Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Motivele sinuciderii steward-ului de la Blue Air. O scrisoare de adio răvăşitoare

GALERIE
Robert Cepareanu insotitor de zbor Blue air2
  • Robert Cepareanu insotitor de zbor Blue air2
- +

De neimaginat câtă tristeţe se afla în sufletul tânăr al însoţitorului de zbor de la BlueAir înainte să îşi curme viaţa. Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au primit scrisoarea de adio lăsată de tânăr înainte să moară: mesajul lăsat este răvăşitor, te înduioşează până la lacrimi. Stewardul arată în curprinsul scrisorii o nobleţe rară, un suflet extrem de bun cu cei din jur. 

La cei 24 de ani ai săi, băiatul avea un caracter deosebit, făcea fapte bune şi era mereu pus pe şotii. În scrisoare, tânărul are chiar puterea să glumească cu prietenii, spunându-le unora să mai slăbească, pe bunici îi trage de urechi, dăruieşte hainele sale cunoscuţilor după moarte, iar lucrurile la care a ţinut foarte mult le oferă, cu nume, prietenilor apropiaţi. Cele mai răvăşitoare cuvinte le are însă pentru fosta iubită, pe care ajunsese să o divinizeze şi de a cărei despărţire i-a fost inimaginabil de greu.

Cititi si: Sinucideri învăluite în mister la baza ieşeană a BlueAir. O poveste amară de viaţă

Deşi personală, cu acordul familiei, “Ziarul de Iaşi” a ales să publice fragmente din scrisoare, deoarece în ea se regăsesc tot zbuciumul sufletesc al unei generaţii care pare neadaptată, majoră, dar vulnerabilă emoţional, un zbucium pe care, la vârsta sa, Robert nu l-a putut cuprinde, pasiunile lui mistuitoare, dar şi modul de gândire şi trăirile de neînţeles pentru mulţi ale tinerilor din ziua de azi, ai anului 2020. Scrisoarea arată şi că, în aceste vremuri de pandemie, grijile cumulate pot produce efecte ireparabile.

Copleşitoarea scrisoare a lui Robert Cepăreanu a fost scrisă pe bucăţi, cel mai probabil în decursul mai multor zile. În prima parte, îşi cere iertare iubitei. În pragul sinuciderii, Robert este chinuit de dorul fetei, pe care nu o mai văzuse de două săptămâni. Regretă enorm că nu a mai zărit-o în ultimele zile. O cunoscuse în urmă cu jumătate de an şi au stat periodic împreună. Robert locuia într-un apartament din zona Podu Roş, împreună cu un frate şi un prieten. Aici şi-a consumat iubirea, într-un spaţiu restrâns şi fără intimitate. De altfel, suferea că i se micşorase salariul, dar şi pentru că avea “aripile frânte”, operatorul BlueAir suspendându-şi mare parte din zboruri.

Cititi si: Insotitorul de zbor căutat de Poliţie şi părinţi a fost găsit spânzurat in Copou

După ce s-a despărţit de iubită, Robert i-a trimis acesteia mai multe mesaje, însă fata nu i-a răspuns. I-a spus şi că se va sinucide. Tânărul a intrat în depresie, iar la sfârşitul săptămânii trecute, la orele amiezii, după ce a luat masa împreună cu sora lui, şi-a luat rucsacul şi a plecat “în Poieniţă”, un loc din pădurea Ţicău, în zona părtiei. Aici, şi-a pus telefonul pe vibraţii şi apoi în rucsac. Nu ştim dacă a zăbovit mult până să se sinucidă, însă a fost descoperit după câteva zile, de un păstor de vaci, care şi-a găsit animalul mugind cu faţa spre tânărul spânzurat. Cel care l-au dat jos din copac au fost mama şi tatăl, care locuiesc în zona Ţicău. Aceştia au fost copleşiţi de durere. Ulterior, un prieten care ştia parola telefonului a descoperit mesajul pe care îl prezentăm, fragmentar, în rândurile ce urmează, cu acordul familiei. Este un mesaj care arată sentimente trăite paroxistic, dar este şi un semnal de alarmă. În aceste vremuri, efectul cumulat al pierderior de venituri sau a locurilor de muncă, cauzate de epidemia cu COVID19, dar şi al dramelor personale, pot conduce la gesturi cu consecinţe tragice, ireparabile.

“Dacă citiţi asta, înseamnă că am reuşit”

În prima parte, Robert îşi cere iertare iubitei, în fraze înduioşătoare şi sensibile. Am ales să publicăm doar o iniţială din numele fetei. “Dacă citiţi asta, înseamnă că am reuşit (n.r. - să se spânzure). Îmi pare rău că s-a ajuns la asta. Aş fi putut trece peste lipsa jobului, banilor şi orice altceva, dar nu şi pentru despărţirea de N. Abia după ce am pierdut-o am realizat că o iubesc. Am pierdut-o din cauza prostiei şi idioţeniei mele. Nu am putut suporta gândul că nu mai e cu mine şi că ar putea fi cu altcineva”, spune el. Mai adaugă şi că avea intenţia încă de dimineaţă să se sinucidă), când a aflat de despărţire, dar nu a avut curaj să o facă. “Poate era prea bună pentru mine (…) Îmi pare rău dacă te-am speriat când mă enervam la jocuri, şi înjuram, şi loveam tastatura, dar (n.r. - înjurăturile) nu îţi erau adresate ţie, şi nu aş fi îndrăznit vreodată să te lovesc, deşi ai crezut că sunt în stare”, mai spune el, povestind apoi că îi pare rău că a vrut să vină acasă la iubită: “Nu am făcut-o în final, şi regret, pentru că poate te-aş mai fi văzut pentru ultima oară. Cu durere în inimă îţi spun că îmi pare rău”, scrie tânărul în prima parte a scrisorii de adio.

“Mulţumesc pentru copilărie”

În a doua parte a scrisorii, el îşi cere iertare părinţilor, iar pe unii din familia sa îi trage uşor de urechi, oferindu-le sfaturi de viaţă, în ciuda vârstei lui, de numai 24 de ani. Nu le vom reda numele. “Îmi pare rău, şi îmi cer scuze mamei şi tatei pentru că am făcut asta, dar a fost alegerea mea. Aveţi grijă de R. şi R. (n.r. - fraţii tânărului) în continuare, cu bune şi rele. Şi invers, ei de voi. Poate vă împăcaţi şi cu cei din deal mai bine cu ocazia asta (n.r. - cu rudele familiei). Mi-am expirmat sentimentele mele în felul meu, dacă v-a deranjat că vorbeam mai porcos, îmi pare rău, pe unii oameni îi deranja, dar m-am obişnuit. R., ai grijă cu şcoala şi nu te mai supăra aşa uşor din orice, cum am făcut eu. Şi nu mai fi aşa al dracului, mai ascultă, că nu îţi zice nimeni de rău. Iar tu R. nu mai fi aşa de zgârcit, că nu ajungi nicăieri.

Am avut certurile noastre şi ne-am spus multe unul altuia. Se pare că, într-un final, eu am fost cel imatur de am ajuns în punctul ăsta. Să ai noroc cu B., dacă ea este aleasa ta, iar dacă nu, îţi urez casă de piatră cu oricine ai fi. C., tu sper să te împaci cu T., sigur a avut motiv întemeiat că nu a mai vorbit în perioada asta. Şi chiar dacă nu a avut, nu trebuie să ajungi până în punctul când îl pierzi de tot şi să suferi că nu îl mai poţi avea din nou. Ştiu sentimentul, şi nu este sănătos. Aveţi grijă unul de altul. Dacă te-am supărat cu ceva, T., şi de aceea nu ai mai vorbit cu mine. îmi pare rău. Am fost curios să aflu motivul, dar nu am mai apucat. Poate îţi găseşti şi tu o prietenă, odată. Să ai grijă în continuare de fraţii tăi, dar să nu uiţi şi de tine. Altfel, ajungi ca mine: cu mâna goală, la fundul sacului. Am sperat până la vârsta asta ca tu şi C. să găseşti pe cineva şi să îţi întemeiezi o familie, ai fi fost un tătic grozav, încă mai este timp cred. Mulţumesc pentru copilărie. M., să fii cuminte în continuare şi să ai grijă cu picioarele alea pe unde umbli. Tu, M. şi bunicii din Tătăraşi, două bunici care aţi avut grijă de noi la bine şi la greu. (…) Să vă menţineţi sănătoşi. Şi, V., nu mai fi aşa schimbătoare, azi prieten, mâine duşman, iar dacă faci o faptă bună nu trebuie să îi reaminteşti acelei persoane de 5.000 de ori, că o se simtă prost.

Continuă să faci fapte bune fără partea schimbătoare, de aia nu vrea R. să treacă prea des pe acolo. Ai o parte bună în tine, foloseşte-o pe aceea. S. şi F., vă mulţumesc pentru ajutor şi suportul oferit până acum. Scuze că v-am dezamăgit. Dar mai rămâne un mărţişor în familie, să aveţi grijă de cei mici, în special. Bunelu, te rog nu mai fi aşa de încăpăţânat, mai ascultă şi de ceilalţi că nu le ştii pe toate. Ascultă şi pe ei că nu ai nimic de pierdut, ci doar de câştigat. Îmi plăceau poveştile şi că aveai o memorie extraordinară. Poţi fi mai bun şi la vârsta ta. Sper să îmi asculţi sfatul, ai două fete care aşteaptă acel ceva de la tine”, a scris Robert.

Mesaje către prieteni

Despre prieteni, acesta are numai cuvinte de laudă, iar pe unii îi îndeamnă să facă sport, pentru a slăbi. Acesta glumeşte, deşi ştie că este ultima oară. În această parte, Robert îşi arată partea umană, bună, a sufletului său îndrăgostit. “C., îşi urez succes în carieră, poate chiar o să lucrezi de curând aşa cum şi-ai dorit. Continuă să slăbeşti, mi-ai promis. Poate îţi găseşti o fată şi tu în sfârşit, ca să nu mai fii aşa deprimat, şi să te bucuri şi tu. Scuze şi ţie că ai încercat să mă convingi să nu o fac. Dar a fost prea mult pentru mine. A fost cel mai deprimant şi greu moment din viaţa mea şi nu am mai plâns niciodată pentru nimeni până la B. (n.r. - fosta iubită). Îmi pare rău şi faţă de A., poate crede că am vrut să i-o fur pe N., nu a fost cu intenţie, chiar am încercat să ignor, deşi îmi plăcea şi te întrebam de ea. (…) Dacă ajungi să citeşti şi tu asta, T., vreau să îţi las ţie calculatorul meu cu tot ceea ce cuprinde el, iar dacă găseşti ceva pe el ce îmi aparţine, poţi şterge. Îţi mai las ţie echipamentul meu de snowboarding, pantalonii, geaca, casca ruroc cu cablul de încărcare, cele două plăci de snowboarding, papucii, mănuşile şi rucsacul meu cu broşele. Go-pro-ul aş vrea să îl las lui C., poate îl foloseşte la maşină, nu am ştiut ce altceva să îi las. Telefonul meu aş vrea să ajungă prima oară la N., ştie ea ce trebuie şters, eu nu am putut. Şi după, îl poţi păstra tu, T.. Hainele mele poate R. să facă ce vrea cu el, le puteţi împărţi, ca şi celelalte lucruri ale mele”, a scris băiatul.

“Nu ştiu ce mă aşteaptă dincolo. Adio”

Ultima parte a scrisorii, cel mai probabil, băiatul a scris-o lângă copacul de care avea să se spânzure. În încheiere, îşi face griji că nu ştie ce va fi “dincolo”. Îşi lasă ultimele cuvinte, reamintind amar de dragostea neîmpărtăşită. “Nu ştiu ce altceva să mai las scris aici. Poate ajung să citească toţi cei menţionaţi aici, inclusiv N. Poate nu am fost cel mai bun fiu, frate, verişor, nepot, prieten, iubit, elev, angajat. Dar am încercat, cu bune şi rele, să mă îmbunătăţesc, mai greu sau mai uşor. Cu unele poate am reuşit, cu unele nu. Dar consider că, odată ce am ajuns aici, că am eşuat la fiecare dintre ele, şi am dezamăgit nişte oameni la care ţineam. Dar gândiţi-vă şi la cum mă simţeam eu, şi că nu este uşor să treci peste ele. N. nu a fost ceva peste care să trec peste. Dintre cele trei iubite, B. - trei ani, nu am fost afectat după despărţire, G. - cu care am fost trei săptămâni, nici la ea nu am avut resentimente şi nu am suferit, deoarece ea nu era ceea ce căutam. Şi când în sfârşit am găsit ceea ce căutam, m-am comportat cum m-am comportat şi am pierdut-o. Şi aici îmi iau rămas bun. Nu ştiu ce mă aşteaptă dincolo. Adio”.

Scrisoarea lui Robert denotă o situaţie limită, cel mai probabil un puseu depresiv, în care, de obicei, este nevoie de ajutor, de consiliere psihologică. E un băiat inteligent, jovial chiar, dar care, din nefericire, nu reuşeşte să găsească ieşire dintr-un cumul de situaţii grele, unele cauzate direct de situaţia prin care trecem acum cu toţii. Pandemia cu COVID 19 accentuează, se pare, povara unor sentimente care afectează persoanele care traversează experienţe dificile. „O parte dintre pacienţii pe care i-am văzut au spus că se simţeau trişti, aveau sentimente de inutilitate, iar lipsa contactului social s-a suprapus peste starea aceasta, care părea să îi excludă şi mai mult social”, ne-a precizat într-un articol de pe 21 mai dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie “Socola”. Este şi motivul pentru care vom publica în continuare opiniile psihologilor pe tema acomodării cu situaţiile grele din aceste vremuri. Sfaturile acestora pot fi utile, poate chiar salvatoare pentru persoanele aflate în situaţii critice. Astfel, moartea lui Robert nu ar fi zadarnică. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri