anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

EXCLUSIV: Preferatul lui Toader de la Cuza, lăsat să predea deși a împlinit 65 de ani

GALERIE
tudorel toader
 • tudorel toader
- +

Şedinţa Senatului de alaltăieri a adus o premieră la Universitatea „Al.I. Cuza”, de la venirea lui Tudorel Toader ca rector în 2016:

 Senatul UAIC a admis, la limită de voturi, o solicitare de prelungire a activităţii didactică pentru un an după vârsta de pensionare pentru un cadru didactic. Este vorba despre prof.dr. Henri Luchian )foto), de la Facultatea de Informatică, prorector de patru mandate responsabil cu relaţiile internaţionale, un profesor apreciat şi respectat de comunitatea didactică de la UAIC. Dar nu este singurul profesor apreciat care a fost respins de Senat, când a solicitat prelungirea, de la venirea noului rector, sau care au fost din start descurajaţi să îşi mai depună dosarul prin care solicită o astfel de prelungire. În ultimii ani, putem să-i enumerăm doar ca exemple pe fostul rector Dumitru Oprea sau pe Ovidiu Cârjă, fost decan al Facultăţii de Matematică şi director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, cât şi pe Gheorghe Iacob, la rândul său prorector pentru mai multe mandate.

Motivată iniţial ca o decizie de ordin financiar, apoi ca o decizie de promovare a tinerilor, la UAIC nu a existat niciun caz din 2016 de continuare a activităţii didactice după 65 de ani pe post (fiindcă multe cadre didactice au continuat ulterior în regim de plata cu oră). Au existat doar o serie de excepţii: membrii plini sau corespondenţi ai Academiei Române, care sunt angajaţi de facto ai universităţii.

Surse din universitate au explicat că miza acestei decizii este dorinţa lui Toader de a-l păstra pe Henri Luchian ca prorector, o completare valoroasă la echipă fiindcă multe dintre contactele internaţionale ale universităţii din ultimii ani i se datorează profesorului Luchian, fără a-şi pierde din influenţa din universitate, fiindcă semnalul că „nimeni nu trece” după 65 de ani a pornit de la acesta. Însă cum nu a putut face lobby direct pentru asta, a ales să nu numească după ce a câştigat un al doilea mandat un prorector responsabil cu relaţiile internaţionale şi să preia el, cu titlu interimar, atribuţiile acestui prorectorat până când Senatul va decide dacă Henri Luchian îşi continuă sau nu activitatea pe post. Fără a ocupa un post întreg, de titular, o persoană nu poate ocupa o funcţie de conducere într-o universitate.

„Mesajul a fost clar: vreau să treacă Luchian, dar să pară că decizia vine din partea comunităţii şi nu de la mine. Nu mă înţelegeţi greşit, Henri Luchian este un cadru didactic foarte bun, merita să treacă, dar ca el au fost alţii, poate chiar zeci, în ultimii ani. Profesori pierduţi, pentru că mulţi nu au acceptat să rămână la plata cu ora. Ei nu au fost utili, nu au primit sprijin, ba chiar s-a vorbit în şedinţele de Senat expres că din partea Consiliului de Administraţie nu se recomandă prelungirea activităţii peste 65 de ani”, a precizat un membru al Senatului UAIC pentru „Ziarul de Iaşi”. În cadrul şedinţei de joi votul pentru continuarea activităţii în cazul profesorului Luchian a fost de 28 pentru continuarea activităţii şi 24 abţineri sau împotriva. În perioada următoare, rectorul Toader este aşteptat să-l numească pe Henri Luchian ca prorector responsabil cu relaţiile internaţionale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.