EXCLUSIV: Studentă la Medicină și fotomodel în scaun cu rotile. Povestea Biancăi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV: Studentă la Medicină și fotomodel în scaun cu rotile. Povestea Biancăi

GALERIE
bianca alexandra (1)bianca alexandra (2)bianca alexandra (3)bianca alexandra (4)bianca alexandra (5)
 • bianca alexandra (1)
 • bianca alexandra (2)
 • bianca alexandra (3)
 • bianca alexandra (4)
 • bianca alexandra (5)
- +

Viaţa poate fi trăită demn şi frumos chiar dacă eşti legat de scaunul cu rotile. Bianca Alexandra Spînu, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală a UMF Iaşi, demonstrează zilnic semenilor din jur că persoanele cu dizabilităţi pot trăi precum cei ce nu au probleme care să-i imobilizeze. Bianca este de aproape cinci ani dependentă de scaunul rulant, dar asta nu a determinat-o să-şi abandoneze studiile. Dimpotrivă, chiar şi de pe patul de spital, tânăra făcea tot posibilul să ajungă la examene, în sesiune. În plus, de o frumuseţe aparte, tânăra este singura ieşeancă ce în ultimii doi ani a urcat pe podiumul de modă. Ea a şi reprezentat judeţul în cadrul unui eveniment dedicat femeilor afectate de dizabilităţi. „Atipic Beauty m-a făcut să fiu mai sigură pe mine, să am încredere în mine şi în calităţile mele de femeie“, ne-a povestit studenta, fostă olimpică naţională. Exemplul Biancăi, o luptătoare cum rar vezi, ne demonstrează tuturor, sănătoşi sau nu, că handicapurile şi neputinţa sunt adesea doar în mintea noastră, nu în afara ei.

Până în 2011, Bianca a fost o fată veselă şi sănătoasă, ca oricare alta care-şi vedea visul devenit realitate. Fusese admisă la Medicină, aşa cum îşi dorea după ce a ajuns la faza naţională a olimpiadei de chimie, şi aşa cum o sfătuiseră profesorii de liceu care au văzut înclinaţiile ei către ştiinţe. Un accident rutier petrecut acum cinci ani avea însă să-i transforme radical viaţa. După aproape două luni de spitalizare, în care la început medicii nu-i dădeau şanse de supravieţuire, Bianca a fost salvată, însă de la mijloc în jos a rămas paralizată.

Noile trotuare, inabordabile

„Nu pot spune că a fost foarte greu să mă adaptez la noua condiţie, pentru că am avut susţinerea familiei, a colegilor şi a prietenilor. Mi-a fost mai uşor să mă adaptez în mediu, însă a fost mai greu să accept scaunul cu rotile. O lună şi ceva am refuzat să-l accept. În urma accidentului, am avut o fractură de coloană, cu un traumatism medular. Teoretic, şansele de recuperare sunt egale cu zero. Practic, sper ca medicina să evolueze suficient de mult încât să se poată recupera. Medicina ştie foarte puţin despre sistemul nervos central, şi automat este dificil să spună dacă ai sau nu şanse“, a spus studenta.

După câteva luni de recuperare, în care a făcut exerciţii pentru obţinerea unei stabilităţi în scaunul cu rotile - pentru că iniţial nu avea deloc echilibru - Bianca a revenit la studii, reluând anul I de facultate din toamnă. De atunci este dependentă de cineva care să o ajute să se deplaseze. La început i-a fost alături o colegă, iar după un an, mama, cu ajutorul căreia se deplasează şi în prezent.

„Nu am avut momente de frustrare, şi cred că mi-am acceptat condiţia cu o uşoară doză de nebunie, pentru că în iunie încă nu puteam sta în scaun şi voiam să dau examenele. În toamnă, când am revenit, am intrat într-un colectiv extrordinar. Nu mă cunoşteau deloc, făceam anatomie în institut, unde nu sunt rampe sau lift, şi colegii mei o ajutau pe mama să urcăm pe scări până la etajul II. Niciodată nu mi s-a întâmplat să-mi spună cineva că nu poate să mă ajute“, a mai relatat Bianca.

Studenta spune că s-ar minţi pe sine însăşi dacă ar considera că se poate descurca singură pe stradă, având în vedere că noile trotuare sunt impracticabile pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Eu n-aş putea să ies singură în oraş, la plimbare, şi să traverez de pe un trotuar pe altul, pentru că toate bordurile sunt foarte înalte“.

S-a transferat

Din anul II, tânăra s-a transferat de la Facultatea de Medicină Dentară la cea de Medicină Generală, noii colegi raportându-se la ea ca la orice alt student bine pregătit. Studenţii ştiau că Bianca are rezultate foarte bune, şi niciodată nu i-au reproşat că a obţinut note mari pentru că ar fi fost favorizată de profesori, având în vedere dificultăţile sale. Ba dimpotrivă, au privit-o ca pe o colegă egală lor, cu care erau în aceeaşi competiţie pentru note bune, astfel încât să rămână la buget.

Unii profesori care nu ştiau povestea Biancăi i-au spus însă, de la început, că nu a făcut cea mai bună alegere, şi că trebuia să consulte un psihopedagog înainte să dea admitere la Medicină. Alţii au felicitat-o în mod deosebit pentru responsabilitatea de care a dat dovadă nelipsind de la ore şi pregătindu-se pe măsură.

„O doamnă profesoară, care aparent este rece, mi-a spus la finalul modulului că sunt de apreciat pentru ceea ce fac. Cuvintele ei m-au bucurat foarte mult, pentru că nu mă aşteptam la aşa un feedback“, a mai povestit studenta.

Pe lângă cuvintele de încurajare pe care le-a primit, din 2013, Bianca a căpătat şi mai multă încredere de sine, după ce a urcat pe un podium de modă în scaunul cu rotile. Se întâmpla la un eveniment numit „Atipic Beauty“, care încearcă să promoveze frumuseţea femeilor cu dizabilităţi prin organizarea anuală a două sau trei prezentări de modă atipice. Personajele principale în astfel de show-uri de modă sunt chiar femeile dependente de scaunul cu rotile. Ele participă voluntar la ediţiile evenimentului, organizatorii oferindu-le cazarea pe parcursul celor câteva zile festive.

„Iniţial, evenimentul a fost sub umbrela lui Alin Gălăţescu, iar acum se ocupă de el Magda Coman. În total, participă cam 12-13 fete din diferite judeţe. Conceptul presupune să urcăm pe scenă alături de persoane publice. Eu am prezentat, la un moment dat, alături de Dana Săvuică. Evenimentul m-a făcut să fiu mai sigură pe mine, să am încredere în mine şi în calităţile mele de femeie“, a povestit Bianca.

Cu sau fără cariera pasageră de model, Bianca ne demonstrează tuturor, sănătoşi sau nu, că handicapurile sau neputinţa pot fi adesea depăşite prin voinţă şi încredere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.