EXCLUSIV: Pericol ascuns în „laptele şi cornul“ școlilor ieșene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

Document intern obţinut de „Ziarul de Iaşi“.

EXCLUSIV: Pericol ascuns în „laptele şi cornul“ școlilor ieșene

GALERIE
lapte si corn
  • lapte si corn
- +

Tone de lapte ce ajunge la preşcolarii sau elevii din clasele primare şi gimnaziale sunt depozite în condiţii improprii, potrivit unui document oficial obţinut în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“. Documentul relevă că majoritatea şcolilor din judeţ nu sunt în regulă în ceea ce priveşte condiţiile de depozitare a laptelui şi cornului u probleme sunt inclusiv în municipiul Iaşi, la şcoli de renume. La şcolile de la sate situaţia e de-a dreptul dezastruoasă: unele primesc produsele lactate o dată pe săptămână şi le ţin în cancelarie, fără frigider. 320 de frigidere ar fi necesare celor peste 550 de şcoli din judeţ. „Credem că, până la finele lunii august 2016, toate şcolile vor achiziţiona frigiderele necesare“, promit reprezentanţii ISJ. Ce spune DSP, DSVSA, Consiliul Judeţean şi Prefectura despre situaţia depozitării alimentelor copiilor? 

Autorităţile ieşene încearcă în această perioadă să remedieze o situaţie ruşinoasă ce datează de mai mulţi ani, şi care a pus în pericol permanent sănătatea preşcolarilor şi a elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Mai multe instituţii sunt angrenate în remedierea deficienţelor referitoare la modul în care alimentele ce le sunt împărţile copiilor din şcoli sunt depozitate. Un document intern remis primăriilor din tot judeţul, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, scoate la iveală neregulile grave din majoritatea unităţilor de învăţământ. Foarte puţine din cele peste 550 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi (cu sau fără personalitate juridică) sunt 100% în regulă în ceea ce priveşte modul în care depozitează laptele şi cornul ce sunt împărţite cu titlu gratuit preşcolarilor şi elevilor. 

Alimente depozitate pe holul şcolii sau pe scară 

Documentul obţinut de „Ziarul de Iaşi“ conţine situaţia detaliată a tuturor şcolilor din judeţ. Acesta conţine date despre frecvenţa cu care alimentele sunt împărţite, existenţa sau nu a spaţiilor special amenajate pentru depozitare, a spaţiilor dotate cu o sursă de apă pentru igienizare sau a frigiderelor. Cele mai mari nereguli sunt în mediul rural, acolo unde sunt situaţii în care laptele şi cornul sunt livrate o dată pe săptămână însă nu sunt depozitate într-un frigider ci în cancelarie sau chiar pe hol. 

73 dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au nici măcar un frigider, iar toate alimentele care sunt împărţite de reprezentanţii acestora elevilor sunt depozitate necorespunzător. Nereguli sunt însă şi la şcolile care deţin cel puţin un frigider însă care nu au capacitate suficientă pentru a păstra în condiţii normale toate alimentele. Potrivit documentului intern, pentru ca în judeţul nostru să fie respectate în totalitate condiţiile igienico-sanitare impuse de lege, ar fi nevoie de achiziţionarea a 320 de frigidere pentru toate cele peste 550 de şcoli. Frigidere insuficiente sunt inclusiv la şcoli de renume din oraş. La Colegiul „Costache Negruzzi“, de pildă, 590 de porţii sunt livrate zilnic. Unitatea nu deţine un spaţiu de depozitare prevăzut cu sifon în pardoseală (pentru ca spaţiul să poată fi igienizat) şi nu are nici frigider. Aici însă, din fericire, livrările se fac zilnic.

Probleme grave pot apărea la şcolile unde livrările alimentelor sunt mai rare. Sunt unităţi, cum este, de exemplu, Şcoala primară Poiana cu Cetate, unde laptele şi cornul ajunge o dată pe săptămână, iar alimentele sunt ţinute în cancelarie. O situaţie similară este la Grădiniţa cu program normal Glodenii Gândului, unde laptele ajunge o dată pe săptămână fără ca unitatea să aibe măcar un frigider. La fel se întâmplă şi în cele două şcoli şi două grădiniţe din Todireşti sau la şcoala din Valea Seacă. Sunt şi şcoli la care alimentele ajung o dată la patru sau cinci zile şi care nu au frigider. Cele mai mari lipsuri sunt, de departe, în privinţa spaţiului de depozitare, care, teoretic, ar trebui să fie prevăzut cu sifon în pardosea pentru a putea fi igienizat. La acest capitol, doar 26 din cele 550 de şcoli sunt în parametri normali. 

Reacţia inspectoratului 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au remis „Ziarului de Iaşi“ un răspuns în care au admis problemele referitoare la depozitarea alimentelor din şcolile ieşene. Aceştia au menţionat că instituţia a avut mai multe inspecţii în acest sens iar directorii au fost „informaţi şi atenţionaţi“, atât în scris cât şi verbal, să remedieze problemele. „Dincolo de aceste forme de colaborare, vă informăm că finanţarea unităţilor de învăţământ se face prin Consiliul Local/primăria comunităţii, iar achiziţionarea de frigidere pentru conservarea produselor este imposibilă fără o astfel de alocare a fondurilor. Mai mult decât atât, bugetul şcolii depinde şi de anvergura comunităţii locale - aspect datorită căruia unele şcoli din mediul rural mai întâmpină încă dificultăţi. În condiţiile modificării recente a legislaţiei - care permite abia acum achiziţionarea de mijloace fixe din care fac parte şi frigiderele - întrucât există la nivel judeţean o bună comunicare şi colaborare a instituţiilor implicate pentru derularea acestui program, credem că până la finele lunii august 2016, toate şcolile vor achiziţiona frigiderele necesare“, ne-a precizat ISJ Iaşi. Instituţia a mai arătat că alimentele din programul Cornul şi laptele ar trebuie, în mod normal, să fie livrate zilnic şi nu săptămânal, aşa cum se întâmplă în multe dintre şcolile din mediul rural. 

Protecţia Consumatorului şi DSV au intrat pe fir 

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, dar şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) sunt două dintre instituţiile de control care ar trebui să sancţioneze unităţile de învăţământ unde spaţiile de depozitare sunt neconforme. La solicitarea „Ziarului de Iaşi“, cele două unităţii ne-au precizat că au dat sancţiuni, în 2016, din cauza deficienţelor constate. Astfel, Protecţia Consumatorului a aplicat o amendă de 1.000 de lei şi două avertismente.

Amenda a fost acordată după ce comisarii au descoperit că, la o şcoală, laptele era depozitat pe hol, la temperatura camerei, frigiderele fiind insuficiente. Cele două avertismente au fost aplicate după ce, la o şcoală, într-unul dintre spaţiile de depozitare mirosea a lapte alterat iar la cealaltă laptele nu era ţinut la temperatură recomandată de producător. Potrivit unor surse din rândul instituţiei, toate cele trei şcoli sancţionate sunt din municipiul Iaşi. 

La rândul lor, reprezentanţii DSVSA Iaşi ne-au transmis că, în 2016, au verificat 52 de şcoli aplicând 12 avertismente. Direcţia de Sănătate Publică, o altă instituţie care ar trebuie să se implice în rezolvarea acestei situaţii, ne-a transmis că nu a aplicat nicio sancţiune. 

Prefectura se implică 

Situaţia dezastruoasă a depozitării alimentelor din şcoli a ajuns şi la Prefectura Iaşi, care deja a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să remedieze probleme. Contactat telefonic, prefectul Marian Grigoraş a precizat că a dispus, încă din luna martie, efectuarea unor acţiuni permenante de control a spaţiilor de depozitare din şcoli, dar şi la operatorii ce furnizează alimentele.

„Săptămânal, instituţiile implicate transmit la Instituţia Prefectului rapoarte cu rezultatele controalelor din săptămâna precedentă. Problema semnalată cel mai frecvent este lipsa spaţiilor de depozitare corespunzătoare. Din acest motiv, am solicitat în scris primariilor să verifice situaţia la fiecare şcoala şi să aloce fondurile necesare remedierii. Din păcate, este o situaţie care trenează de ani de zile. Analizăm, la nivelul instituţiei, o cale juridică de a obliga unităţile administrativ-teritoriale din judeţ să rezolve această problema“, ne-a spus prefectul Marian Grigoraş. 

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi ne-au precizat că au informat încă din toamna anului trecut atât ISJ cât şi unităţile şcolare din judeţ despre „necesitatea respectării condiţiilor de depozitare indicate de producător pe ambalaj, în sensul că laptele pasteurizat trebuie păstrat la temperaturi de 2-4 grade Celsius iar iartul de la 2-6 grade Celsius, în spaţii special amenajate pentru depozitarea produselor.“

„Conform Legii 96/2002, articolul 2, aliniatul 2, unităţile şcolare răspund în mod direct de asigurarea condiţiilor de primire, recepţie şi distribuire a produselor lactate şi de panificaţie, precum şi de conformarea documentelor ce stau la baza plăţii acestora. De asemenea, la punctul 4 din anexa cu specificaţiile tehnice ale caietului de sarcini, se menţionează că pentru depozitarea în şcoli se vor folosi spaţii special amenajate pentru păstrarea produselor alimentare în condiţii de igienă asigurate de către beneficiar, respectiv şcoala sau grădiniţa“, a completat Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt al CJ Iaşi. 

93.000 de copii din judeţul Iaşi beneficiază de programul laptele şi cornul. În total, la fiecare transport, aproape 190.000 de porţii ajung în şcolile din judeţ. Pentru 80.000 din acestea nu sunt frigidere pentru o depozitare corespunzătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.