EXCLUSIV: Plan „bombă“, ţinut până acum la secret: Chirica vrea să mute Primăria!

miercuri, 06 septembrie 2017, 01:50
4 MIN

Primarul Mihai Chirica a iniţiat un proiect-surpriză, pentru construirea unui nou sediu administrativ al municipalităţii. Decizia edilului Iaşului va stârni cu siguranţă controverse în spaţiul public, în contextul în care investiţia necesită un efort bugetar semnificativ. În acelaşi timp, amplasamentul se află în zona de protecţie a Palatului Roznovanu, clădire care adăposteşte în prezent sediul administrativ al instituţiei. Primarul Chirica a confirmat ieri pentru „Ziarul de Iaşi“ că noul sediu ar urma să fie construit în spatele monumentului istoric. În prezent, amplasamentul este ocupat de parcări, diverse construcţii (garaje, cabină portar) şi spaţii verzi. Primele două funcţiuni ar urma să fie desfiinţate, iar spaţiul verde să fie gândit ca o grădină publică. „Intenţia mea este de a demara un proiect cu o clădire adaptată pentru birouri“, a declarat primarul Chirica.

Proiectul iniţiat de primar, de construire a unei noi Primării practic, se află deja pe traseul de avizare la nivelul municipalităţii. De remarcat că nu a existat un anunţ public din partea Primăriei, cu toate că proiectul este unul de impact. Informaţia a devenit publică abia ieri, odată cu publicarea pe site-ul municipalităţii a listei cu certificatele de urbanism emise pe parcursul lunii august.

Parcări şi arhivă publică, în subteran

Conform documentului, pe 3 august a fost emis certificatul nr. 2516/2017, al cărui beneficiar este Municipiul Iaşi, iar scopul constă în întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru „construire imobil cu destinaţia de sediu administrativ, pe teren proprietate“. În perimetrul delimitat de b-dul Ştefan cel Mare, parcul din faţa Teatrului Naţional şi strada Agatha Bârsescu, Primăria deţine o suprafaţă de teren de peste 9.000 mp. Municipalitatea are în vedere aproape jumătate din această suprafaţă, amplasată în spatele Palatului Roznovanu. În zonă ar urma să fie construită o parcare subterană pe mai multe niveluri, unde va fi înfiinţată şi o arhivă publică, potrivit primarului Mihai Chirica. În ceea ce priveşte regimul de înălţime al noului sediu administrativ, edilul Iaşului a precizat că imobilul nu va depăşi Palatul Roznovanu, lucru ce înseamnă maximum 2-3 etaje.

Mihai Chirica: „Oamenii stau claie peste grămadă în Palatul Roznovanu“

Unul dintre motivele invocate de primar pentru construirea unui nou sediu administrativ vizează capacitatea actuală de găzduire de birouri a Palatului Roznovanu. „Clădirea Palatului Roznovanu nu are capacitatea de a avea atât de multe birouri, există nişte normative, oamenii stau claie peste grămadă“, a menţionat Mihai Chirica. El a adăugat că lucrul cu publicul este dificil, în contextul în care birourile sunt amenajate în spaţii neadecvate. Edilul Iaşului a exemplificat că, în momentul în care există o solicitare pentru un document din partea unui cetăţean, „trebuie să-ţi cari hârtiile cu tine de la etajul 2 la parter“, iar dacă cetăţeanul doreşte o informaţie suplimentară, atunci „mai aşteaptă un sfert de oră, să vină funcţionarul de la etajul 2“. „Clădirea este foarte greu de gestionat energetic. Sunt spaţii mărunte, toate sunt energofage, nu corespund nici măcar posibilităţilor de a aduce eficienţă energetică. Nu mă apuc să plachez polistiren peste tot. E monument istoric, avem nevoie de altă abordare“, a mai spus primarul Chirica. Edilul Iaşului a menţionat că nu poate fi montat sistem de climatizare eficient la monument şi a subliniat că, acum, faţada imobilului este plină cu aparate de aer condiţionat.

Extindere peste garaje dezafectate

O altă problemă invocată de edil face referire la necesitatea refacerii, în viitor, a monumentului istoric. „Reabilitarea monumentului ne pune în situaţia să mutăm oamenii, bulversăm toată activitatea, iar în perioada executării lucrărilor cum am putea avea eficienţă în contextul în care fundaţia trebuie dezgolită, echipamentele trebuie deconectate etc.?“, a întrebat retoric primarul Chirica. Pentru construirea noului sediu, edilul a vorbit despre dezafectarea garajelor dinspre strada Agatha Bârsescu, dar nici actualul imobil în care funcţionează Centrul de Informare pentru Cetăţeni nu este văzut cu ochi buni de către primar. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a menţionat că, la noul sediu administrativ, vor fi mutate şi alte birouri ale municipalităţii care nu sunt acum la Palatul Roznovanu, cum ar fi, de exemplu, serviciile de la „Piramida lui Dubeţ“. Edilul nu a făcut o estimare a costurilor necesare pentru ridicarea unui nou sediu, afirmând că acestea vor fi stabilite în urma unui proiect tehnic, la fel ca în cazul perioadei de implementare.

Ce destinaţie va avea Palatul Roznovanu?

Despre destinaţia viitoare a Palatului Roznovanu, primarul Chirica nu a oferit foarte multe detalii. Edilul a menţionat doar că vor rămâne totuşi birouri ale instituţiei în incinta monumentului, dar acestea vor fi destinate în special Consiliul Local (CL). „Palatul Roznovanu trebuie să fie o zonă pentru consilieri. Să fie zonă de studiu individual, să aibă posibilitatea să-şi primească informaţiile publice imediat de la serviciile tehnice, vrem să profesionalizăm tot actul de guvernanţă locală, în afara celui administrativ, şi cel legislativ să fie foarte bine profesionalizat“, a declarat primarul. El a adăugat că şedinţele de CL vor fi ţinute tot în Sala „Vasile Pogor“ şi a subliniat că aleşii locali vor avea, pe grupuri politice, birouri în incinta Palatului Roznovanu. Despre amplasarea biroului său, Mihai Chirica nu a oferit un răspuns, dar, cel mai probabil, primarul îşi va continua activitatea tot în incinta monumentului istoric, alături de alte persoane cu funcţii de conducere din cadrul municipalităţii. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii