un caracter in­formativ, nu justificativ, nerespectând în totalitate obligaţia asumată de Fundaţie prin contractul de finanţare“, a menţionat auditorul.

În acest an, FICCE beneficiază de o alocare de 2 milioane lei, aceasta fiind şi cotizaţia anuală stabilită la nivelul Primăriei printr-o hotărâre a Consiliului Local din 2013. Însă bugetul se ridică la 2,46 milioane lei, diferenţa fiind reprezentată de excedentul bugetar şi, respectiv, alte „finanţări nerambursabile“. Niciunul dintre obiectivele FICCE din perioada septembrie 2013 - aprilie 2015 nu a primit „calificativul“ funcţional din partea auditorilor. Într-o centralizare a rezultatelor evaluărilor pre­zentate sintetic, auditorii critică modul în care FICCE a utilizat fondurile publice şi faptul că nu există control intern al acti­vităţilor de finanţare, plată şi utilizare a su­melor de la bugetul local. Totodată, auditorii notează că trebuie îmbunătăţile organizarea activităţilor şi realizarea obiectivelor principale ale FICCE.

O sumă de 142.904 lei nu are acoperire în documente

Cei mai mulţi bani cheltuiţi de către FICCE au fost pentru organizarea Festi­valului Internaţional al Educaţiei (FIE) în 2014. Potrivit raportului de audit, plăţile totale în FIE s-au ridicat la 1.200.700 lei, iar o parte din aceşti bani au fost cheltuiţi fără a avea vreo acoperire în documente. „Se constată încălcarea de către condu­cerea FICCE a condiţiilor de realizare a unei bune gestiuni financiare, prin neasi­gu­rarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public“, se arată în document. Auditorul a arătat că există dife­renţe majore între situaţiile financiare pre­zentate de FICCE şi a subliniat că plata unei sume de 142.904,81 lei nu are aco­perire legală.

În cadrul FIE 2014 au fost încheiate 29 de contracte de prestări servicii în valoare de 981.216 lei şi 10 contracte de cesiune cu persoane fizice în va­loare de 67.718 lei. Cumulat, plăţile se ridică la 1.048.934 lei, la care se adaugă alte cheltuieli (plăţi materiale auxiliare, combustibil, protocol, deplasări, cheltuieli poştă şi internet) în valoare de 8.861 lei. Astfel, suma totală cheltuită în cadrul FIE şi care este acoperită prin documente justificative ajunge la 1.057.795 lei, conform situaţiei centralizate de către auditori. În schimb, contabilul FICCE a transmis către aceştia că au fost efectuate plăţi legale în valoare de 1.169.375 lei, în timp ce într-o notă explicativă a conducerii FICCE se vorbeşte de cheltuieli în valoare de 1.200.700 lei.

Demn de remarcat că dintre cele 29 de contracte de prestări servicii, doar nouă sunt însoţite de documente justificative privind prestarea efectivă a serviciilor (procese verbale de predare-primire). Totodată, în cazul celor 10 contracte de cesiune, „nu există documente din care să rezulte dreptul cesionarului“ şi „nu au fost prezentate documente justificative“. Una dintre cele mai mari sume pe drepturi de autor a fost încasată de fostul manager de proiect FICCE, Dan Doboş, respectiv 10.440 lei pentru „reprezentare festival FIE 2014“.

Un alt contract în cadrul FIE a fost semnat cu Media Tech SRL, unde administrator este soţia lui Dan Doboş, Loredana, pentru „prestare servicii informaţionale, editare reviste şi ziare“. Media Tech a încasat 15.134 lei, iar activitatea a constat în „promovarea FIE, realizare produse electronice, design, creaţie materiale pu­blicitare FIE“. Printre alţi beneficiari se numără artişti, editori imagine pentru materiale promo/documentare şi jurnalişti.

În cazul contractelor de prestări servicii, acestea au fost încheiate pentru servicii publicitare, organizare evenimente, execuţia de diverse produse şi servicii de cazare şi masă. Cea mai mare sumă a fost încasată de către Arena Events SRL (290.000 lei) pentru „realizare evenimente FIE în colaborare“. Firma este din Bucureşti şi a fost înfiinţată în 2013, iar suma încasată de la FIE este cu câteva mii de lei mai mare decât profitul companiei înregistrat în 2014.

Nu s-a respectat legislaţia achiziţiilor publice

Auditorul a arătat că încheierea contractelor aferente acţiunilor şi evenimentelor realizate de FICCE s-a făcut fără respectarea principiilor prevăzute în legislaţia achiziţiilor publice: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea, eficienţa utilizării fondurilor şi asumarea răspunderii. „Nu au fost întocmite/prezentate re­fe­rate de necesitate, privind justificarea achi­ziţiei, valoarea estimată a acesteia. Nu s-a făcut dovada transmiterii de invita­ţii pentru depunerea de oferte. Nu a fost nu­mită comisia de negociere a ofertelor, nu a fost întocmită nota de nego­cie­re/selecţie. Nu au fost prezentate alte documente care să justifice încheierea angajamentelor legale cu prestatorii de servicii“, se arată în raport. Comentariul auditorului face referire strict la contractele din cadrul FIE, dar verifi­cările acestuia au relevat faptul că nici în cazul altor contracte din 2013 sau 2014 nu au fost respectate principii din legislaţia achiziţiilor publice.

Cine a condus FICCE în perioada 2013 - aprilie 2015

În perioada supusă auditării, funcţia de director executiv a fost ocupată de Daniela Cujbă, dar o parte din atribuţiile acesteia au fost exercitate şi de către fostul manager de proiect, Dan Doboş. Conducerea FICCE a fost asigurată de un board format din preşedintele Gheorghe Nichita, vicepreşedinţii Cosmin Coman şi Florin Cîntic şi patru consilieri locali (Gabriel Surdu, Simona Vrânceanu, Adrian Boca şi Camelia Gavrilă). În prezent, liderul de proiect este directorul artistic Florin Cîntic, secondat de directorul executiv Iulian Boia. „Răspunderea privind abaterile de la legalitate şi regularitate identificate revine echipei manageriale aflate la conducerea FICCE în perioada supusă auditării. Responsabilitatea primară cu privire la implementarea şi funcţionarea adecvată a sistemului de control intern/managerial o poartă conducătorul unităţii“, se arată în concluziile raportului de audit.

Ce activităţi a derulat FICCE

FICCE a debutat în 2013 cu patru activităţi: o deplasare la Marseille pentru un schimb de experienţă al responsabililor de proiect (costuri: 13.655 lei), o campanie de promovare Iaşi 2021 prin realizarea a 100 feţe module de presă (4.126 lei), un parteneriat cu Festivalul de film de la Veneţia (2.463 lei) şi campanii de promovare Facebook (119 lei). În 2014, principalul eveniment a fost FIE (1,2 milioane lei), urmat de proiectul IDEATOR (14.170 lei). FICCE a mai încheiat un contract cu KEA European Affairs pentru realizarea unui studiu cultural (149.414 lei), unul pentru servicii de fotografiere cu Asociaţia FOTO Iaşi (1.000 lei) şi unul pentru vânzare-cumpărare produse în cadrul unei campanii de Crăciun (21.479 lei). De asemenea, au fost semnate parteneriate cu Palatul Copiilor, artişti independenţi, precum şi un contract de asistenţă juridică.

Lipsă de transparenţă în cheltuirea banilor publici

Primăria şi FICCE au refuzat în ultimii aproape doi ani să facă publice date şi informaţii privind modul în care se cheltuie bani publici de către fundaţie. Rapoartele au fost solicitate atât de consilieri locali, cât şi de jurnalişti. „Ziarul de Iaşi“ a înaintat în acest an două cereri în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, dar cele două entităţi nu au răspuns la niciuna dintre acestea şi şi-au pasat răspunderea fiecare în curtea celeilalte.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri