Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

L-am găsit la Iaşi pe omul care ţine prima pagină a ziarelor din ţara vecină

EXCLUSIV: Deputatul răpit din Republica Moldova a fost găsit într-un hotel de lux din Iași

GALERIE
deputat Stefan gatcan_medic1
  • deputat Stefan gatcan_medic1
- +

De câteva zile, Poliţia ieşeană este în alertă maximă, în cadrul unei misiuni ultrasecrete: preîntâmpinarea unui posibil atentat politic. Un deputat al partidului pro-rus al socialiştilor din Moldova, sprijinit de preşedintele Igor Dodon, a anunţat că trece la partidul Pro Moldova, controlat din umbră de controversatul multimiliardar fugar Vladimir Plahotniuc, transfer care ar fi destabilizat complet majoritatea fragilă pe care se bazează puterea de la Chişinău. În schimbul acestei “trădări” atât de importante, deputatul Ştefan Gaţcan ar fi primit, spune presa de peste Prut, jumătate de milion de dolari. Ca să se răzgândească, deputatul ar fi fost atacat de rakeţi, ameninţat cu moartea şi bătut crunt, pe un pod din capitala Moldovei. După acest episod incredibil, deputatul a dispărut complet, nimeni neştiind timp de mai multe zile unde se află. “Ziarul de Iaşi” l-a găsit pe deputat ieri în holul Hotelului Internaţional, în timp ce îşi aştepta familia, şi unde i-a luat un scurt interviu. Ştefan Gaţcan a fost de-a dreptul surprins şi uluit să afle că ştim cine este, şi că suntem de la presă. El a făcut câteva declaraţii care sigur vor fi extrem de ascultate peste Prut. Ne-a spus că se întoarce acasă şi că va face declaraţii foarte importante în Parlament.

 

Deputatul din Republica Moldova care a creat vâlvă peste Prut în privinţa dispariţiei sale, suspectându-se că a fost răpit şi bătut, a fost găsit de către jurnaliştii “Ziarului de Iaşi”. Ştefan Gaţcan a stat ascuns o săptămână la hotelul Internaţional din Iaşi, împreună cu soţia şi cei doi copii. Gaţcan este pe prima pagină a ziarelor din Republica Moldova de o săptămână, presa de acolo scriind despre acesta că ar fi fugit din ţara de origine din cauza ameninţărilor primite de la colegii de partid, în urma anunţului său că trece în alt partid, de opoziţie. Poliţia din Iaşi a ştiut despre prezenţa deputatului la Iaşi şi, discret, doar l-a ţinut sub supraveghere, în caz că s-ar fi atentat la integritatea acestuia.

Ieri, după conversaţia cu jurnaliştii “Ziarului de Iaşi”, deputatul dat dispărut a plecat precipitat împreună cu familia, într-o direcţie necunoscută, însă cel mai probabil “a fost convins” să se întoarcă de bunăvoie în jocul puterii de la Chişinău. Interesant este că Inspectoratul General al Poliţiei Române a primit pe data de 5 iulie o reclamaţie de la un bărbat prin care se sesiza faptul că deputatul Ştefan Gaţcan este sechestrat pe teritoriul judeţului Iaşi. Urmare a sesizării primite, polițiștii Serviciului de Investigaţii Criminale Iași au efectuat verificări, în cadrul cărora au contactat persoana care declară că sesizarea nu este reală și nu cunoaște reclamantul.

Singur pe canapea, în hol

În jurul orei 13, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” l-au găsit pe deputatul controversat Ştefan Gaţcan la recepţia Hotelului Internaţional. Deputatul stătea singur pe o canapea în recepţia hotelului, cu masca pe faţă, îmbrăcat la patru ace. Omul s-a arătat surprins la recomandarea noastră, ca jurnalişti. Vizibil emoţionat, dar stăpân pe sine, omul care a fost dat ca fiind răpit în Republica Moldova se afla în faţa noastră, aşteptându-şi soţia şi cei doi copiii ai săi, două fetiţe, să coboare cu bagajele. Acesta nu a dorit să fie filmat sau fotografiat, iar jurnaliştii i-au respectat dorinţa.

Dincolo de speculaţiile şi degringolada din politica de peste Prut, deputatul a spus că a plecat într-o vacanţă, nu a fugit, şi nu s-a simţit ameninţat în vreun fel. Jurnaliştii din Republica Moldova au speculat că politicianul, de profesie medic, ar fi fost bătut de către colegii săi din partidul socialiştilor, PSRM, condus din umbră de Igor Dodon, preşedintele ţării, Gaţcan având semne pe faţă, înainte să “fugă” din Republica Moldova. Acesta ar fi fost “convins” să renunţe la ideea de a trece în partidul de opoziţie, Pro Moldova. “O să fac declaraţii complete în Parlamentul din Republica Moldova. Sunt multe speculaţii, nu am fost răpit, am ales să plec de bunăvoie. Am venit în România deoarece pot veni şi aici, nu mă opreşte nimeni. Am stat câteva zile în România, sunt bine, după cum vedeţi”, ne-a spus Ştefan Gaţcan, el având şi cetăţenie română. După 10 minute, acesta a coborât precipitat împreună cu familia sa în parcarea de la subsolul hotelului şi s-a urcat în maşina sa, un Mercedes SUV, şi au plecat în viteză. Surse ale “Ziarului de Iaşi” au precizat că deputatul ar fi fost “convins” să se întoarcă în Republica Moldova, însă nu este sigur că acest lucru se va concretiza.

S-a vândut sau nu pe 500.000 de dolari?

Deputatul Ştefan Gaţcan a devenit deputatul PSRM la mijlocul lunii martie, pe circumscripţia Hînceşti. Acesta este medic ginecolog de profesie, el având o clinică în Republica Moldova. În urma controverselor în care s-a aflat în Parlamentul din Republica Moldova, presa de aici a speculat că acesta şi-ar fi condiţionat apartenenţa politică de o sumă mare de bani, aproximativ 500.000 de dolari, bani cu care ar fi venit la Iaşi. Suma ar fi fost atât de mare deoarece trecerea lui în Opoziţie ar fi fragilizat definitiv în parlament puterea de la Chişinău. Surse din cadrul Ministerului de Interne au precizat jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi”  că deputatul nu avea foarte mulţi bani la el, cât a stat cazat la Hotel Internaţional, iar cei pe care îi avea i-ar fi declarat ca fiind câştigaţi prin prisma clinicii medicale pe care o deţine peste Prut.

De altfel, Poliţia din Iaşi l-a ţinut sub observaţie pe deputat, discret, doar pentru a nu se atenta la integritatea acestuia. Gaţcan nu a formulat oficial nicio plângere sau reclamaţie autorităţilor ieşene. În ultimile zile, pentru a alimenta şi mai mult misterul legat de dispariţia sa din viaţa publică a Chişinăului, a postat câte o filmare pe Facebook. Zvonurile privind dispariţia sau răpirea deputatului au fost alimentate de către liderii partidului Pro Moldova, condus de către finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, care ceruse crearea unei comisii de anchetă privitor la dispariţia lui Gaţcan. Acesta din urmă trebuia să adere la acest partid, trădându-i pe cei din PSRM.

Bătut pe stradă

În urmă cu mai bine de o săptămână, Gaţcan anunţase public că părăseşte PSRM, urmând să treacă la Pro Moldova. După acest anunţ, Gaţcan ar fi fost bătut chiar în maşina sa, pe un pod din Chişinău, pentru a renunţa la idee.

A doua zi, acesta a mers la Parlament cu maşina personală, însă nu a mai ajuns la şedinţă. Ulterior, cei din PSRM au anunţat că deputatul renunţă la mandat şi rămâne în partid, apoi, aceiaşi colegi au pus un clip pe pagina de campanie în care apare Gaţcan, într-un câmp de viţă-de-vie, la costum şi cu mască pe faţă, unde a anunţat că nu a fost răpit, că se simte bine şi că are nevoie de reabilitare publică. În acest timp, maşina acestuia se afla încă în parcarea Parlamentului. “Ziarul de Iaşi” va urmări acest caz fierbinte şi vă va ţine la curent. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri