Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Răfuieli mafiote în puşcărie. „Naşul“ unui ofiţer, mutilat pe faţă cu lama

GALERIE
crestat cu cutituliulian-dumitras
  • crestat cu cutitul
  • iulian-dumitras
- +

Scene de groază în interiorul Peniteciarului Iaşi. Individul arestat pentru că ar fi înjunghiat un poliţist a fost victima unei răzbunări cumplite. Radu Holban a fost crestat cu o lamă pe faţă de un individ cu care era coleg de cameră de scurt timp. Holban crede că agresiunea ar fi o răzbunare a poliţistului pe care l-ar fi înjunghiat după un scandal în club. Ofiţerul Iulian Dumitraş a fost inculpat chiar acum câteva zile pentru lovire, acuzaţia vizând o faptă premergătoare momentului în care ar fi fost înjunghiat de Holban. „Asta e din partea lui Iulian, ca să îţi retragi plângerea”, ar fi fost ameninţarea celui care l-a crestat pe faţă cu lama pe Radu Holban. Ieri, prin avocaţi, acesta a depus plângere pentru tentativă de omor, acuzat de instigare fiind şi ofiţerul Dumitraş. În replică, avocaţii poliţistului neagă acuzaţiile. „Mă îndoiesc teribil că asta e realitatea faptelor”, ne-a spus avocatul lui Iulian Dumitraş.

Agresiunea sângeroasă la care a fost supus Radu Holban a avut loc miercuri, în jurul orei 16.10, fiind descrisă „Ziarului de Iaşi” de surse din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi. Potrivit surselor, Holban şi proaspătul său coleg de cameră, Cătălin Verdeş, se întorceau din curte înspre celulă, fiind supravegheaţi de un singur agent. Chiar la intrarea în celulă, Verdeş a tăbărât asupra lui Radu Holban şi, cu un cuţit improvizat dintr-o lamă de la aparatul de bărbierit, l-a tăiat pe acesta de la gură până aproape de ureche. Plin de sânge, Radu Holban a fost transportat la cabinetul medical din cadrul unităţii, după care la Spitalul Militar, unde a fost cusut.

Penitenciarul confirmă agresiunea

La solicitarea „Ziarului de Iaşi”, reprezentanţii închisorii ieşene au refuzat să prezinte, oficial, modul în care a avut loc agresiunea de acum două zile, însă au confirmat existenţa acesteia. „Condiţiile şi împrejurările în care s-a produs incidentul nu vi le putem comunica la acest moment, întrucât sunt în curs de cercetare pe cale administrativă, fiind sesizate totodată şi organele de cercetare penală”, ne-a transmis Liviu Chilug, directorul adjunct al Penitenciarului Iaşi.

Interese ascunse în spatele incidentului?

În spatele agresiunii comise de Cătălin Verdeş s-ar afla un interes ascuns al poliţistului pe care Radu Holban l-ar fi înjunghiat acum câteva luni. Ipoteza a fost lansată de către reprezentanţii lui Radu Holban, însă, până ieri, nu era susţinută oficial de nicio altă mărturie.

Tot în cursul zilei de ieri, prin avocat, Holban a formulat plângere penală pentru tentativă la omor, dar şi pentru instigare. Instigator a fost indicat ofiţerul Iulian Dumitraş, cel înjunghiat de Holban. Reprezentanţii celui din urmă susţin că, în timpul agresiunii, Cătălin Verdeş ar fi spus că îl taie pe Holban „din partea lui Iulian, pentru ca să îţi retragi plângerea”.

Iulian Dumitraș - FOTO: Facebook

Plângerea presupus a fi fost invocată de Verdeş vizează o agresiune pe care poliţistul Dumitraş ar fi comis-o, pe 28 ianuarie 2018, împotriva lui Radu Holban, în clubul Skin, înainte ca cel din urmă să îl înjunghie pe poliţist. Pentru acea faptă, procurorii ieşeni au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui Dumitraş, acesta fiind inculpat pentru lovire şi alte violenţe, au precizat surse judiciare pentru „Ziarul de Iaşi”. Aceleaşi surse au arătat că Dumitraş ar mai fi acuzat de încă o faptă de lovire, victimă fiind un barman din Fratelli, care ar fi fost bătut în noiembrie 2017. Dumitraş a fost citat la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile acum câteva zile, însă era plecat din ţară şi nu s-a putut prezenta. El activează în cadrul unei structuri speciale a Poliţiei Române, în trecut fiind ofiţer la Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei Iaşi.

Ce spun părţile implicate

„Aş vrea ca autorităţile să aplice aceeaşi măsură şi în cazul lui Dumitraş, ca şi în cazul lui Holban. Dosarul împotriva lui Holban a fost finalizat în 25 de zile, iar dosarul privind lovirea împotriva lui Holban, unde autor este Dumitraş, stă de 9 luni de zile în faza de urmărire penală. Holban este în stare de arest pentru că aşa au considerat magistraţii şi iată ce păţeşte în penitenciar”, ne-a spus Adrian Fetcu, avocatul lui Radu Holban (care mai este cunoscut şi sub numele de „Talabă”). În replică, apărătorii lui Iulian Dumitraş neagă orice implicare a ofiţerului în agresiunea de acum două zile. „Mă îndoiesc teribil că asta e realitatea faptelor. Domnul Holban nu e un mieluşel, dupa cum se scrie şi în rechizitoriu, are legături cu lumea interlopă, deci mă îndoiesc de realitatea acestui element (legătura poliţistului cu agresiunea n.r.)”, ne-a spus Daniel Atasiei, apărătorul lui Dumitraş. Cât despre dosarul penal, Atasiei a menţionat că, până ieri, ofiţerului nu îi fuseseră încă aduse la cunoştinţă acuzaţiile. „Aşteptăm să vedem ce conţine materialul de urmărire penală şi suntem convinşi că adevărul va triumfa”, a mai spus Atasiei. 

„Ziarul de Iaşi” nu a putut lua legătura în mod direct, ieri, cu agresorul Cătălin Verdeş, aflat în penitenciar, şi nici cu agentul de penitenciar Bogdan A., care era de faţă când a avut loc scena sângeroasă. Surse din închisoare contactate de ziar au catalogat însă incidentul ca fiind unul pentru supremaţie. Există informaţii că Verdeş chiar ar fi vrut să îl ucidă pe Holban. În vârstă de 31 de ani, Cătălin Verdeş se află în penitenciar pentru tâlhărie, fiind acuzat că a bătut şi jefuit doi bătrâni.

Dosarul „Skin”

Radu Holban se află în arest din ianuarie, el fiind deferit justiţiei pentru tentativă de omor. Potrivit Parchetului în dimineaţa zilei de 28 ianuarie, în jurul orei 4.30, Holban l-ar fi înjunghiat pe poliţistul Iulian Dorel Dumitraş chiar la intrarea în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Cei doi avuseseră un conflict în clubul Skin, în urma căruia Dumitraş şi iubita sa au mers cu taxiul înspre spital. Poliţistul ar fi fost înjunghiat imediat după ce a coborât din taximetru. „Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea şi declinarea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu privire la incidentele petrecute în aceeaşi noapte într-un club din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal”, precizau reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, la momentul la care l-au trimis în judecată pe Holban.  Acesta din urmă, descris ca având legături cu personaje din lumea interlopă, a cerut în ultimele luni, în mai multe rânduri, să fie eliberat din arest preventiv, spunând că este nevinovat.

De fiecare dată, judecătorii ieşeni s-au împotrivit. Într-una dintre ultimele înfăţişări din instanţă, Holban a spus: „Nu am atins persoana vătămată nici măcar cu un deget, nici măcar nu i-am adresat vreun cuvânt, nu i-am făcut absolut nimic”. Radu Holban nu este recidivist, însă mai este judecat într-un alt dosar de ultraj contra bunelor moravuri şi lovire. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri