anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

EXCLUSIV: Norocoșii A7: o ”armată” de foști primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni. Au cumpărat din timp teren unde trebuie

GALERIE
expropiere-autostrada
 • expropiere-autostrada
- +

Construirea primei autostrăzi din judeţul Iaşi va alimenta conturile unor ieşeni cu câteva milioane de euro. Lista celor care vor primi despăgubiri pentru terenuri expropriate cuprinde peste 1.500 de persoane. Pentru circa 620 hectare de teren vor fi achitate 12,6 milioane lei. Pe listă apar şi câteva nume cunoscute public, printre care şi cel al unui fost ministru, care se află în topul despăgubiţilor – acesta a aflat ieri de la „Ziarul de Iaşi” că va rămâne fără 12 ha de teren. În schimb, guvernul încă nu ştie în ce conturi va intra cea mai mare parte din sumă: proprietarii nu au fost identificaţi.

Primii 23 de deţinători de terenuri cumulează aproape 40% din sumă, dar, la acest moment, doar un singur nume este cunoscut (cel al fostului ministru). Jumătate dintre marii proprietari „necunoscuţi” sunt în zona Paşcaniului, iar primăria nu i-a putut identifica.

Cea mai mare despăgubire, de peste 620.000 lei, o va obţine proprietarul unei suprafeţe de 15 ha, teren arabil aflat în extravilanul celui de-al doilea municipiu din judeţ. Pe listă mai apar foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi afacerişti locali. O parte din bani va lua calea străinătăţii: printre beneficiari se numără şi firme cu acţionarat de peste hotare. 

Exproprierile vor fi făcute pe sectorul ieşean al autostrăzii A7, respectiv între Mirceşti şi Paşcani, traseul având aproape 30 km. În prezent, ofertele (8 la numar) depuse pentru contractul de lucrări sunt în curs de evaluare.         

Un fost ministru şi familia lui, în topul despăgubiţilor

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu (USR) şi famila lui figurează în topul persoanelor care vor primi despăgubiri. În total, este vorba despre aproape 220.000 lei din exproprierea a trei suprafeţe de teren (15 ha). Co-proprietari ai terenurilor sunt Ştefan Vianu şi mama fostului ministru, fiind vorba despre o moştenire.

Însă, în actele guvernului apare deţinător şi firma P.E. Hălăuceşti SRL: beneficiarul real al societăţii este un cetăţean francez (Frederic Paul Ivan Lance), în condiţiile în care firma este controlată de holdingul german VSB, companie care construieşte parcuri eoliene.

Terenurile se află în extravilanul comunei Hălăuceşti, zonă în care Vlad Alexandrescu este co-proprietar al unei suprafaţe de 42,3 ha – din acest teren va primi despăgubiri pentru 12,3 ha, alături de Ştefan Vianu, iar alte 2,9 ha aparţin mamei lui. Potrivit declaraţiei de avere a fostului ministru, el a intrat în posesia celor 42,3 ha prin reconstituirea dreptului la proprietate.

„Sunt foarte mirat. Nu ştiam”

„Sunt foarte mirat, nu mi s-a spus nimic, nu ştiam. Îmi pare rău cumva, dar autostrada Moldovei trebuie construită. Firma despre care spuneţi nu este proprietară, a fost la un moment dat un contract prin care ei voiau să instaleze turbine eoliene”, a comentat Vlad Alexandrescu.

La Paşcani, pe lista despăgubiţilor apar Dumitru şi Viorica Pantazi: pentru un hectar aceştia vor primi circa 42.000 lei. Foarte probabil este vorba despre fostul primar al oraşului, dar acesta nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În declaraţia de avere a acestuia apar aproape 20 ha pe care le deţine în co-proprietate în zona Paşcaniului, terenuri achiziţionate în perioada 1994 – 2016.

Apar şi apropiaţi ai fostului primar Pantazi

Lista păşcănenilor cuprinde şi apropiaţi ai fostului primar, notari publici şi afacerişti locali, dar sumele sunt de ordinul miilor de lei. Pe lista societăţilor comerciale care ar urma să primească despăgubiri se mai numără alte trei firme, faţă de cea menţionată mai sus: Aprodex SRL (deţinută de către un afacerist – Neculai Lupu – implicat în dosarul de corupţie care a dus la condamnarea fostului primar din Sireţel), AA Agriculture Farm (deţinută de o companie elveţiană) şi Viosand Tricotex (firmă păşcăneană, specializată în comerţ şi materiale de construcţii).

Cea mai mare sumă va merge la elveţieni (83.000 lei pentru 5,8 ha), în celelalte două cazuri fiind vorba despre sume infime.

În ce conturi vor intra aproape 8 milioane lei? Guvernul nu ştie încă

Problema listei întocmite de către guvern constă în faptul că persoanele care vor încasa cei mai mulţi bani nu au fost identificate. Potrivit datelor analizate de „Ziarul de Iaşi”, la acest moment, nu sunt cunoscuţi proprietarii pentru o sumă totală de 7,9 milioane lei, respectiv peste 62% din totalul despăgubirilor.

În unele cazuri, există, culmea, numerele cadastrale, dar, cu toate acestea, autorităţile locale spun că nu au putut identifica proprietarul.

„Numele proprietarilor vor fi identificate ulterior, în vederea completării documentaţiilor necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de expropriere în condiţiile legii”, se arată în documentul consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Așa arată lista celor 23 proprietari de terenuri care vor primi cele mai mari sume de bani în urma exproprierilor

În context, guvernul afirmă că lista a fost întocmită în baza evidenţelor pe care le are fiecare primărie. Astfel, în cazul a 230 de suprafeţe nu au putut fi identificaţi proprietarii, iar cei mai mulţi deţinători de terenuri sunt în Paşcani (89), în top urmând Hălăuceşti (45), Stolniceni Prăjescu (44), Mirceşti (41) şi Mogoşeşti Siret (10).

Este vorba despre 336 hectare, în condiţiile în care 120 ha sunt pe raza Paşcaniului, iar 108 ha în Hălăuceşti. Printre deţinătorii neidentificaţi se numără peste 20 de mari proprietari: în fiecare dintre conturile acestora vor intra sume de peste 100.000 lei.

În total, aproape 40% (4,8 milioane lei) din valoarea despăgubirilor sunt destinate acestor persoane necunoscute.

În ce localităţi se vor acorda despăgubiri

Cei mai mulţi proprietari care vor primi despăgubiri sunt din comuna Stolniceni-Prăjescu, respectiv peste 1.000 de persoane, dar mai puţin de 50 de deţinători de terenuri vor primi fiecare o sumă de peste 10.000 lei.

În schimb, cei mai mulţi bani vor merge la proprietari din Paşcani: 5,5 milioane lei (242 persoane, iar 60 dintre acestea vor primi fiecare peste 10.000 lei), în top urmând Stolniceni Prăjescu cu 3,5 milioane lei (1.026 persoane), Hălăuceşti cu 2,1 milioane lei (148 persoane), Mirceşti cu peste un milion de lei (117 persoane) şi Mogoseşti Siret cu aproape 500.000 lei (137 persoane).

O parte din bani vor intra în conturile autorităţilor locale, pentru terenuri care sunt „la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar”, fiind vorba despre primăriile din Stolniceni Prăjescu (70.000 lei), Paşcani (63.000 lei) şi Mogoşeşti-Siret (40.000 lei).

Sume derizorii vor fi aprobate în unele cazuri

Cea mai mică sumă din lista despăgubiţilor aparţine unui cetăţean din Stolniceni Prăjescu: pentru 3 mp, o femeie va primi 4,29 lei. Aceeaşi persoană mai deţine însă câteva suprafeţe de teren arabil, astfel că suma totală pe care o va primi se ridică la aproape 3.500 lei.

O situaţie similară este şi în cazul unui consătean: pentru 5 mp, un bărbat va primi 7,15 lei: adunând sumele pentru alte două suprafeţe ale acestui proprietar, suma totală a ajunge la aproape 2.000 lei. Potrivit datelor prelucrate de ZDI, în cazul a circa 1.300 de persoane, despăgubirile au o valoare de 1,4 lei/mp: este vorba despre terenuri arabile aflate în extravilanul comunelor.

În schimb, în cazul a peste 230 de proprietari, valoarea despăgubirii ajunge la 3,9 lei/mp, în astfel de situaţii fiind vorba despre deţinători de terenuri din extravilanul municipiului Paşcani. În cazul pajiştilor, preţul este 1,1 lei/mp.

Există doar 12 situaţii în care se vor acorda despăgubiri în condiţiile în care pe terenurile expropriate există şi construcţii, aici suma fiind de minimum 17 lei/mp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.