EXCLUSIV! Rancea revine la Iaşi. I-ar putea plăti pe unii artiști cu 13.000 euro/minut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV! Rancea revine la Iaşi. I-ar putea plăti pe unii artiști cu 13.000 euro/minut

GALERIE
rancea
  • rancea
- +
Beatrice Rancea a venit din luna decembrie, din nou, la cârma Operei Naţionale Române din Iaşi, dar scandalurile continuă să o urmărească în urma activităţii de la Bucureşti. Surse din cadrul Operei Naţionale Române Bucureşti au confirmat informaţiile „Ziarului de Iaşi“ care precizau că, de la începutul acestui an, corpul de control al primului ministru efectuează ample verificări la instituţia de cultură din Bucureşti. Deşi un astfel de control vizează întreaga instituţie, există trei itemi din agenda delegaţiei guvernamentale care sunt cap de listă pentru verificările ce se pot extinde până în luna martie: Gala Operelor Naţionale, ediţia a V-a, care nu a mai avut loc la Bucureşti, programată pe 28 decembrie, contractele încheiate între Operă şi regizorul Andrei Şerban, valoarea şi legalitatea acestora, dar şi contractele de închiriere de costume încheiate între Opera din Bucureşti şi cunoscuta creatoare de modă Doina Levintza.

„Ziarul de Iaşi“ a scris în repetate rânduri despre cele trei mari probleme care i se impută lui Beatrice Rancea: Gala Operelor Naţionale care nu a mai avut loc la Bucureşti, programată pe 28 decembrie, contractele încheiate între Operă şi regizorul Andrei Şerban, valoarea şi legalitatea acestora, dar şi contractele de închiriere de costume de la Doina Levintza.

Plătit cu 13.000 de euro per minut

Gala Operelor Naţionale, însuşit ca brand propriu de către Beatrice Rancea, trebuia să aibă loc, conform înţelegerii originale între operele din ţară, la Chişinău anul acesta, iar apoi să se reîntoarcă la Iaşi. Beatrice Rancea a ales însă să facă tot la Bucureşti, a doua oară la rând, această manifestare, însă ea s-a anulat după ce Ministerul Culturii a anunţat că nu îi mai prelungeşte contractul de interimat acesteia la conducerea Operei din Bucureşti, la finele lunii decembrie. Sursele din Opera din Bucureşti au precizat că una dintre sesizările cu privire la această gală au fost sumele extraordinar de mari plătite unor artişti. Spre exemplu, celebrul tenor Juan Diego Flórez, care trebuia să cânte în premieră în România la Gala Operelor, trebuia să primească un onorariu imens, de 130.000 de euro, pentru a interpreta trei arii, adică, explică specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, maximum 10 minute. Aceiaşi specialişti cataloghează suma ca fiind foarte mare, în special dacă luăm în considerare şi capacitatea instituţională a unei opere din România, fie ea şi cea din Capitală.

„Sunt foarte mulţi bani, aşa plăteşte Opera din Viena pentru spectacole întregi. Există termeni de comparaţie între cele două? Nimeni în viaţa asta nu face 130.000 de euro pentru o interpretare de zece minute“, au precizat sursele citate.

Andrei Şerban, abonat la Beatrice Rancea

Contractele încheiate de regizorul Andrei Şerban cu instituţiile conduse de Beatrice Rancea au fost mereu decretate private şi confidenţiale, chiar dacă sumele achitate au fost din banii publici, fie ai Primăriei Iaşi, fie de la Ministerul Culturii sau Primăria Bucureşti. Nicio solicitare în acest sens efectuată de către „Ziarul de Iaşi“ nu a fost onorată de Opera Naţională Română din Iaşi, în perioada în care Andrei Şerban a montat spectacole aici. Ancheta actuală, a corpului de control al primului-ministru, vizează însă o serie de nereguli cu privire la valorile acestora, sursele citate anterior precizând că acestea variau între 35.000 - 50.000 de euro. Un eveniment iese însă în evidenţă: montarea spectacolului Lucia di Lammermoor la Bucureşti, care a avut premiera în ianuarie 2017. Deşi Andrei Şerban a lucrat la aceeaşi reprezentanţie cu trupa de la Iaşi, şi a încasat şi aici un onorariu din valorile prezentate anterior, el a fost adus de Rancea la Bucureşti să monteze acelaşi spectacol, dar cu garnitura de la Bucureşti, având un onorariu promis de 50.000 de euro. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au explicat însă că suma respectivă nu a mai putut fi plătită către Andrei Şerban, nu oficial cel puţin, deoarece contractul a fost încheiat în 2016, dar a fost dus la plată în 2017 şi, din acest motiv, nu a primit viza CFP - control financiar preventiv.

Nimeni nu vrea să vorbească oficial

În ceea ce priveşte verificarea închirierii de costume semnate de Doina Levintza, tot ce cunoaştem în acest moment este că între Beatrice Rancea şi celebra creatoare de modă există o colaborare de mulţi ani, iar costumele, apreciate mereu, de la multe dintre spectacolele din Iaşi, au purtat semnătura Doinei Levintza.

„Ziarul de Iaşi“ a făcut ieri o solicitare telefonică către biroul de presă al Guvernului şi către corpul de control al primului-ministru, solicitând detalii legate de controlul de la Operă. Nu ni s-au oferit detalii, însă, şi ca urmare am făcut o solicitare oficială, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru raportul ce urmează să fie realizat în urma cercetărilor de la Opera Naţională din Bucureşti, dar şi amănunte legate de sesizările ce au dus la demararea acestui control.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.