anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

EXCLUSIV - "Misiune operativă" la Bolta Rece? Şeful SPP Iaşi, beat cu maşina de serviciu

GALERIE
spp1
 • spp1
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi, în exclusivitate, secretul ruşinos al unui şef din serviciile secrete ieşene: directorul SPP, „în misiune operativă“ beat, după o chermeză la Bolta Rece! Acesta a folosit maşina de serviciu pentru a merge la Bolta Rece, după care, pe traseu, în timpul aşa-zisei „misiuni operative“ şi-a luat de pe drum nevasta, copilul şi soacra. După ce băuse whiskey şi bere, colonelul Adrian Costin, fost ofiţer la „Doi şi-un sfert“, a intrat cu maşina serviciului secret într-un tramvai. Soacra sa a fost rănită, însă nu a depus nimeni plângere. Fără acordul procurorului de caz, Poliţia i-a restituit maşina colonelului, vehiculul fiind reparat pe banii lui, fără a putea fi efectuată o expertiză tehnică de catre parchet. În ciuda comportamentului reprobabil, conducerea SPP l-a tolerat pe colonelul ce a mers la chermeză în timpul „misiunii operative“, aşteptând un an  jumătate pentru ca el să poată trece în rezervă, la o pensie specială imensă pentru 46 de ani. Deşi a efectuat demersuri ce au tergiversat tragerea sa la răspundere, colonelul a fost iertat şi de judecătorii militari, care i-au dat cea mai blândă pedeapsă posibil: condamnare „cu amânare“. Colonelul nu a fost mulţumit şi, la începutul acestei săptămâni, a formulat apel. Reprezentanţii SPP au refuzat să ofere explicaţii, dintr-un motiv incredibil: “Nu e angajatul nostru”.

Faptele: pe 31 ianuarie 2016, în jurul orei 22, colonelul Adrian Costin, fost şef al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) pe judeţul Iaşi, se afla la volanului unui Renault Megane, pe care îl conducea în zona Fundaţie. Câteva minute după ora 22.00, pe fondul consumului de alcool, ofiţerul de informaţii nu a acordat prioritate de trecere unui tramvai care urca spre Copou, pe care l-a izbit cu maşina de serviciu pe care o avea în dotare.

În urma impactului a fost accidentată soacra sa, care a fost transportată la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Copilul minor al colonelului şi soţia sa, Roxana Ioana, au scăpat cu câte o sperietură. La locul accidentului a ajuns şi un echipaj de poliţie, care l-a testat pe şeful SPP cu aparatul Dragger, rezultatul alcoolemiei în aerul pur expirat fiind de 0,58 mg./l.  Ulterior, Costin a fost dus de Poliţie la spital, unde i s-au prelevat două probe biologice.

La ora 22.38 proba a relevat o alcoolemie de 1,35 gr. ‰, iar la ora 00:40 valoarea era de 1,15. „La exa­minarea clinică s-a constatat că există urme ale consumului de alcool. Cu aceeaşi ocazie, ofiţerul a negat în totalitate consumul de alcool“, se arată într-un document obţinut de ziar. Cazul a trecut neobservat de presă, însă a făcut vâlvă în Poliţie şi în rândul serviciilor secrete, din care făcea parte şi colonelul Costin.

Departe de ochii opiniei publice, timp de un an şi jumătate, şefii SPP au ignorat fapta penală a colonelului Costin, acesta reuşind astfel să treacă în rezervă înainte de a fi condamnat.

Misiune operativă la Bolta Rece?

Investigaţia a fost derulată de procurorii militari, care au primit la dosar, după 6 zile de la accident, o adresă din partea SPP în care se arăta că, „ofiţerul a raportat condu­cerii structurii din care face parte că se va deplasa cu autoturismul de serviciu pentru realizarea unor activităţi operative în jurul orei 21,00, fiind emis ordin de zi pe unitate în acest sens“.

Aşa-zisa misiune operativă a avut loc la restaurantul Bolta Rece, acolo unde, chiar la ora 21.00, Adrian Eugen Costin s-a întâlnit cu un bărbat împreună cu care a luat masa. Cei doi au consumat fiecare circa 200-300 ml whisky Grant’s, au mâncat câte o ciorbă şi o friptură şi au mai băut câte o bere Beck’s, la final.

Cât despre faptul că, la o oră după „misiunea operativă“, colonelul se afla în maşina de serviciu cu soţia, copilul şi soacra, cea din urmă a relatat că „au fost luaţi cu autoturismul de inculpat din apropierea UMF, aproape de locul accidentului“. În timpul anchetei, soacra colonelului, la fel ca şi soţia sa, nu a depus plângere împotriva ofiţerului.

Acesta a scăpat, astfel, de o eventuală condamnare şi pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă. Procurorii militari au efectuat însă investigaţii pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, imputând ofiţerului că nu a acordat prioritate tramvaiului şi că s-a urcat băut la volan, fapte comise în timpul serviciului. Costin a fost deferit jus­tiţiei, de asemenea, şi pentru conducere cu alcool.

Abia la începutul acestei luni, colonelul a primit o pedeapsă de un an şi o lună de închisoare, însă judecătorii au dispus amânarea. Adică, în cazul în care nu recidivează, ofiţerul rămâne cu cazierul „nepătat“.

Dispariţia suspectă a maşinii

Procurorii militari au dispus, la un mo­ment dat, realizarea unei expertize a ma­şinii aparţinând SPP, pentru a putea estima valoarea pagubei create serviciului secret. Surpriză, însă: maşina nu a putut fi expertizată deoarece, fără aprobarea procurorului de caz, maşina îi fusese restituită de Poliţie chiar colonelului Costin.

„Restituirea autoturismului nu a fost aprobată sau dispusă de procurorul militar, care, prin ordonanţa de delegare nr. 37/P/2016 din 31.01.2016 a dispus efectuarea unei constatări tehnice asupra autovehiculelor implicate şi păstrarea autoturismului de serviciu la sediul Poliţiei Mun. Iaşi, sigilat“, se menţionează într-un document obţinut de „Ziarul de Iaşi“.

Surse din Poliţia Rutieră au precizat că agentul şef care a predat maşina s-a pensionat, la câteva luni ulterior acestui episod. Ulterior, colonelul Costin a reparat maşina SPP, la fel cum a procedat şi cu tramvaiul avariat aparţinând CTP. Cele două instituţii nu au mai avut, astfel, pretenţii în timpul procesului în care Costin a fost judecat.

În timpul anchetei a fost efectuată şi o expertiză medico-legală, la cererea ofiţerului, care să stabilească posibila alcoolemie la ora efectivă a producerii accidentului. Militarul a invocat că ar fi fost suferind de hipertensiune arterială şi a cerut să se calculeze dacă medicamentele ar influenţa valoarea alcoolemiei.

Medicii legişti au concluzionat, în decembrie 2016, că valoarea teoretică a alco­olemiei din sânge, la momentul accidentului, ar fi putut fi de 1,65‰, iar medicaţia şi hipertensiunea arterială nu ar fi putut influenţa valorile alcoolemiei stabilite. Costin a contestat rezultatele, însă acestea au fost menţinute şi la Bucureşti.

Reacţia ciudată a SPP

Deşi notificată de isprava şefului de la Iaşi, conducerea SPP nu s-a grăbit să ia măsuri împotriva colonelului Costin. Surse din sistem arată că acesta a trecut în rezervă abia pe 21 iulie 2017, la vârsta de 46 de ani şi 4 luni, eligibil deci pentru a primi pensie specială, potrivit ultimelor reglementări. „Ziarul de Iaşi“ a solicitat SPP informaţii cu privire la măsurile administrative luate împotriva colonelului Costin.

Una dintre întrebări a fost şi dacă SPP consideră că fapte precum cele comise de colonelul Costin sunt compatibile cu funcţia de militar de înalt rang. Răspunsul SPP a fost unul laconic: „Persoana la care faceţi referire nu mai este de 10 luni angajatul instituţiei noastre. Acesta a achitat integral toate daunele rezultate în urma producerii accidentului“.

Deşi am încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu Biroul de Presă pentru a primi explicaţii suplimentare, la numărul purtătorul de cuvânt al SPP, colonel Bogdan Onea, nu a răspuns nimeni în cursul zilei de ieri.

Sentinţă blândă la Tribunal

Soluţia pronunţată de Tribunalul Militar Iaşi, pe 2 martie, împotriva lui Adrian Costin este una atipică, raportat la jurisprudenţa instanţelor civile. Deşi a fost găsit vinovat de două infracţiuni, nu a semnat un acord de recunoaştere şi nici nu a mers în timpul procesului pe procedura simplificată a recunoaşterii, instanţa a dispus amânarea pedepsei invocând că acesta a „manifestat o atitudine de regret în ceea ce priveşte faptele săvârşite“.

Judecătorii au invocat „buna conduită în societate“, dar şi la locul de muncă, constatând că Adrian Costin nu ar mai fi avut abateri. Ziarul nu a putut verifica, în cursul zilei de ieri, informaţii referitoare la presupuse alte abateri rutiere ale colonelului.

În final, judecătorii au considerat că „aplicarea imediată a unei pedepse inculpatului ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra persoanei acestuia, având convingerea că inculpatul inspiră suficientă încredere pentru a se aprecia că se va îndrepta şi prin amânarea aplicării unei pedepse“.

Potrivit Codului de Procedură penală, amânarea pedepsei înseamnă că persoanei faţă de care s-a dispus o astfel de măsură „nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită“. Practic, e ca şi cum condamnarea nu există, singura condiţie fiind ca inculpatul să nu mai comită o faptă penală, descoperită în timpul perioadei de supraveghere, în acest caz doi ani.

În cursul zilei de ieri, reporterul „Ziarului de Iaşi“ a mers la domiciliul lui Adrian Costin, un apartament din zona Splai Bahlui. La uşă a răspuns copilul acestuia, căruia re­porterii i-au adresa rugămintea de a-şi informa tatăl că are posibilitatea să ia legătura cu ziarul, pentru a-şi expune punctul de vedere. Până la închiderea ediţiei, colonelul nu ne-a contactat.

Costin a lucrat în trecut şi în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, fostul „Doi şi-un sfert“, în care a activat până în 2008, când a devenit inspector şef în cadrul SPP. Era responsabil, printre altele, cu pregătirile operative locale atunci când în zonă aveau loc deplasări ale demnitarilor ce beneficiază prin lege de protecţia SPP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X