Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Mărturia studentului înjunghiat în căminul T11 din Tudor Vladimirescu

GALERIE
student injunghiat
  • student injunghiat
- +

Un student şi-a înjunghiat colegul în gât în căminut T11 din complexul Tudor, ieri-noapte, doar o minune făcând ca acesta să nu-şi piardă viaţa. Motivaţia tentativei de crimă nu e clară, totul petrecându-se pe fondul stării de ebrietate a agresorului. "Mă pregăteam să ies în oraş. Băieţii serveau ceva... A luat cuţitul în mână, iar primul în cale am fost eu“, a declarat victima pentru "Ziarul de Iaşi" 

Un student al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ a fost aproape de a-şi omorî colegul de cameră, ieri-noapte, după ce l-a atacat cu un cuţit şi l-a înjunghiat în zona gâtului. Din relatările martorilor şi din spusele reprezentanţilor universităţii şi ale anchetatorilor, conflictul a izbucnit spontan, pe fondul consumului în exces al băuturilor alcoolice, în căminul T11 din Campusul „Tudor Vladimirescu“.

Ambii tineri erau consideraţi a fi fi studenţi şi „căminişti” buni, fără antecedente, iar evenimentul i-a şocat şi pe cadrele didactice de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, unde erau amândoi studenţi, cât şi pe colegii lor. „În jurul orei 00.30 am fost sesizaţi cu privire la un conflict spontant declanşat pe fondul consumului de băuturi alcoolice. O persoană a fost transportată la spital pentru a i se oferi îngrijiri medicale. Poliţişii s-au deplasat la faţă locului, au identificat persoana bănuită de comiterea agresiunii. Întrucât s-a constatat că victimei i-a fost pusă viaţa în pericol, a fost întocmit dosar penal pentru tentativă de omor”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.  

Agresorul ar fi fost foarte beat 

La puţin timp după miezul nopţii, Ionuţ Cojocaru, student în anul IV, cazat în T11 la camera 111, se pregătea să iasă în oraş şi a trecut pe la camera 120, de pe acelaşi palier, unde era cazat Marian Gavril Nergheş, student la master, anul I, în vârstă de 43 de ani, ca să îi salute pe cei care participau la o petrecere de ziua unuia dintre tinerii cazaţi acolo.

Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“, Marian Gavril Nergheş, de loc din Suceava, aflat în stare avansată de ebrietate, se certa cu unii dintre colegii lui de cameră, iar în urma scandalului l-a atacat cu un cuţit chiar pe Ionuţ, din Neamţ, care abia intrase în cameră. El a fost înjunghiat în zona gâtului, colegii de cameră au sunat la 112, acesta a fost transportat de urgenţă la spital, unde a intrat direct în sala de operaţie.

„Pacientul s-a prezentat cu o plagă tăiată de cuţit submandibular stânga, de opt centrimetri, în urma unei agresiuni. A fost operat la ora 01.15, intraoperator s-a constatat că sângerarea era la nivel muscular şi că nu erau atinse vasele mari“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD de la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. La faţa locului au ajuns echipaje ale Poliţiei şi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, care au dispus reţinerea lui Marian Nergheş, în jurul orei 6, pentru tentativă de omor.

Acesta a fost înaintat ieri şi magistraţilor de la Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, care a fost şi acceptată. „A fost un scandal între doi colegi de pe acelaşi palier, în urma consumului mare de alcool. A fost o reacţie disproporţionată. A fost o singură lovitură de cuţit în gât, o lovitură aplicată din faţă, se pare că doar constituţia robustă a victimei a făcut ca rezultatul să nu fie unul mai grav“, a declarat Alexandru Pecincu, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.  

A scăpat cu noroc 

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit să vorbească în cursul zilei de ieri şi cu victima, Ionuţ Cojocaru, încă internat la Spitalul „Sf. Spiridon“, pentru a afla versiunea acestuia asupra celor întâmplate. Tânărul spune că nu-l cunoştea dinainte pe agresor, că l-a întâlnit pentru prima oară în seara în care a fost atacat, şi că numele l-a aflat de la anchetatori. Mai mult, el susţine că nu a avut niciun conflict cu Marian Gavril Nergheş şi că acesta era beat în momentul în care el a ajuns în cameră.

„Am fost chemat la ziua cuiva, mă pregăteam să ies în oraş şi am trecut pe la ei să îi salut. Băieţii serveau ceva şi respectivul s-a apucat să scoată penisul afară şi să facă unele figuri. Un coleg i-a spus să se potolească şi, în momentul acela, a luat cuţitul în mână, iar primul în cale am fost eu“, a declarat Ionuţ Cojocaru pentru „Ziarul de Iaşi“.

Acesta a mai spus că a reuşit să îl prindă de mână şi să blocheze cea mai mare parte din lovitură, altfel ar fi fost acum în stare mult mai gravă. „Norocul meu a fost că l-am prins de mână şi am reuşit să-l opresc, iar el m-a lovit din încheietura palmei mai mult. Un prieten a sunat la Poliţie. Nu a fost o înjunghietură curată, dacă nu apucam să-l opresc... Mi-a deschis o plagă destul de mare la gât, am fost cusut, iar acum starea e stabilă. Zona cu rana mi s-a umflat foarte tare. Am spus şi eu că am avut puţin noroc“, a mai spus Ionuţ Cojocaru. Doctorii i-au spus că starea sa este una stabilă şi că va mai fi ţinut câteva zile sub observaţii pentru a vedea cum evoluează starea sa.  

Astăzi, agresorul va fi evacuat din cămin 

Reprezentanţii universităţii spun că se vor lua măsuri imediate în acest caz, dar că astfel de incidente, care se întâmplă în camerele studenţilor, ţin şi de educaţia tinerilor şi nu pot fi preîntâmpinate. Portarii au fost puşi în alertă să fie mai atenţi cu persoanele care intră în cămin, iar Marian Gavril Nergheş va fi evacut din cămin în cursul zilei de astăzi.

Primele măsuri au fost luate încă din momentul în care studentul a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore. Dacă ordonanţa de reţinere ar fi expirat fără ca el să fie arestat pentru 30 de zile, administraţia UTI a alertat portarii să nu-l fi lăsat pe acesta să intre din nou în cămin. Prof.dr. Irina Lungu, prorector responsabil cu imaginea universitară şi relaţii internaţionale, a precizat că există la nivelul organizaţiei consiliere de an şi de grupă pentru toate facultăţile, însă studenţii nu fac pasul de a apela la ele.

„Cred că asistăm la o schimbare de temperament sau de comportament al studenţilor. Când cineva încearcă să îşi manifesteze o anumită putere, ca să te dovedeşti la fel de bun reacţionezi, iar lucrurile degenerează de la violenţă de limbaj la cea fizică. Mai mult decât atât, dată fiind diferenţa de vârstă dintre cei doi, atacatorul având cu aproape 20 de ani mai mult, nu putem spune că ţine de o anumită generaţie sau de o anumită vârstă. Se pare că problemele sunt generale şi se adresează unei limitări în a te autocunoaşte. Consecinţele unui act nu mai sunt percepute ca fiind importante“, a declarat prof.dr. Irina Lungu.

Aceasta a spus că una dintre soluţiile ce ar putea fi luate este ca profesorii să îşi asume rolul de modele, iar studenţii să nu amâne responsabilitatea „până când absolvă o facultate“. „Rămâne valabilă consilierea, important este ca cineva să vină şi să spună că are nevoie de ajutor, iar asta este greu de perceput. Mai mult, cei doi nici nu aveau antecedente de vreun fel, erau «căminişti» de ani buni“, a adăugat aceasta. Înainte de a lua alte măsuri, conducerea UTI aşteaptă finalizarea anchetei procurorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri