EXCLUSIV Panică printre părinți: cazuri de tuberculoză la o grădiniță privată. De ce s-a ținut două luni totul „la secret”?
Cazuri de tuberculoză (TBC) au fost descoperite la Grădinița Privată „Club Kiki” din comuna Rediu, situată pe șoseaua Rediu – rond Păcurari. Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis că este vorba de două cazuri, un adult și un copil, însă sunt părinți care vorbesc despre un număr mai ridicat de infecții. Conducerea unității nu a putut fi contactată, nerăspunzând la apelurile noastre, în ciuda insistențelor. Grădinița funcționează în continuare în program normal.
Către redacția „Ziarul de Iași” s-a adresat un părinte care a relatat întâmplările de la Grădinița Privată „Club Kiki”. Acesta susține că a fost informat abia după o lună jumătate despre confirmarea primului caz de tuberculoză din unitate. Conform DSP, primul caz de TBC a fost diagnosticat la finalul lunii aprilie. Reacțiile și măsurile luate de conducerea instituției, care au întârziat mai bine de 45 de zile, au stârnit îngrijorare în rândul părinților.
„Din luna mai se știa că una dintre educatoare a fost confirmată cu TBC, iar ea, la rândul ei, a dat copiilor din grupă. Grupa sa luând masa și jucându-se împreună cu o altă grupă din grădiniță, a transmis și altora. Părinții au făcut sesizare la DSP, însă nu răspunde nimeni, nici la telefon, nici pe mail. Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă acolo și faptul că se ascund aceste lucruri, pentru că este în joc viața copiilor”, a transmis părintele unui copil de la grădinița privată. Potrivit acestuia, luni, 17 iunie, a fost organizată o ședință, iar părinții au fost anunțați că trebuie să își testeze copiii și să le dea tratament preventiv.
DSP Iași confirmă două cazuri de TBC
„La momentul de față, sunt confirmate două cazuri de TBC (nu se consideră focar) la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și un copil. Medicii din Dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind în curs de desfășurare. Conform protocolului, sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment. Pe parcursul acestei anchete, Direcția de Sănătate Publică Iași a avut o permanentă colaborare cu Dispensarul TBC”, ne-a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.
Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași, a explicat că primul caz de tuberculoză a fost diagnosticat la sfârșitul lunii aprilie. Pacienta, o angajată de sex feminin a centrului educațional respectiv, a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară contagioasă. S-au luat toate măsurile necesare pentru pacientă, inclusiv diagnosticarea, tratamentul, scoaterea din sistem, și a fost anunțată ancheta epidemiologică la unitatea respectivă.
„Ca urmare a anunțului privind ancheta epidemiologică, unitatea ne-a transmis o listă cu 9 adulți și 14 copii cu vârste sub 5 ani pentru care trebuia să efectuăm investigații pentru o formă particulară de tuberculoză denumită infecție latentă. Aceasta înseamnă că persoana a fost expusă la microbul tuberculozei, dar încă nu a dezvoltat boala. Dintre cei 14 părinți, 7 au ales să-și testeze copiii la cabinete particulare, în timp ce ceilalți 7 au fost testați prin testare tuberculinică la noi. În urma acestor investigații, un singur copil a fost considerat puternic suspect de afecțiune pulmonară. Acest copil a fost internat la secția de pneumoftiziologie pediatrică a spitalului nostru, unde diagnosticul de adenopatie hilară de etiologie tuberculoasă, o formă particulară de tuberculoză tipică pentru copii, a fost confirmat. Tratamentul a fost instituit imediat, iar copilul se află în prezent sub supraveghere medicală și tratament”, a declarat Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al PNPSCT.
Toți copiii trebuie să urmeze chimioprofilaxia pentru infecția tuberculoasă
Dr. Adriana Sorete Arbore a mai adăugat că apariția celui de-al doilea caz a determinat extinderea anchetei epidemiologice la întreaga grădiniță. În prezent, sunt sub supraveghere, testare, diagnosticare și investigare două grupe de copii din această grădiniță, precum și 17 adulți. În momentul de față, există două cazuri confirmate de tuberculoză în grădiniță, respectiv un adult și un copil.
Conform legii, toți copiii trebuie să urmeze chimioprofilaxia pentru infecția tuberculoasă. Acest tratament este instituit după ce medicul din dispensarul TBC, în colaborare cu medicul pneumolog pediatru din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, decid că este necesar.
În cazul copilului diagnosticat, infecția a depășit stadiul latent și se impune tratamentul specific. De asemenea, toți copiii, în special cei din grupa primei persoane diagnosticate, trebuie să urmeze chimioprofilaxia pentru a preveni dezvoltarea bolii.
Grădinița este deschisă în continuare
Contactată de „Ziarul de Iași”, conducerea grădiniței (director și director administrativ) s-a ferit să ofere un punct de vedere. Am reușit să luăm legătura doar cu directoarea unității de învățământ, Elena Pomârlean, care ne-a transmis că această problemă nu este pe domeniul dumneaei.
„Este o anchetă care este în curs de desfășurare. Vom vedea cum se va desfășura. Nu sunt cazuri de tuberculoză 100%, cel puțin nu la copii, din câte am înțeles. Ei au o imunitate, e cu totul altceva, nu aș putea să vă explic în termeni medicali”, a precizat aceasta. Spunându-i că DSP Iași ne-a confirmat existența a două cazuri și întrebând dacă este adevărat că au fost anunțați părinții abia după o lună jumătate de la confirmarea primului caz, directoarea ne-a zis că nu este în măsură să ne ofere mai multe declarații.
„Eu nu sunt în măsură să vă dau mai multe declarații. Se vehiculează tot felul de suspiciuni. Nu sunt eu direct răspunzătoare. Mai este o doamnă, administrator, sau patronul grădiniței, cu care puteți discuta. Eu mă ocup doar de educațional”, a completat Elena Pomârlean.
Am încercat să luăm legătura cu directorul administrativ al grădiniței, însă acesta nu ne-a răspuns. Am contactat secretariatul unității, însă directorul administrativ nu a fost găsit pentru a ne oferi declarații despre situația de la grădiniță. Părintele care ne-a povestit cele întâmplate la Grădinița Privată „Kiki”, ne-a confirmat că unitatea de învățământ este deschisă în continuare.
„Au fost primiți la grădiniță copii care au fost confirmați pozitiv. Copilul meu este din clasa vecină, nu din clasa doamnei educatoare cu TBC. Colegi de-ai copilului au fost confirmați pozitiv, au transmis părinții pe grup. Copii de 3 ani cu tuberculoză? Mi se pare strigător la cer. Directoarea nu a anunțat părinții despre asta. Știu că este greu și nu ai unde să îți lași copilul, dar la așa o situație trebuie să testezi, să izolezi. Nu aștepți să treacă o lună jumătate pentru asta. Faptul că deja a început să se manifeste și la alte grupe mi se pare grav. Ieri s-a aflat că doi copii din grupa mică au fost confirmați pozitiv, din grupa copilului meu. Din ce am înțeles, din grupa educatoare cu TBC, au rămas 6 copii care, chiar dacă sunt pozitivi, sunt primiți în continuare la grădiniță. Copiii nu au fost mutați în alte săli, învață exact în aceleași spații. Doamna directoare nu ne-a oferit nicio explicație. A spus doar să fie testați copiii, iar în funcție de rezultat va vedea cum poate să îi mute într-o altă clădire”, a declarat părintele.
Ce este tuberculoza și cum se transmite? Precizările managerului de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași
Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, a explicat că tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie prin secrețiile rezultate din tusea persoanei bolnave, aerosolizate în spații închise sau insuficient ventilate. Pentru a preveni infecția, este esențial ca orice persoană cu simptome respiratorii precum tuse, secreții nazale sau strănut să poarte o mască de protecție în prezența altor persoane, mai ales a copiilor, și să consulte un medic pneumolog imediat ce apar aceste simptome. De asemenea, igiena mâinilor și a încăperilor, aerisirea frecventă și evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante pentru reducerea riscului de infecție.
„În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași la o unitate de învățământ în regim privat din Iași, din datele oferite de coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supravegherea și Control al Tuberculozei, transmitem ca ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și, împreună cu partenerii noștri de la Direcția de Sănătate Publica Iași, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica și reduce focarul de infecție”, ne-a declarat Radu Crişan Dabija.
Medicul a subliniat că tuberculoza este și, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România și în județul Iași, iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul, prin specificul său și având în componență Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele și pregătirea pentru a lupta cu această patologie. Educația sanitară, însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situații: vaccinarea BCG, controlul simptomelor și consulturile preventive. Acțiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenție suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră, încheie managerul.
Publicitate și alte recomandări video