vineri, 23.04.2021
Chirurgul Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, va trebui să se apere într-un dosar de malpraxis ce a fost înregistrat, zilele trecute, la Judecătoria Iaşi. Scripcariu a fost dat în judecată, alături de Institutul Regional de Oncologie (IRO), de o femeie din Iaşi, fostă pacientă a unităţii medicale şi a doctorului. Luminiţa Moraru (49 de ani) cere celor două părţi suma de 510.000 de lei, 10.000 de lei reprezentând daune materiale şi 500.000 de lei daune morale.
Ieşeanca susţine că este îndreptăţită să primească această sumă după ce, în timpul unei operaţii la colon, medicul Viorel Scripcariu i-ar fi uitat un corp străin în organism, aproape de rinichi. Femeia îşi susţine acuzaţiile prin scrisori medicale asumate de medici din Bucureşti care ar atesta existenţa unui obiect străin în corpul ei. Ea spune că ultima intervenţie chirurgicală la care a fost supusă a fost realizată de Scripcariu.
Calvarul Luminiţei Moraru începe în aprilie 2013, atunci când este diagnosticată cu cancer la sân şi i se recomandă o mastectomie. Era prima dintr-un lung şir de operaţii la care femeia avea să fie supusă în următorii ani. Pentru că starea sa medicală nu se îmbunătăţea, în acelaşi an, peste câteva luni, Moraru merge din nou la IRO, unde este diagnosticată şi cu cancer la colon. Un cancer diferit, fără legătură cu primul, spune ea. „Tumora era foarte mare, nu încăpea colonoscopul prin ea, şi ar fi trebuit să fie văzută încă de când fusesem operată de cancer la sân. Dar, atunci, nu s-au făcut investigaţiile corecte, aşa că tumora a crescut“, ne-a spus femeia. În toamna aceluiaşi an, medicul Viorel Scripcariu o operează pe Luminiţa Moraru de cel de-al doilea cancer. Pacientei i se aplică o „rezecţie anterioară foarte joasă de rect, cu excizie totală de mezorect“, după cum se menţionează în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi şi înregistrată oficial pe 30 august 2017. După operaţie, femeia a trecut prin şase cure de chimioterapie. „La finele tratamentului, întrucât s-a constatat o recidivă tumorală la nivelul anastomozei colo-rectale, reclamanta se internează din nou la Secţia Chirurgie Oncologică I a IRO, în perioada 10.11 – 22.11.2014, fiind supusă la data de 14.11.2014, de către acelaşi medic curant, unei a treia intervenţii chirurgicale (...), circumstanţe în care pârâtul prof. univ. dr. Scripcariu Viorel a omis să extragă din corpul acesteia unul dintre obiectele metalice (parte) dintr-un câmp operator ce s-a localizat ulterior la nivelul paraaortic stânga, între muşchiul psoas şi polul inferior al rinichiului stâng al reclamantei“, se arată în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi, obţinută de reporterul „Ziarului de Iaşi“. În acelaşi document se mai precizează că respectivul obiect ar fi fost descoperit în timpul unei tomografii realizate de către medicul Andreea Ungureanu, din cadrul Departamentului de Tomografie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. În documentul medical, dr. Ungureanu descrie că, „între muşchiul psoas şi polul inferior al rinichiului stâng se regăseşte ruptură pseudonodulară de 36/16 mm, cu aspect neomogen prin prezenţa unor densităţi metalice“.
De ce nu mai are încredere femeia în sistemul medical ieşean
Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi“, Luminiţa Moraru ne-a explicat că situaţia medicală complicată din ultimii ani i-a adus probleme şi în plan familial, fiind nevoită, de asemenea, să apeleze şi la un psiholog. Strict medical, femeia ne-a relatat că medicii au sfătuit-o ca, în funcţie de starea sa de sănătate, să mai fie supusă unei intervenţii chirurgicale pentru a-i fi extras corpul străin. Identitatea exactă a acestuia nu este descrisă în documentele medicale deoarece, din cauza stării precare de sănătate, femeia nu a putut fi supusă unui examen RMN, spune aceasta. „În prezent sunt în limită oncologică, în faza de observare. Însă nu mai rezist, nu mai suport o nouă operaţie. Medicii îmi recomandă să îl scot, pentru că acel obiect se poate deplasa. Pentru mine, însă, cuvântul «operaţie» a dispărut din vocabular“, ne-a spus Luminiţa Moraru. Ea mai spune că supravegherea evoluţiei postoperatorii a celor două cancere cu care a fost diagnosticată o realizează doar la Bucureşti.
Ce spune doctorul Scripcariu
În timpul documentării acestui articol, medicul Viorel Scripcariu a plecat în concediu, ziarul insistând ca acesta să ne furnizeze un punct de vedere referitor la acuzaţiile ce îi sunt aduse de către Luminiţa Moraru. Chirurgul a refuzat să ofere detalii concrete referitoare la cazul pacientei, precizând următoarele: „Nu cunosc nicio acuzaţie de malpraxis care să îmi fi fost adresată mie nici acum, nici în cei aproape 35 de ani de profesie. Acuzaţiile de malpraxis sunt adresate în primul rând Colegiului Medicilor şi nu am fost anunţat sau investigat în acest sens de Colegiul Medicilor Iaşi. Nu cunosc nicio acuzaţie adusă de bolnava respectivă mie sau IRO Iaşi. La IRO Iaşi avem nişte proceduri foarte clare care sunt respectate în blocul operator în timpul intervenţiilor chirurgicale şi care fac imposibilă apariţia unor situaţii despre care se face referire. Nu am fost înştiinţat despre nicio acţiune în instanţă îndreptată împotriva mea. Mi se pare ciudat că astfel de investigaţii jurnalistice apar exact în momentul în care am intrat în concediu“. La rândul său, contactată telefonic, Mirela Grosu, managerul IRO, ne-a precizat că unitatea medicală nu a primit nicio reclamaţie de malpraxis referitoare la medicul Viorel Scripcariu, nefiind, astfel, în măsură să comenteze acuzaţiile aduse de pacientă. În schimb, avocata Gianina Poroşnicu, cea care o reprezintă pe Luminiţa Moraru, este încrezătoare în şansa de câştig a acestui proces deschis împotriva IRO şi a chirurgului Scripcariu. „Din punctul nostru de vedere este un caz flagrant de malpraxis“, ne-a spus aceasta. Luminiţa Moraru trăieşte acum fără o bucată din colon, fără o bucată din ficat şi fără uter, dar cu un obiect străin în organism care, spune ea, îi poate pune oricând viaţa în pericol. Cu toate acestea, e încrezătoare în şansele sale. „Eu sunt o fire mai optimistă, probabil optimismul m-a şi ajutat să rezist până acum“, a conchis ieşeanca.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Baciu: Cei care au conturi pe platforma de vaccinare pot programa până la 1.000 de persoane
Iaşi: Medicii de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" au efectuat încă două transplanturi renale
Conferință despre importanța vaccinării și a testării la UMF Iași
Noutăți de pe feuda CD Politehnica Iași : Andrei Cristea şi Andreias Calcan – out!
Opozantul rus Aleksei Navalnîi anunţă că încetează greva foamei
Marius Ostaficiuc, liderul oraganizaţiei municipal PSD Iaşi: Chirica nu mai este frecventabil
Ziua Internațională a Cărții la Editura Polirom: 40% reducere la peste 2000 de titluri disponibile
Primarul Chirica întrerupe orice negocieri cu Cosette Chichirău: “Pe vecie”
Un trader de criptomonede din Turcia ar fi fugit din țară cu 2 miliarde de dolari
Cum se luptă Putin cu pandemia de COVID-19? Nu vaccinează, ci dă liber zece zile în toată ţara
SpaceX a decolat către Staţia Spaţială Internaţională cu patru astronauţi la bord
Ovidiu Haţegan arbitrează meciul CFR Cluj – Universitatea Craiova, din Liga 1
O vedetă din tenis spune că e bisexuală: „Între două femei există o conexiune aparte”
LIVE - Primarul anunţă că intră în grevă japoneză. A “tunat şi fulgerat” la adresa USR PLUS
Un beţivan a înjunghiat o femeie fiindcă nu a vrut să-i dea băutură pe datorie
Peste 5 milioane de israelieni au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19
COVID a ajuns și pe Everest. Alpiniști bolnavi, recuperați cu elicopterul
Parlamentul britanic denunţă un genocid al uigurilor în Xinjiang. Prima reacţie a Chinei
Premiile Oscar - Ce şanse are Colectiv la cele două categorii la care a fost nominalizat?
VIDEO: Smiley face o cursă nebună noaptea prin Bucureşti. Aventura a culminat cu o explozie
Brazilia îl vrea pe Neymar la Jocurile Olimpice. “Este principalul jucător al naţionalei noastre”
Atacurile cibernetice lansate de state s-au dublat în ultimii trei ani
Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16
"HÂTZ! Dorian Popa s-a vaccinat!": Când am plecat în Asia am făcut 4 vaccinuri
Noul ministru al Sănătății a lucrat în 2020 pe salariul minim pe economie, la propria firmă
Zlatan Ibrahimovici ar vrea să rămână pe viaţă la AC Milan: “îi iubesc pe toţi”
Sporuri la Aviația Civilă: 1.000 lei - să nu cadă avioane, 850 lei - să răspunzi oricând la telefon
Cum să îți livrezi produsele a doua zi prin Fulfilment by eMAG (P)
O tânără de 18 ani şi mama sa, arestate într-un dosar de proxenetism
A greşit Daniel Dines că a listat acum UiPath la Bursă? O comparaţie cu firmele de stat
Copilul electrocutat ieri în Poitiers a fost operat aproape toată noaptea la spitalul Sf. Maria
Cum va fi vremea în duminica Floriilor? În zona Moldovei temperaturile vor fi mai coborâte
Un fost primar PNL s-a împușcat în cap cu arma de vânătoare. Avea depresie post-COVID
VIDEO Șapte victime după ce un microbuz cu pasageri a intrat într-un TIR
Adrian Wiener, deputatul USR PLUS, cere o implicare mai mare a BOR în campania de vaccinare
Renumitul dirijor Răzvan Metea a murit la 43 de ani, după ce a făcut o formă gravă de COVID
VIDEO: Les McKeown, fost solist al grupului Bay City Rollers, a murit
Microsoft lansează un widget cu ştiri şi informaţii meteo pentru Windows 10
Un hoţ a furat 1.700 de doze de vaccin anti-Covid. Le-a returnat şi şi-a cerut scuze
România a ajuns anul trecut la 920 km de autostrăzi. Avansăm în ritm de melc
Peste un milion de români au motiv să bea astăzi. Tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe
Accident produs cu o trotinetă electrică. O bătrână a ajuns la spital
Alexandru CĂLINESCUNew York şi Bucureşti în oglinzi paralele |
Neculai SEGHEDINVuia (III) |
Nicolae CREŢUCompetiţia mare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.