EXCLUSIV: Spitalul mobil: el este personajul cheie în dosarul mitei de 1 milion de euro. Îl cunoaşteţi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV: Spitalul mobil: el este personajul cheie în dosarul mitei de 1 milion de euro. Îl cunoaşteţi?

GALERIE
spital letcani dnaSpital Mobil mita Ankara_1
  • spital letcani dna
  • Spital Mobil mita Ankara_1
- +

Dosarul privind licitaţia şi achiziţia Spitalului modular de la Leţcani a fost cerut, zilele trecute, de către DNA Bucureşti, au precizat surse judiciare pentru “Ziarul de Iaşi”. Ancheta fusese deschisă la Iaşi, de poliţiştii şi procurorii de aici, însă cauza pare a prinde contur de corupţie, ne-au arătat sursele. Dosarul a fost trimis la Bucureşti cu tot cu stivele de documente primite de anchetatorii ieşeni de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, cele care au finanţat achiziţia. Acesta a fost reunit cu un alt dosar, ce vizează presupuse fapte de trafic de influenţă, şi care se află sub lupa DNA încă din vară. “Ziarul de Iaşi” a obţinut, în premieră, o fotografie “bombă” din acest exploziv dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au arătat interesaţi de ancheta deschisă la Iaşi, referitoare la Spitalul modular din Leţcani, la scurt timp după ce în presă a apărut informaţia unor solicitări de documente făcute de anchetatorii ieşeni.

După cum titra “Ziarul de Iaşi” şi în ediţia din 18 noiembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu în care a început investigaţii cu privire la modul în care au fost efectuate licitaţia şi achiziţia spitalului modular de la Leţcani.

În cadrul acestui dosar, deschis de anchetatorii ieşeni ca urmare a unei sesizări din presă, poliţistul de caz a solicitat de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, dar şi de la Asociaţia Euronest, sub umbrela căreia s-a achiziţionat spitalul, mai multe documente.

Concret, a fost vorba de documentaţia aferentă atribuirii contractului privind obiectivul Spitalul modular Leţcani (modalitate de atribuire, oferte iniţiale şi finale) precum şi documentaţia aferentă achiziţiei efective, recepţiei şi punerii în funcţiune (contract, facturi, documente de plată, documente în baza cărora s-a efectuat recepţia, packing list pentru fiecare container în parte, aviz de funcţionare).

Cine-i domnul cu peşcheşul?

După ce au primit documentele solicitate, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au trimis întreg dosarul la DNA, după cum ne-au confirmat surse judiciare apropiate cazului. Dosarul 8441/P/2020 al Parchetului ieşean a fost reunit cu un alt dosar, care se afla în lucrul DNA Bucureşti încă din vară, şi în care se fac cercetări cu privire la presupuse fapte de trafic de influenţă.

Acel dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri potrivit căreia persoane necunoscute ar fi mers în Turcia, în perioada anterioară achiziţiei spitalului modular, şi ar fi comis fapte de trafic de influenţă. Concret, acele persoane ar fi pretins că reprezintă Asociaţia Euronest şi ar fi cerut mită.

Acest fapt, dezvăluit încă din vară de “Ziarul de Iaşi”, se află sub lupa anchetatorilor ca urmare a unei plângeri depuse de Maricel Popa, fostul şef al CJ.

„Bună, astăzi a venit la fabrica nostră din Ankara un bărbat care pretinde că reprezintă Euronest în ceea ce priveşte spitalul şi care a mai spus că este nepotul unui bărbat numit T., aflat în Istanbul, care are putere asupra plăţii, şi a spus că domnul T. împreună cu alt bărbat, numit B., controlează plătile cash către noi şi că nicio plată nu se poate face fără aprobarea lor. El a mai spus că două containere ale noastre au fost refuzate astăzi de către comisia de control. Am fost surprins cum de ştie informaţiile acestea din corespondenţa noastră. Nu am schimbat nicio informaţie cu acest om, dar vă rog să-mi confirmaţi dacă cei doi bărbaţi T. şi B. au vreo legătură sau autoritate la Asociaţia Euronest şi dacă pot opri plăţile către noi“, a fost mesajul trimis de către reprezentanţii firmei turceşti, SDI Global LLC, Alinei Popa, directorul Asociaţiei Euronest, în vară.

Imagini, destul de neclare, de pe camerele video ale firmei din Ankara. cu unul dintre cei care au participat la acea presupusă întâlnire, au ajuns şi la dosarul DNA, iar două vă sunt prezentate, în premieră, de “Ziarul de Iaşi”.

În imagine se vede un bărbat în vârstă de 50-60 de ani, cu o mască pe faţă, a cărei identitate nu a fost aflată de ziar, nu ştim dacă nici de autorităţile judiciare. De menţionat că în acel dosar de trafic de influenţă au fost deja audiate mai multe persoane, inclusiv din spectrul politic ieşean.

Ce conţine dosarul cerut de DNA

Maricel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, ne preciza, la momentul mediatizării dosarului 8441/P/2020, că “licitaţiile au fost transparente” şi că nu are niciun fel de emoţii. Ancheta deschisă la Iaşi primise încadrarea juridică de abuz în serviciu, iar cercetările sunt in rem. Se investighează exclusiv modul de licitaţie şI atribuire a contractului.

Nereguli în cadrul licitaţiei şi atribuirii contractului pentru construirea spitalului modular de la Leţcani sunt invocate inclusiv într-un raport al Curţii de Conturi, din vară. Atunci, ADI Euronest, care a fost beneficiarul direct al investiţiei, a primit o amendă de 60.000 de lei.

„Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune - nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc”, se precizează în raport, contestat de reprezentanţii asociaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.