EXCLUSIV: Românii care luptă în RD Congo primesc 5.000 $/lună. Cum a ajuns Cosmin din Aroneanu în războiul pentru minele de diamante din Africa?

marți, 18 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 EXCLUSIV: Românii care luptă în RD Congo primesc 5.000 $/lună. Cum a ajuns Cosmin din Aroneanu în războiul pentru minele de diamante din Africa?

Cosmin Petru Samolinschi, ieșeanul din comuna Aroneanu care a murit într-un conflict armat din Africa lucrase ca angajat în armata română, însă banii pare că l-au atras ca un miraj, ca să lucreze ca mercenar.

Potrivit unor surse consultate de către jurnaliștii Ziarul de Iași, tânărul care a murit zilele trecute într-o confruntare cu rebeli ostili guvernului din Republica Democrată Congo, Cosmin Petru Samolinschi, primea acolo lunar suma de 5.000 de dolari. Însă, spun aceleași surse, cu acești bani trebuia să se echipeze, să mânânce și să plătească și cazarea și utilitățile.

Comparație RD Congo – Ucraina

În comparație, ex-militarii români care luptă pe cont propriu în Ucraina primesc 3.500 de euro pe lună acolo, iar statul ucrainean le asigură echipamentul și hrana. De asemenea, contrat celor auzite, în Ucraina sunt șanse mai mici să îți pierzi viața decât în Africa. În urmă cu un an, alți doi mercenari români și-au pierdut viața în luptele cu gherila M23.

Citiți și: Tânărul ucis în RD Congo era din Iași. Cosmin avea 23 de ani şi lucra acolo de jumătate de an. Visa să-și cumpere un apartament

Războiul din RD Congo a izbucnit în primăvara anului 2022, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au capturat o vastă porțiune de pământ de-a lungul granițelor cu învecinatele Rwanda și Uganda. În replică, Guvernul Republicii Democrate Congo a adus atunci imediat mercenarii ruși din grupul Wagner, însă după ce șeful acestora Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion, mercenarii acestuia au fost retrași de aici. În acel moment, Horațiu Potra, un personaj controversat român, ar fi preluat contractul de servicii militare și a dus aproximativ 1.000 de soldați din România în țara africană.

Citiți și: Iubita tânărului ucis de rebeli în Congo: „Mor tinerii pentru că nu sunt susținuți în ţara asta”

Cei 1.000 de români fuseseră foști soldați în armata română, pensionați din armata română sau foști luptărori în legiunea străină franceză. Mulți dintre cei care au fost atrași de banii promiși de Potra au ezitat să meargă deoarece gruparea M23 a devenit foarte puternică în zonă, susținută consistent din spate de către țara vecină, Ruwanda, dar și, financiar, de minele de diamante capturate, cu care își cumpără arme de calibru cât și mercenari. Pe aceștia îi plătesc mult mai bine.

Un român a dezertat: s-a dus la 15.000 de dolari

”În urmă cu un an, românii râdeau că rebelii nu prea au cu ce să lupte, însă situația s-a schimbat. Acum sunt redutabili, au drone, mortiere, oameni cu experiență, dar și diamante cu care să angajeze. A devenit legendară situația în care, recent, un român a dezertat la această grupare după ce i-au fost promiși lunar 15.000 de dolari”, ne-a spus un fost ofițer din armată care a luptat în mai multe țări ca mercenar.

De altfel, Cosmin, tânărul din Aroneanu, a murit în timp ce încerca să ridice o dronă de recunoaștere, însă a fost lovit de un mortier tras de rebeli. Oficial, cei 1.000 de soldați români se ocupă cu instruirea armei congoleze, dar și cu paza unor obiective strategice ale guvernului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii