anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Spovedania de două ore a Letiţiei Popa

EXCLUSIV - Surpriză în dosarul “Albumul”: DNA Iaşi investighează mai nou trucarea unei licitaţii de la Consiliul Judeţean

GALERIE
cj iasi
 • cj iasi
- +

Administratorul Laser Co, firma de la care a plecat dosarul „Albumul“ ce a decapitat conducerea CJ Iaşi, a fost audiat ieri de către judecătorii Tribunalului Iaşi. Letiţia Popa a susţinut în instanţă că nu a încercat în niciun fel să fraudeze banii publici, susţinând, mai mult, că albumele de prezentare realizate de firma sa sunt cele mai bune produse de acest fel făcute până acum în ţară. Procurorii au încercat să afle informaţii de la Popa şi cu privire la posibila trucare a licitaţiei câştigate de Laser Co. În acest sens, anchetatorii au invocat o declaraţie a unui fotograf ce a lucrat pentru Letiţia Popa, care a declarat la DNA că ar fi ştiut că lucrează la un album de prezentare, şi asta înainte ca respectivul contract să fie atribuit. Letiţia Popa a refuzat să răspundă la unele din întrebările incomode ce se regăsesc în noul dosar. O anchetă penală disjunsă din dosarul original se află în acest moment în investigare la DNA. Procurorii au şi informaţii că sora Letiţiei Popa ar fi primit informaţii cu privire la licitaţii derulate de CJ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au indicii cu privire la o presupusă fraudare a licitaţiei contractului de promovare ce a dus la apariţia dosarului „Albumul”. Anchetatorii au în curs de cercetare o cauză penală cu privire la acest aspect, având strânse mai multe informaţii până în prezent. Existenţa acestui dosar, aflat pe rolul DNA Iaşi, a fost confirmată în cursul zilei de ieri de Letiţia Popa, una dintre inculpatele din dosarul „Albumul”, în care mai sunt judecaţi Cristian Adomniţei şi alte două angajate ale CJ. Femeia de afaceri a fost audiată ieri-dimineaţă la Tribunal şi a refuzat să răspundă la întrebările despre modul în care a obţinut contractul de promovare de la CJ, motivând că ar putea astfel să se autoincrimineze în noul dosar aflat în cercetare.  

Trădată de propriul angajat?

Oficial, procurorii DNA nu au făcut publice până în acest moment niciun fel de acuzaţii aduse Letiţiei Popa sau unor angajaţi ai CJ cu privire la fraudarea achiziţiei câştigate în 2013 de Laser Co. Din întrebările puse în cursul zilei de ieri, în instanţă, de procurorul de şedinţă, putem contura însă o serie de probe pe care anchetatorii le au până în prezent.

Astfel, în timpul interogatoriului, Letiţia Popa a fost întrebată cum explică faptul că unul dintre martorii din dosarul „Albumul”, Tudor Pantelimonescu, ar fi declarat la DNA, sub jurământ, că a fost informat de Letiţia Popa că trebuie să realizeze nişte fotografii pentru un album, înainte însă ca Laser Co să câştige contractul de la instituţia publică. La această întrebare, Popa a venit cu propria sa variantă: „În cursul perioadei de cercetare penală, apărătorii mei au arătat că se face o transcriere greşită a răspunsului domnului Pantelimonescu Tudor în cuprinsul declaraţiei sale de martor, care afirmă că nu ştie ce doream eu să fac cu fotografiile realizate de către dânsul în luna martie (2013). Am arătat că am folosit acele fotografii pentru realizarea standului judeţului Iaşi, în luna martie 2013. Nu am discutat cu Pantelimonescu despre niciun catalog şi, la rândul său, nici el nu declara asta”, a spus Letiţia Popa

Sora primea informaţii despre licitaţiile CJ?

La o serie de întrebări ale procurorului, Letiţia Popa, sfătuită de avocat, a refuzat să răspundă de teamă să nu se autoincrimineze. Una dintre aceste întrebări puse de procuror a fost: „Cine este numita Roşu Ana şi de ce inculpata îi furniza informaţii despre licitaţii la Consiliul Judeţean Iaşi?”. Letiţia Popa a refuzat să i se consemneze la dosar răspunsul la acest dosar.

Iniţial, a fost pe punctul de a răspunde la întrebare, însă a fost oprită de avocata sa. Înainte de a fi oprită, Letiţia Popa a spus în sala de judecată că Ana Roşu este sora sa. Nu este clar, în acest moment, dacă Roşu a obţinut sau nu informaţiile la care s-a referit procurorul de şedinţă, ieri. Popa a mai fost întrebată ce a discutat la o întâlnire, din 2012, la care ar fi participat alături de Cristian Adomniţei şi alţi directori din CJ. Administratorul Laser a negat existenţa acelei întâlniri, menţionată în rechizitoriu.

De asemenea, în urma unei întrebări a procurorului, Popa a negat că ar fi realizat felicitări de 8 martie pentru persoane fizice angajate la Consiliul Judeţean, aşa cum a insinuat procurorul de şedinţă. Alte două întrebări la care Letiţia Popa a refuzat să răspundă au fost: dacă a existat o trucare a achiziţiei privind contractele de publicitate şi cine i-a furnizat documentele privind achiziţia, înainte ca acestea să fie publice. „Aceste chestiuni fac parte din procedura disjunsă, fiind dosar în cercetare la DNA, unde noi nu am fost încă citaţi şi nu ni s-au prezentat vreun fel de învinuiri”, a precizat avocata Letiţiei Popa. 

Povestea albumelor buclucaşe 

Tot în timpul declaraţiei date ieri, care a durat în jur de două ore, Letiţia Popa a vorbit pe larg şi despre modul în care a decurs realizarea albumelor despre care procurorii DNA spun că au fost plătite înainte de a fi remise CJ. În declaraţia sa, Popa a precizat că înainte de a-l tipări propriu-zis, albumul a fost întors de mai multe ori de către reprezentanţi ai CJ pentru a fi refăcut sau completat. De pildă, una dintre aceste solicitări de refacere a vizat includerea unor fotografii cu pista nou-inaugurată a Aerportului. În altă dată, preşedintele CJ ar fi cerut ca albumul să conţină, în plus, două pagini despre FILIT sau industria IT din Iaşi.

Un alt motiv de întârziere povestit de Popa ieri a fost reprezentat de mărimea fontului cuvântului „România”, de pe copertă, pe care reprezentanţii instituţiei îl doreau mai vizibil. În final, Letiţia Popa şi-a lăudat munca spunând că albumul realizat de ea este cel mai bun de acest tip realizat până acum în România.

“Din punct de vedere al conţinutului şi al modului de realizare grafică, precum şi din punct de vedere tehnic-tipografic, acest catalog reprezintă, în opinia mea, cel mai bun produs grafic-tipografic din ţară, la acest moment. Faţă de prevederile caietului de sarcini, produsul final, acest catalog, are 144 de pagini, faţă de 120 solicitate. Este imprimat cu şapte culori metalizate care nu au fost solicitate prin caietul de sarcini şi există logo-ul «Iaşi» imprimat în timbru sec. În plus, pentru întregul proiect, identitatea judeţului Iaşi, cea turistică, reprezintă o realizare în sine care nu a fost evaluată din punct de vedere financiar. În concluzie, eu nu cunoscc prea mulţi oameni care să aibă ca intenţie fraudarea unei instituţii şi să facă totul mult mai bine decât trebuia să o facă. Acest lucru cred că dovedeşte fără niciun fel de echivoc că obiectivul meu nu a fost acela de a mă îmbogăţi în vreun fel, ci acela de a-mi pune toată dăruirea, pasiunea şi cunoştinţele în slujba comunităţii”, a spus, la final, Letiţia Popa.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.