EXCLUSIV: O investiţie surpriză la Iaşi: 165 milioane euro. Unde vor ajunge banii?

vineri, 22 martie 2019, 02:50
3 MIN
 EXCLUSIV: O investiţie surpriză la Iaşi: 165 milioane euro. Unde vor ajunge banii?

Criticată mereu că doar adună profit din ţară, încă de la privatizarea din 2005, Delgaz Grid, fosta E.ON, anunţă o extindere şi modernizare fără precedent în judeţul Iaşi şi în zonă. Valoarea investiţiilor anunţate, şi deja scoase la licitaţie, ajunge la aproximativ 165 milioane de euro. Aceasta este suma pe care Delgaz Grid o va investi în următorii trei ani în reţelele electrice din zona de nord-est a ţării. Un alt contract important scos la licitaţie prevede proiectarea de noi reţele de gaz metan în tot judeţul Iaşi.

Un operator de utilităţi a lansat o licitaţie „gigant“, contractul fiind estimat la circa 120 milioane euro. Aceasta este suma minimă pe care Delgaz Grid o va investi în următorii trei ani în zona de nord-est a ţării în ceea ce priveşte lucrări la instalaţii electrice de medie şi joasă tensiune. La suma estimată (557,8 milioane lei) se adaugă şi valoarea materialelor pe care le va pune la dispoziţie Delgaz Grid către firmele care vor fi contractate, astfel că valoarea totală a achiziţiei este de 772,3 milioane lei (circa 165 milioane de euro). Intenţia Delgaz este de a semna un acord-cadru cu o valabilitate de trei ani, achiziţie fiind împărţită în cinci loturi, în funcţie de tipul de lucrări. Pentru fiecare lot în parte, Delgaz va semna acordul cu un număr maximum de firme cuprins între 15 şi 60 societăţi. Ulterior, lucrările punctuale comandate de Delgaz vor fi relicitate de operatorii care au semnat acordul cadru.

Cum se împart banii

Cei mai mulţi bani (336 milioane lei din cele 557) sunt prevăzuţi pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de joasă tensiune. „Contractele subsecvente vor fi atribuite de 1-2 ori pe lună, sau de câte ori apare o nevoie nouă pe perioada de valabilitate a acordului cadru“, spun oficialii Delgaz în anunţul de licitaţie. Pentru acest lot, Delgaz are în vedere semnarea acordului cu maxim 60 de societăţi. Alţi 104 milioane lei constituie fondurile estimate pentru lucrări de reabilitare a reţelelor de medie tensiune. Pentru posturile de transformare şi modernizarea tablourilor de distribuţie, Delgaz a estimat 45,4 milioane lei, iar 58,2 milioane lei pentru lucrări de înlocuire de diverse echipamente. Nu în ultimul rând, cel de-al cincilea lot vizează lucrări de extindere a reţelelor de joasă şi medie tensiune cu scopul de a alimenta noi consumatori (13,6 milioane lei). „Lucrările de investiţii sunt lucrări care se execută cu proiect tehnic (care va fi pus la dispoziţie la reofertare), care îmbunătăţesc caracteristicile reţelei prin înlocuirea elementelor defecte, uzate, cu componente noi care respectă specificaţiile tehnice Delgaz Grid şi care asigură prin modernizarea instalaţiilor, parametrii de calitate ai energiei electrice distribuite, conform standardelor tehnice în vigoare şi un grad mărit de siguranţă în funcţionare şi exploatare“, se arată în documentaţia de atribuire. Lucrările vor fi executate la instalaţiile electrice din şase judeţe: Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi Suceava.

Alte două licitaţii de 10 milioane euro

Dar licitaţia de 557 milioane lei nu este singura lansată de Delgaz Grid în ultimele zile. Alte două proceduri, în valoare totală de peste 47 milioane lei, au fost urcate în SICAP, sistemul naţional de achiziţii publice. Prima dintre acestea va fi adjudecată printr-o procedură competitivă cu negociere, valoarea contractului fiind de 37,3 milioane lei. Obiectul achiziţiei constă în proiectarea şi execuţia de branşamente în sistemele de distribuţie a gazelor naturale. Licitaţia este împărţită în 17 loturi, iar unul dintre loturi acoperă lucrări în tot judeţul Iaşi în valoare de peste 3,4 milioane lei, în timp ce restul loturilor vizează lucrări în alte judeţe din ţară. Contractul aferent celeilalte licitaţii lansate zilele trecute are o valoare estimată de 10,5 milioane lei. În acest caz, este vorba despre lucrări de realizare şi întreţinere culoare de trecere a liniilor electrice aeriene. În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, suma alocată ajunge la circa la 2 milioane lei. Astfel, cele trei proceduri de licitaţie vizează investiţii în următorii ani în sumă maximă de 605 milioane lei, ceea ce înseamnă circa 130 milioane euro. La acestea, cum menţionam mai sus, se adaugă preţul materialelor şi echipamentelor. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii