anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

EXCLUSIV: Plan „bombă“, ţinut până acum la secret: Chirica vrea să mute Primăria!

GALERIE
Palatul Roznovanu1Palatul Roznovanu2Palatul Roznovanu
  • Palatul Roznovanu1
  • Palatul Roznovanu2
  • Palatul Roznovanu
- +

Primarul Mihai Chirica a iniţiat un proiect-surpriză, pentru construirea unui nou sediu administrativ al municipalităţii. Decizia edilului Iaşului va stârni cu siguranţă controverse în spaţiul public, în contextul în care investiţia necesită un efort bugetar semnificativ. În acelaşi timp, amplasamentul se află în zona de protecţie a Palatului Roznovanu, clădire care adăposteşte în prezent sediul administrativ al instituţiei. Primarul Chirica a confirmat ieri pentru „Ziarul de Iaşi“ că noul sediu ar urma să fie construit în spatele monumentului istoric. În prezent, amplasamentul este ocupat de parcări, diverse construcţii (garaje, cabină portar) şi spaţii verzi. Primele două funcţiuni ar urma să fie desfiinţate, iar spaţiul verde să fie gândit ca o grădină publică. „Intenţia mea este de a demara un proiect cu o clădire adaptată pentru birouri“, a declarat primarul Chirica.

Proiectul iniţiat de primar, de construire a unei noi Primării practic, se află deja pe traseul de avizare la nivelul municipalităţii. De remarcat că nu a existat un anunţ public din partea Primăriei, cu toate că proiectul este unul de impact. Informaţia a devenit publică abia ieri, odată cu publicarea pe site-ul municipalităţii a listei cu certificatele de urbanism emise pe parcursul lunii august.

Parcări şi arhivă publică, în subteran

Conform documentului, pe 3 august a fost emis certificatul nr. 2516/2017, al cărui beneficiar este Municipiul Iaşi, iar scopul constă în întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru „construire imobil cu destinaţia de sediu administrativ, pe teren proprietate“. În perimetrul delimitat de b-dul Ştefan cel Mare, parcul din faţa Teatrului Naţional şi strada Agatha Bârsescu, Primăria deţine o suprafaţă de teren de peste 9.000 mp. Municipalitatea are în vedere aproape jumătate din această suprafaţă, amplasată în spatele Palatului Roznovanu. În zonă ar urma să fie construită o parcare subterană pe mai multe niveluri, unde va fi înfiinţată şi o arhivă publică, potrivit primarului Mihai Chirica. În ceea ce priveşte regimul de înălţime al noului sediu administrativ, edilul Iaşului a precizat că imobilul nu va depăşi Palatul Roznovanu, lucru ce înseamnă maximum 2-3 etaje.

Mihai Chirica: „Oamenii stau claie peste grămadă în Palatul Roznovanu“

Unul dintre motivele invocate de primar pentru construirea unui nou sediu administrativ vizează capacitatea actuală de găzduire de birouri a Palatului Roznovanu. „Clădirea Palatului Roznovanu nu are capacitatea de a avea atât de multe birouri, există nişte normative, oamenii stau claie peste grămadă“, a menţionat Mihai Chirica. El a adăugat că lucrul cu publicul este dificil, în contextul în care birourile sunt amenajate în spaţii neadecvate. Edilul Iaşului a exemplificat că, în momentul în care există o solicitare pentru un document din partea unui cetăţean, „trebuie să-ţi cari hârtiile cu tine de la etajul 2 la parter“, iar dacă cetăţeanul doreşte o informaţie suplimentară, atunci „mai aşteaptă un sfert de oră, să vină funcţionarul de la etajul 2“. „Clădirea este foarte greu de gestionat energetic. Sunt spaţii mărunte, toate sunt energofage, nu corespund nici măcar posibilităţilor de a aduce eficienţă energetică. Nu mă apuc să plachez polistiren peste tot. E monument istoric, avem nevoie de altă abordare“, a mai spus primarul Chirica. Edilul Iaşului a menţionat că nu poate fi montat sistem de climatizare eficient la monument şi a subliniat că, acum, faţada imobilului este plină cu aparate de aer condiţionat.

Extindere peste garaje dezafectate

O altă problemă invocată de edil face referire la necesitatea refacerii, în viitor, a monumentului istoric. „Reabilitarea monumentului ne pune în situaţia să mutăm oamenii, bulversăm toată activitatea, iar în perioada executării lucrărilor cum am putea avea eficienţă în contextul în care fundaţia trebuie dezgolită, echipamentele trebuie deconectate etc.?“, a întrebat retoric primarul Chirica. Pentru construirea noului sediu, edilul a vorbit despre dezafectarea garajelor dinspre strada Agatha Bârsescu, dar nici actualul imobil în care funcţionează Centrul de Informare pentru Cetăţeni nu este văzut cu ochi buni de către primar. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a menţionat că, la noul sediu administrativ, vor fi mutate şi alte birouri ale municipalităţii care nu sunt acum la Palatul Roznovanu, cum ar fi, de exemplu, serviciile de la „Piramida lui Dubeţ“. Edilul nu a făcut o estimare a costurilor necesare pentru ridicarea unui nou sediu, afirmând că acestea vor fi stabilite în urma unui proiect tehnic, la fel ca în cazul perioadei de implementare.

Ce destinaţie va avea Palatul Roznovanu?

Despre destinaţia viitoare a Palatului Roznovanu, primarul Chirica nu a oferit foarte multe detalii. Edilul a menţionat doar că vor rămâne totuşi birouri ale instituţiei în incinta monumentului, dar acestea vor fi destinate în special Consiliul Local (CL). „Palatul Roznovanu trebuie să fie o zonă pentru consilieri. Să fie zonă de studiu individual, să aibă posibilitatea să-şi primească informaţiile publice imediat de la serviciile tehnice, vrem să profesionalizăm tot actul de guvernanţă locală, în afara celui administrativ, şi cel legislativ să fie foarte bine profesionalizat“, a declarat primarul. El a adăugat că şedinţele de CL vor fi ţinute tot în Sala „Vasile Pogor“ şi a subliniat că aleşii locali vor avea, pe grupuri politice, birouri în incinta Palatului Roznovanu. Despre amplasarea biroului său, Mihai Chirica nu a oferit un răspuns, dar, cel mai probabil, primarul îşi va continua activitatea tot în incinta monumentului istoric, alături de alte persoane cu funcţii de conducere din cadrul municipalităţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.