
„Ziarul de Iaşi“ a scris în repetate rânduri despre cele trei mari probleme care i se impută lui Beatrice Rancea: Gala Operelor Naţionale care nu a mai avut loc la Bucureşti, programată pe 28 decembrie, contractele încheiate între Operă şi regizorul Andrei Şerban, valoarea şi legalitatea acestora, dar şi contractele de închiriere de costume de la Doina Levintza.
Plătit cu 13.000 de euro per minut
Gala Operelor Naţionale, însuşit ca brand propriu de către Beatrice Rancea, trebuia să aibă loc, conform înţelegerii originale între operele din ţară, la Chişinău anul acesta, iar apoi să se reîntoarcă la Iaşi. Beatrice Rancea a ales însă să facă tot la Bucureşti, a doua oară la rând, această manifestare, însă ea s-a anulat după ce Ministerul Culturii a anunţat că nu îi mai prelungeşte contractul de interimat acesteia la conducerea Operei din Bucureşti, la finele lunii decembrie. Sursele din Opera din Bucureşti au precizat că una dintre sesizările cu privire la această gală au fost sumele extraordinar de mari plătite unor artişti. Spre exemplu, celebrul tenor Juan Diego Flórez, care trebuia să cânte în premieră în România la Gala Operelor, trebuia să primească un onorariu imens, de 130.000 de euro, pentru a interpreta trei arii, adică, explică specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, maximum 10 minute. Aceiaşi specialişti cataloghează suma ca fiind foarte mare, în special dacă luăm în considerare şi capacitatea instituţională a unei opere din România, fie ea şi cea din Capitală.
„Sunt foarte mulţi bani, aşa plăteşte Opera din Viena pentru spectacole întregi. Există termeni de comparaţie între cele două? Nimeni în viaţa asta nu face 130.000 de euro pentru o interpretare de zece minute“, au precizat sursele citate.
Andrei Şerban, abonat la Beatrice Rancea
Contractele încheiate de regizorul Andrei Şerban cu instituţiile conduse de Beatrice Rancea au fost mereu decretate private şi confidenţiale, chiar dacă sumele achitate au fost din banii publici, fie ai Primăriei Iaşi, fie de la Ministerul Culturii sau Primăria Bucureşti. Nicio solicitare în acest sens efectuată de către „Ziarul de Iaşi“ nu a fost onorată de Opera Naţională Română din Iaşi, în perioada în care Andrei Şerban a montat spectacole aici. Ancheta actuală, a corpului de control al primului-ministru, vizează însă o serie de nereguli cu privire la valorile acestora, sursele citate anterior precizând că acestea variau între 35.000 – 50.000 de euro. Un eveniment iese însă în evidenţă: montarea spectacolului Lucia di Lammermoor la Bucureşti, care a avut premiera în ianuarie 2017. Deşi Andrei Şerban a lucrat la aceeaşi reprezentanţie cu trupa de la Iaşi, şi a încasat şi aici un onorariu din valorile prezentate anterior, el a fost adus de Rancea la Bucureşti să monteze acelaşi spectacol, dar cu garnitura de la Bucureşti, având un onorariu promis de 50.000 de euro. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au explicat însă că suma respectivă nu a mai putut fi plătită către Andrei Şerban, nu oficial cel puţin, deoarece contractul a fost încheiat în 2016, dar a fost dus la plată în 2017 şi, din acest motiv, nu a primit viza CFP – control financiar preventiv.
Nimeni nu vrea să vorbească oficial
În ceea ce priveşte verificarea închirierii de costume semnate de Doina Levintza, tot ce cunoaştem în acest moment este că între Beatrice Rancea şi celebra creatoare de modă există o colaborare de mulţi ani, iar costumele, apreciate mereu, de la multe dintre spectacolele din Iaşi, au purtat semnătura Doinei Levintza.
„Ziarul de Iaşi“ a făcut ieri o solicitare telefonică către biroul de presă al Guvernului şi către corpul de control al primului-ministru, solicitând detalii legate de controlul de la Operă. Nu ni s-au oferit detalii, însă, şi ca urmare am făcut o solicitare oficială, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru raportul ce urmează să fie realizat în urma cercetărilor de la Opera Naţională din Bucureşti, dar şi amănunte legate de sesizările ce au dus la demararea acestui control.
Publicitate și alte recomandări video