Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV! Reţeaua „naşilor“. Sume uriașe strânse de CFR-iști de la călătorii frauduloși

GALERIE
nas CFR mitanasul CFR mugetul carpatilor online blogspot
  • nas CFR mita
  • nasul CFR mugetul carpatilor online blogspot
- +

Cutuma şpăgii pentru „naşii“ de pe trenurile Regionalei CFR a ajuns în premieră pe masa unui judecător ieşean. Un conductor de tren care „ciugulea“ mici şpăgi de pe traseul Iaşi - Suceava a fost trimis în judecată de procurori: numai de pe o astfel de cursă, şi numai dus, el pleca acasă cu 200 lei. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut date în premieră dintr-un dosar penal care a zguduit CFR. Aşa-zisa „frăţie a naşilor“ care luau mici atenţii, ce ajungeau însă la zeci de milioane pe lună per angajat, pentru a-i tolera pe călătorii frauduloşi pare să fie unul din principalele motive ale prăbuşirii companiei feroviare de stat. Audiat de procurori, chiar un fost director general al CFR a venit cu cifre uluitoare. În opinia sa, o treime dintre călători circulă fără bilet, fenomenul cauzând prejudicii de sute de milioane de lei companiei. În dosarul de la Iaşi a fost trimisă în judecată o femeie „naş“ care a luat şpagă chiar de la investigatori sub acoperire. Două întrebări apar. Mai sunt şi în prezent conductori care iau şpăgi în tren? Unde ajung totuşi aceste sume uriaşe, de zeci de milioane de euro, cu care e fraudat CFR?

Fenomenul şpăgilor primite de conductorii din trenurile CFR va fi analizat de judecătorii Tribunalului Iaşi după ce un fost „naş“ al companiei feroviare a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Cornelia Lommer (48 de ani) a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov într-un dosar disjuns dintr-o cauza cu sute de angajaţi sau şefi din CFR acuzaţi de fapte similare. În actul de acuzare emis de procurorii braşoveni, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, este explicat şi fenomenul corupţiei generalizate din companie, fiind făcute menţiuni şi cu privire la implicarea celor care ar fi trebuit să îi supravegheze pe controlori.

Corupţie generalizată

Dosarul a fost deschis încă din anul 2011, după ce anchetatorii au fost sesizaţi cu privire la o faptă de luare de mită a unui conductor. Procurorii au deschis un dosar amplu în care au folosit inclusiv investigatori sub acoperire - ofiţeri care au fost angajaţi la CFR sau care au circulat cu trenul pentru a surprinde corupţia din trenuri.

„Din cercetările ulterioare efectuate în cauză a rezultat că astfel de fapte săvârşite de personalul din cadrul CFR Călători au o frecvenţă cu totul deosebită, reprezentând un fenomen generalizat de corupţie în sânul societăţii comerciale naţionale în cadrul activităţii de verificare a documentelor de călătorie“, precizează procurorii în rechizitoriul prin care au trimis-o în judecată pe Cornelia Lommer. 

Procurorii l-au audiat în noiembrie 2012 inclusiv pe directorul general de atunci al societăţii, Ştefan Roşeanu, acesta confirmând informaţiile adunate în timpul anchetei.

„Martorul a subliniat că societatea naţională parte vătămată are în principiu pierderi şi nu are rentabilitate comercială, precizând că singura sursă de venit a societăţii provine din încasările din vânzarea documentelor de călătorie, aceasta constituind aproximativ 25% din totalul veniturilor, restul de până la 100% provenind din subvenţiile de la stat“, se arată în rechizitoriu.

Ştefan Roşeanu a mai declarat la audieri că, din estimările sale, pierderile anuale ale călătoriilor frauduloase se ridică la 130-150 de milioane de lei, adică aproximativ 30% din totalul încasărilor.

Procurorii au audiat şi un revizor general din cadrul Revizoratului General de Siguranţa Circulaţiei şi Control, şeful structurii din CFR care se ocupă cu colectarea veniturilor din bilete. Acesta a adus în discuţie chiar anumite înţelegeri dintre conductori şi angajaţii CFR care ar trebui să-i supravegheze.

Şeful din CFR a vorbit despre „înţelegeri între persoanele cu funcţii de control şi personalul din tren, în sensul că aceştia ignorau aspecte legate de călătoria frauduloasă, practic personalul ar fi primit bani de la călătorii frauduloşi pentru a le facilita călătoria, iar inspectorii şi revizorii de specialitate care efectuau controlul asupra celor dintâi nu evidenţiau aceste aspecte“.

Din estimările proprii, revizorul general a estimat pierderile cauzate CFR de călătorii frauduloşi la „35-40%“. 

Mărturia unui „naş

Inclusiv un „naş“ care a fost audiat de procurori le-a confirmat acestora că este „o practică generală“ ca supervizorii să primească, la rândul lor, bani de la conductori.

„Primeam informaţii constant de la inspectori referitor la programul pe care îl au şi dacă urmează să fim controlaţi de aceştia. Acest lucru se făcea pentru ca eu şi colegul meu să ne pregătim, în sensul ca să fie bilete tratate în tren, să lăsăm şi călători netrataţi pentru a le putea tăia bilete, şi astfel să aibă activitate şi, totodată, pentru a lua bani de la călători frauduloşi şi a nu le elibera bilete având astfel bani pentru a le da şi lor“, a spus conductorul, a cărui identitate nu a fost devoalată.

Procurorii au mai adunat informaţii din interior şi de la investigatori sub acoperire. Un astfel de investigator a fost angajat chiar în funcţia de controlor bilete.

„Din descrierea investigatorului sub acoperire a reieşit amploarea deosebită a activităţii infracţionale respective, un fenoment generalizat de fapte de corupţie şi o relaţionare apropiată între participanţi pentru realizarea actelor de corupţie, relevându-se aspecte privind asocierea acestora în vederea săvârşirii unor astfel de infracţiuni“, se mai arată în rechizitoriu.

Şpagă pe ruta Iaşi - Suceava

Cornelia Lommer este doar una dintre cele peste 200 de persoane, angajate CFR, care au intrat în vizorul procurorilor din Braşov în acest dosar. Ea a ajuns să fie judecată la Iaşi după ce a fost filmată când lua mită în timp ce lucra pe ruta Iaşi - Suceava. Patru fapte de luare de mită i se impută femeii, toate fiind plasate în aceeaşi zi.

Ghinionul Corneliei Lommer a fost că, în ziua de 28 iunie 2012, s-a nimerit ca în trenul în care lucra să se afle - de asemenea în timpul serviciului - şi un investigator sub acoperire. Pe ruta Iaşi - Suceava, investigatorul însuşi i-a dat şpagă de două ori Corneliei Lommer. „Naşa“ a mai fost filmată când lua mită de la alţi doi călători frauduloşi. Unuia dintre ei i-a spus: „Aici încă 5 lei! Nu ajunge!“. Lommer era nemulţumită că primise doar 5 lei de la doi călători care voiau să ajungă la Paşcani.

„Multitudinea călătorilor frauduloşi în legătură cu care s-au reţinut faptele şi lipsa unor circumstanţe excepţionale privind situaţia respectivă care să particularizeze activitatea infracţională reţinută în cauză conduce la concluzia caracterului repetat şi constant în timp al actelor de luare de mită şi abuz în serviciu ale inculpatei Lommer Cornelia, săvârşite în exercitatea funcţiei de personal de tren“, se mai arată în rechizitoriu.

Aproape 200 de lei ar fi prejudiciul cauza CFR de Lommer doar pe ruta pe care a fost filmată luând şpagă, în acea zi. Dacă va fi găsită vinovată, va trebuie să achite de două ori mai mult drept cheltuieli judiciare. Femeia a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor şi, înainte de a fi trimisă în judecată, a plecat din ţară. Ea este aşteptată să se prezinte la Tribunalul Iaşi pe 23 mai, pentru a preciza dacă recunoaşte sau nu faptele de luare de mită.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri