Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bugetul Iaşului, muşcat adânc de maidanezi

EXCLUSIV Primăria, executată silit de 50.000 lei în urma unei agresiuni a câinilor fără stăpân

GALERIE
muscata_maidanezi_Venetia_ElenaTudosa
  • muscata_maidanezi_Venetia_ElenaTudosa
- +

Precedent de interes maxim la Iaşi, având în vedere că, săptămânal, chiar dacă nu de această gravitate, se întâmplă zeci de astfel de incidente: dacă sunteţi muşcat de câini fără stăpân, aveţi şanse maxime să câştigaţi bani în instanţă de la Primăria Iaşi. Iar la judecată nu trebuie decât să folosiţi deja un caz cu sentinţă definitivă şi executorie. Femeia muşcată de 15 câini în anul 2016, pe malul lacului Veneţia, a câştigat zilele trecute procesul la Înalta Curte, câştigând totodată şi peste 50.000 de lei în instanţă. Ultimul termen avut loc în urmă cu câteva zile, la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecătorii au dat câştig de cauză femeii rănite. Urmează executarea Primăriei.

FOTO: Rănile suferite de Elena Tudosă, victima

În anul 2016, în timp ce se afla în zona izvorului de la barajul Veneţia din municipiul Iaşi, ieşeanca Elena Tudosă, în vârstă de 51 de ani la data incidentului, a fost atacată şi muşcată de aproximativ 15 câini de rase şi mărimi diferite, care s-au adunat în timp în pădurea Veneţia. În urma muşcăturilor, Elena Tudosă a fost internată la spital cu diagnosticul „multiple plăgi muşcate de la nivelul membrelor inferioare, a membrelor superioare şi în jumătatea inferioară a abdomenului”.

Nevoită să se pensioneze

Ca urmare a acestui eveniment, ea a suferit leziuni care au necesitat în vederea vindecării un număr total de 80 - 85 zile de îngrijiri medicale, iar pe fondul problemelor de sănătate generate de acest eveniment victima a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală. Femeia atacată şi vătămată de câinii fără stăpân, reprezentantă fiind de Cabinetul de avocat „Gianina Vera Poroşnicu”, a dat în judecată Consiliului Local al Municipiului Iaşi, chemată în garanţie fiind societatea Salubris S.A., constituindu-se astfel dosarul nr. 6310/99/2018, pe rolul Tribunalului Iaşi. Curtea de Apel Iaşi i-a dat întâi dreptate, însă Primăria Iaşi şi Salubris au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Procesul a fost fără precedent la nivelul instanţelor ieşene, şi a durat aproximativ trei ani jumătate, fiind încununat de succes, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţând o hotărâre definitivă, la data de 5 aprilie 2022, de respingere a recursului principal şi recursului incident, declarate de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Iaşi, şi a recursului declarat de chemata în garanţie Salubris S.A.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi pusă în executare în cel mai scurt timp”, a precizat Gianina Vera Poroşnicu, avocatul care a reprezentat interesele victimei în instanţă. “Cazul a fost extrem de mediatizat la momentul incidentului, iar procesul este unul deschizător de drumuri cu privire la cazurile persoanelor muşcate de câinii fără stăpân. Am obţinut despăgubiri consistente, actualizate cu indicele de inflaţie de la data plăţii efective, dobânda legală de la data producerii evenimentului şi cheltuieli de judecată. Sper ca această izbândă să responsabilizeze publicul şi persoanele, care se află în situaţii similare, să se ducă în justiţie pentru a antrena răspunderea autorităţilor care lasă liberi câinii fără stăpân”, a adăugat avocata Poroşnicu.

Mergea după apă de izvor la curtea unui coleg

Când a fost atacată, Elena Tudosă mergea să ia apă de izvor din curtea unui coleg de serviciu, care locuieşte în zona împădurită de lângă lacul Ciric III „Veneţia”. Femeia prefera să bea acea apă de izvor, curată, în locul celei de la robinet. Văzuse în numeroase rânduri haite de câini comunitari, dar nu fusese atacată niciodată de aceştia. Lucrurile au stat altfel pe 4 decembrie 2016, duminică dimineaţa. După ce a luat apă de la izvor, aflată în drum spre casă, femeia a simţit un câine sărindu-i în spate şi muşcând-o de cap. Alţi 13-15 câini au înconjurat-o imediat, lătrând şi trăgând-o de haine. A căzut la pământ şi a început să ţipe, în timp ce câinii o muşcau de mâini, picioare şi spate. A avut noroc că strigătele sale au atras atenţia unei femei care locuieşte în apropiere, şi  care, cu chiu, cu vai, a reuşit să izgonească animalele. Conform mărturiilor localnicilor, în aceeaşi zi, după atacul împotriva Elenei Tudosă, în zonă şi-au făcut apariţia şi echipajele Salubris, în căutarea câinilor, reuşind să captureze nouă dintre ei. Certificatul medico-legal eliberat Elenei Tudosă a menţionat numeroase plăgi muşcate, complicate cu hematoame, durata de vindecare fiind estimată la 30-35 de zile.

Lucrurile s-au complicat: au fost necesare grefe de piele

Din nefericire, nu s-a întâmplat aşa, rănile complicându-se. După două luni, a fost necesară efectuarea unor grefe de piele. Un nou raport de expertiză, întocmit în noiembrie 2017, la aproape un an de la incident, consemna existenţa în continuare a plăgilor nevindecate. Se declanşase şi un ulcer varicos, femeia neputând să se mai întoarcă la muncă. În cele din urmă, a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală. Dosarul penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătorie în urma incidentului a fost clasat în martie 2018. Procurorii efectuaseră cercetări pentru vătămare corporală din culpă, dar situaţia în care vătămarea survenea din cauza “nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii” fusese dezincriminată penal cu câţiva ani mai devreme. Nimeni nu putea fi tras la răspundere penală pentru suferinţele femeii.

Ca urmare, singura posibilitate pentru Elena Tudosă rămăsese promovarea unei acţiuni civile îndreptate împotriva municipalităţii, în temeiul Codului Civil. Femeia a cerut despăgubiri de 220.000 lei. Procesul finalizat săptămâna trecută la Înalta Curte, prin care victima câştigă 50.000 de lei, poate fi aşadar un bun precedent de folosit pentru toţi ieşenii care sunt muşcaţi de maidanezi, chiar dacă nu de o gravitate asemănătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri