Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

EXCLUSIV: Rețea de etnobotanice din cartierele Dalas, Alexandru și Dacia destructurată FOTO-VIDEO

GALERIE
droguridroguri1droguri2
  • droguri
  • droguri1
  • droguri2
- +

Sâmbătă 22 ianuarie 2022 sub conducerea procurorilor DIICOT Iași polițiștii de la Crimă Organizată Iași au făcut mai multe descinderi la adresele unor suspecți de trafic cu droguri și produse psihoactive etnobotanice care aveau ca preocupări pe raza municipiului Iași, îndeosebi a cartierelor Dalas,  Alexandru cel Bun și Dacia comercializarea unor astfel de substanțe halucinogene aflate sub control național.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, în jurul orelor 15,00 mai multe dube de mascați au descins la locuințele unor traficanți din cartierul Dalas unde au efectuat perchezițiile locuințelor acestora din care au ridicat droguri, produse etnobotanice, dar și sume de bani provenite din trafic. Perchezițiile au fost finalizate seara târziu, 6 suspecți fiind conduși de polițiști pentru cercetări la sediul poliției ieșene din Copou. Aceștia sunt Roxana Avădănii, Marius Zavache, Robert Munteanu, Nicu Enache, Irina Enache și Anca Saul. 

Intervievați de către jurnaliștii Ziarului de Iași mai mulți locuitori din cartierul Dalas aseară și-au manifestat într-un fel sau altul mulțumirea că s-a făcut din ,,curățenie " în cartierul Dalas, foarte mulți tineri din această zonă având în prezent probleme de sănătate în urma dependenței de astfel de substanțe, dar și datorită sumelor mari de bani aruncate pe acest tip de droguri.

Casa unor dealeri de etnobotanice, percheziţionată în 3 de ani de patru ori

Unul dintre imobilele percheziționate de procurorii DIICOT în cursul serii precedente a fost și casa familiei Avădănii ai căror membrii de familie în ultimii ani au fost arestați de mai multe ori pentru trafic de droguri și comercializarea de substanțe etnobotanice, însă nici în prezent aceștia nu au înțeles mesajul oamenilor legii că trebuie să se oprească din aceste preocupări.

Unul dintre locuitorii cartierului Dalas ne-a relatat pe scurt că și fratele său consumă și este dependent de aceste ,,otrăvuri "  și că în urma consumului a căpătat probleme grave de sănătate cu capul, stomacul și ficatul.  Totodată, mulți din ,,clienții " din Dalas sunt copii și adolescenți care provin din familii bune, foarte bine îmbrăcați și cu bani, dar care vin în pragul nopții în Dalas să-și procure ,,dozele ", după  care îi vezi căzuți pe jos prin oraș. 

,,Majoritatea  clienților la etnobotanice  vin cu mașini străine,  sau cu taxiul la pompe (o zonă  de trecere peste râul Bahlui la marginea cartierului  Dalas), trec puntea și  vin în Dalas de unde în schimbul a câtorva zeci de lei își procură dozele " , a declarat  același  interlocutor.

Un alt suspect de trafic cu  asemenea substanțe interzise care a fost săltat de mascați este Sebi Casteliani, cunoscut dealer de substanțe și  produse etnobotanice  din cartierul Dalas,  dar și artizanul mai multor fapte de natură judiciară pentru care a fost cercetat  de polițiștii ieșeni. Aseară târziu cercetările continuau la sediul Poliției din Copou, la poarta instituției fiind prezenți mai mulți avocați care asigurau apărarea persoanelor aduse de procurori și polițiști la cercetări. Spre  dimineață 7 dintre  suspecți au fost reținuți de procurorii DIICOT, urmând  cel mai posibil ca în cursul zilei curente aceștia să fie prezentați în fața magistraților ieșeni cu propuneri de arestare.

" La data de 22.01.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciului Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 7 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni, fără drept, cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna august 2021, pe raza municipiului Iași a acționat un grup infracțional organizat, specializat în procurarea de substanțe psihoactive din vestul Europei, care ulterior erau introduse în România și comercializate pe piața ilicită din municipiul Iași.

La data de 22.01.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciului Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate diferite cantități de substanțe psihoactive, sume de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni, arme albe (cuțite, săbii), cântare electronice, precum și alte materiale care sunt considerate mijloace de probă și au deservit la desfășurarea activității infracționale.

În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie a fi prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea s-a realizat cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Serviciul Acțiuni Speciale și Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT și de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute în codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", au precizat reprezentanții DIICOT.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri