Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sentinţă năucitoare

EXCLUSIV: O imensă bucată din Iaşi, de o valoare uriaşă pentru buget, a fost dată comunei Miroslava

GALERIE
08 Antibiotice
  • 08 Antibiotice
- +

O sentinţă recentă a instanţei a produs uluială la vârful Primăriei Iaşi. Dacă sentinţa rămâne definitivă, suprafaţa municipiului s-ar putea reduce cu o bucată considerabilă, circa 600 de hectare. Mai mult, este una din bucăţile cele mai râvnite de investitori din tot oraşul. O decizie recentă a Tribunalului Iaşi, în primă instanţă, a căzut ca un trăznet: aproape tot şesul Bahluiului, inclusiv Antibiotice SA şi Complexul Era Park, va deveni parte din teritoriul administrativ al comunei Miroslava. Miza nu este neapărat proprietatea asupra terenului, întrucât pe o bună parte a şesului sunt făcute puneri în posesie de primăriile din Iaşi, Miroslava şi Valea Lupului. 

Dreptul de proprietate mai este dezbătut doar parţial pe câteva terenuri ce valorează, în total, peste 40 milioane euro. Dar, mai important, sumele încasate din taxele şi impozitele pe proprietăţile existente şi viitoare, dar şi cotele parte din profiturile ori salariile plătite la numeroasele firme mari din zonă, constituie un venit uriaş la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde se află acestea amplasate. Estimările arată că, cu banii de aici, s-ar putea construi în Iaşi câte o pasarelă precum Dacia-Păcurari la fiecare 2-3 luni. În plus, există o miză uriaşă viitoare: terenuri de oferit viitorilor investitori strategici ce vor să se dezvolte în zonă. Lovitura dată de primarul liberal Dan Niţă lui Mihai Chirica este de-a dreptul năucitoare.

În afara de Antibiotice SA, pe terenul câştigat de Miroslava mai sunt acum reprezentanţe şi sedii de firmă, precum şi zona complexului ERA. Pe lângă taxele pe proprietate din zonă, absolut considerabile, o altă sursă de finanţare pentru bugetul local al UAT-ului deţinător este, cum spuneam, impozitul pe venit din salariile angajaţilor din companiile care au sau vor avea sediul în această zonă. Unele estimări arată că suma se poate ridica, anual, la zeci de milioane de euro. Procesul pentru şesul Bahluiului datează din 2016 şi a avut ca obiect stabilirea liniei de hotar între Iaşi şi Miroslava. „Nu numai că vom ataca cu recurs, ci vom şi câştiga cu siguranţă, pentru că, probabil dintr-o neglijenţă, altfel nu pot să o numesc, nu s-a citat de către judecător propriile sale expertize cerute care atestau faptul că limita administrativă este stabilită în mod legal şi conform Legii din 1968, aşa cum este în momentul de faţă“, a comentat ieri primarul Mihai Chirica. În schimb, Miroslava invocă hărţi cadastrale din anul 1965.

Ce a decis instanţa

În perioada 2006 - 2010, primăriile din Miroslava şi Iaşi au încercat, în mai multe rânduri, să cadă de acord, prin mediere, asupra limitelor administrative. În 2006 s-a ajuns la un acord în favoarea Primăriei Iaşi, dar, în decembrie 2010, o Comisie de mediere a schimbat din nou hotarul, iar şesul Bahlui a ajuns în Miroslava. Procesul verbal nr. 119/M/2010 a fost semnat de toţi membrii Comisiei, mai puţin de către cei ai Iaşului, la discuţii prezentându-se un specialist în cadastru al Primăriei Iaşi care nici nu fusese împuternicit de municipalitate pentru a putea decide limita de hotar dintre cele două UAT-uri. Deşi Comisia de mediere a stabilit linia de hotar în favoarea Miroslavei, concilierea nu a mai fost finalizatăefectiv întrucât Primăria Iaşi nu a semnat procesul verbal. În contextul în care medierea dintre Iaşi şi Miroslava nu a avut un rezultat agreat de ambele părţi, în 2016 Instituţia Prefectului a deschis un proces în instanţă prin care solicita judecătorilor să se pronunţe. Prefectura a acţionat în baza Legii 133/2012 care obligă prefectul să intervină pentru a concilia părţile sau, în caz contrar, să se adreseze instanţei. „Din interpretarea acestei dispoziţii legale rezultă că în ipoteza în care procesele verbale de delimitare a hotarelor nu au fost semnate sau au fost semnate cu obiecţiuni de membrii comisiei de delimitare, iar în faţa prefectului nu se poate ajunge la o înţelegere, acesta din urmă este îndrituit să promoveze o acţiune în stabilirea hotarelor unităţilor administrativ-teritoriale, acţiune care este de competenţa instanţei de contencios administrativ.

Aşadar, legiuitorul conferă prefectului dreptul de a sesiza instanţa“, se arată în acţiunea înaintată în noiembrie 2016 semnată de fostul prefect Marian Grigoraş. În instanţă au fost chemate primăriile din Iaşi şi Miroslava, iar Prefectura a depus mai multe înscrisuri, printre care şi toate procesele verbale de delimitare şi mediere încheiate anterior, fără a se implica de o parte sau alta. Mai mult, instituţia a solicitat judecarea în lipsa vreunui reprezentant al Prefecturii. După mai multe termene şi amânări, fiind făcut şi un raport de expertiză topo-cadastrală, Tribunalul Iaşi a soluţionat dosarul pe 28 martie. „Stabileşte hotarul dintre Municipiul Iaşi şi Comuna Miroslava conform liniei de delimitare propusă de comisia de mediere - anexa grafică la procesul verbal de delimitare şi recunoaştere a limitelor nr. 119/M/03.12.2010“, se arată în decizia judecătorului. Hotărârea nu este una definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. „S-a pronunţat în primă instanţă, există expertizele făcute şi la cererea judecătorului şi contraexpertiză făcută de noi, iar ambele atestă acelaşi lucru, respectiv limita este corectă aşa cum este astăzi. Decizia este surprinzătoare. E foarte bine că e în primă instanţă, şi ne vom apăra“, a spus primarul Chirica.

Primăria a inventariat parte din teren înainte de decizie

Cu toate că terenurile din şes Bahlui fac obiectul unui litigiu, Primăria a decis, cu câteva săptâmâni înainte de decizia Tribunalului, să inventarieze parte din teren cu scopul ulterior de a-l intabula. În 28 februarie, Consiliul Local (CL) a adoptat în unanimitate o hotărâre în acest sens. Primarul din Miroslava, Dan Niţă (PNL), a aflat despre hotărârea CL de la redactorul „Ziarul de Iaşi“, zilele trecute, când i-a fost solicitat un punct de vedere pe temă. Ulterior, juriştii autorităţii locale au întocmit documentaţia pentru atacarea hotărârii CL în contencios.

Între timp, a apărut şi decizia instanţei favorabile Miroslavei. „Am aflat cu stupoare şi îngrijorare că Municipiul Iaşi prin CL a aprobat în unanimitate o hotărâre prin care şi-a completat inventarul privat al municipiului cu 121,3 ha de teren ce aparţin comunei Miroslava, pentru care ne judecăm de ani de zile. În momentul de faţă sunt mai multe acţiuni pe rolul instanţelor exact pe această speţă. (...) Nu cred că cei care au votat această hotărâre au citit legea înainte. Ne vom îndrepta împotriva lor!“, a declarat, înainte de decizia din 28 martie, Dan Niţă. Edilul nu a exclus nici ideea unor acţiuni penale împotriva fiecărui consilier local care a votat pentru inventarierea terenului de 121 ha. Culmea, printre cei care au votat au fost şi colegii săi de partid, respectiv consilieri locali ai PNL. „Eu îmi doresc să colaborez cu primarul Iaşului şi Consiliul Local Iaşi pe diverse proiecte comune, dar îmi doresc în acelaşi timp să stăm la o masă cu specialiştii noştri şi să găsim soluţii care să ducă la progres şi dezvoltare cât mai rapid. Până acum, nu am văzut acest lucru“, spunea Dan Niţă, săptămână trecută.

„Dacă era o chestiune de nelegalitate, cu siguranţă nu ar fi trecut de secretara Consiliului Local care este foarte atentă la aceste detalii“, a răspuns ieri Mihai Chirica. Despre medierile organizate în trecut, primarul Iaşului a spus că „erau nişte negocieri de troc“. „Neglijenţa altor administraţii a ajuns acum să se descarce pe mine“, a adăugat Mihai Chirica, amintind de faptul că scandalul delimitării administrative a început pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita. „(Suprafaţa de 121 ha, n.r.) nu figura, nu figureazăşi nici nu va figura de altfel în limita administrativă teritorială a altei localităţi. Secretara Consiliului Local a considerat oportună, ca nivel de legalitate, oportunitatea, ca şi procedură, am făcut-o eu, şi eu apăr cu tot efortul interesele oraşului pentru că nu iau cu mine nimic în mormânt şi nu o fac pentru mine personal. Decizia mea a fost să luptăm până la capăt, deciziile anterioare erau nişte negocieri de troc pe care eu nu le voi face câte zile voi rămâne primar“, a mai spus primarul Iaşului.

Cei doi primari au stat ieri la aceeaşi masă

Contactat telefonic ieri, primarul Dan Niţă nu a dorit să facă alte comentarii în plus faţă de cele de săptămâna trecută, chiar dacă decizia Tribunalului apărută între timp este favorabilă comunei pe care o conduce. Edilul s-a întâlnit ieri cu primarul Chirica, unul dintre scopuri fiind clarificarea situaţiei şoselei Iaşi - Voineşti.

În acest caz, Primăria Iaşi a organizat o licitaţie pentru refacerea şoselei, adjudecată între timp, dar în care a inclus şi o porţiune de teren care aparţine Miroslavei (o fâşie de teren de circa 1.400 metri liniari, în dreptul pepinierei). Iniţial, cele două părţi nu s-au înţeles asupra modului în care să clarifice această situaţie, dar acum pare că lucrurile se îndreaptă spre un acord. Miroslava ar urma să cedeze porţiunea municipiului Iaşi, iar Primăria Iaşi va da la schimb un drum din spatele fabricii Antibiotice, în zona în care autoritatea locală comunală vrea să amenajeze un nou parc industrial. „Procesul dintre municipiul Iaşi şi comuna Miro­slava nu reprezintă o neînţelegere între noi. Am şi discutat foarte clar: nu amestecăm lucrurile“, a comentat primarul Chirica. El a adăugat că fiecare parte apără interesele localităţii proprii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri