Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV. Suspans doar pe hârtie: Viorel Scripcariu, ales iarăși rector al UMF

GALERIE
scripcariu
  • scripcariu
- +

Conform informațiilor deținute de „Ziarul de Iași”, rezultatele preliminare arată o victorie la scor a fostului rector, prof.dr. Viorel Scripcariu, care a confirmat astfel așteptările din zilele premergătoare alegerilor și și-a adjudecat un nou mandat de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, după scrutinul care a avut loc joi, 16 ianuarie.

În ciuda tensiunilor din zilele premergătoare alegerilor, în cursul zilei de joi la urne a fost o atmosferă colegială, iar prezența a fost una considerabil mai mare decât în urmă cu patru ani. În total, la alegerile de anul acesta au avut drept de vot 767 de persoane care au ales reprezentanții în structurile de conducere ale UMF în perioada 2020 - 2024: rector, membrii Senatului, ai departamentelor și ai Consiliului Facultății și directorii de departament. Au fost 730 de cadre didactice și cercetători și 37 de reprezentanți ai studenților (studenți care fac parte din Consiliile Facultăților și din Senat).

Prof.dr. Viorel Scripcariu a fost rector al UMF în ultimii patru ani, 2016-2020, venind după o perioadă de tensiuni, în care universitatea a fost sub lupa DNA și sub cea a Ministerului Educației Naționale, având un rector demisionar, prof.dr. Vasile Astărăstoae, și unul demis, prof.dr. Dragoș Pieptu, la momentul alegerilor instituția de învățământ medical fiind condusă de un ordonator de credite - prof.dr. Ștefan Georgescu.

În planul său managerial pentru noul mandat, Scripcariu realizează într-o analiză tip SWOT punctele tari şi punctele slabe ale universităţii, remarcând faptul că este un număr redus de cadre didactice, în special de asistenţi universităţi. Un alt fapt interesat punctat în analiza actualului rector este acela că în momentul de faţă se remarcă o scădere a interesului cadrelor didactice pentru activitatea educaţională în contextul în care promovarea pe linie academică depinde în mare măsură de activitatea de cercetare ştiinţifică. Se mai precizează şi faptul că există o birocratizare excesivă, că există o normă didactică mare, încărcată şi că absolvenţii performanţi nu sunt atraşi către cariera didactică.

Un alt risc identificat este plecarea cadrelor didactice de la Facultatea de Medicină Generală către spitale în urma creşterii mari a salariilor din sectorul sanitar. În ceea ce priveşte planuri pentru noul mandat un accent important este pus pe promovarea realizărilor cadrelor didactice şi ale profesorilor şi cercetători, şi dezvoltarea în general a comunicării externe şi interne, dezvoltarea relaţiilor cu societăţile profesionale, sprijinirea cadrelor didactice pentru a ocupa funcţii de conducere în asociaţiile şi agenţiile de specialitate la nivel naţional. Printre chestiunile concrete şi mai aplicate se numără şi în dezvoltarea unui instrument care să fie folosit de fiecare departament pentru evaluarea personalului didactic, dar şi elaborarea unui mecanism de recompensă, inclusiv financiară, pentru activităţile care sprijină un proces didactic de calitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri